Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

A rendszerváltoztatásról indul sorozat az M1-en

Az időutazást idéző stúdiótérben zajló beszélgetések mellett látványos vizuális elemek segítenek értelmezni az elhangzottakat.
Szabadság tér '89 címmel indul szerda este Rákay Philip műsora az M1-en, a műsor célja, hogy felelevenítse, mi történt 1989-ben és megmutassa, milyen út vezetett az első szabad választásokig - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn az MTI-vel.

Kiemelték: az egy éven át hetente látható Szabadság tér '89 a Rendszerváltást Kutató Történeti Intézet és Archívum, valamint a XX. Század Intézet szakmai támogatásával világítja meg 1989 történéseit, a korszakot kutató gazdasági, politikai és történész szakértők bevonásával. A műsor az archív tudósításokon túl olyan jegyzőkönyveket, egykor titkos dokumentumokat is bemutat, amelyek árnyalják a rendszerváltoztatás évének legfontosabb momentumait, így általuk összefüggéseiben érthető meg, mi történt valójában.

A műsor vendégei lesznek a kor szemtanúi és a rendszerváltó pártok politikusai, akik 25 év távlatából értékelik akkori törekvéseiket, felelevenítve azokat a háttérben zajló történéseket is, amelyekről ők maguk, az események aktív szereplői sem tudhattak abban az időben - írták. Kiderül majd, milyen eszközökkel igyekezett átmenteni politikai és gazdasági hatalmát az egykori állampárt, hogyan szerveződött az ellenzék, hogyan és kiket figyeltek meg leginkább, mire készült "a kádári operetthadsereg" - a munkásőrség -, és hogy "miként vált az í56-os, vérbefojtott forradalom a í89-es szabadság virágának magjává" - fogalmaztak.

A közleményben hangsúlyozták: a műsor "kíméletlen őszinteséggel" mutatja be a legvidámabb barakknak nevezett világot, a látszólagos jólétet és nyugalmat biztosító, de "a mélyben rendkívül cinikus és kegyetlen kádári gulyáskommunizmus" valóságát. A Szabadság tér í89 bemutatja a rendszerváltoztatás kultikus tereit, a lehallgatókkal bepoloskázott ellenzéki helyszíneket, az ügynöki jelentéseket, felvillantja 1989 felemelő, örömteli, de néhol kínkeserves mindennapjait. A civil társadalom és a művészvilág visszaemlékezései is helyet kapnak a műsorban.

Az időutazást idéző stúdiótérben zajló beszélgetések mellett látványos vizuális elemek segítenek értelmezni az elhangzottakat. A minden adás elején látható, 25 évvel korábbi heti eseményeket felvillantó egyperceseket az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza animációs csapata készíti. A hetente 40 percben, főműsoridőben jelentkező műsor "egyedülálló módon állít méltó emléket annak, hogyan változtatta meg egy nemzet a saját és a világ történelmét 1989-ben" - közölte az MTVA.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepő baleset: Bálnával ütközött a turistahajó

A nem mindennapi baleset Mexikó partjainak közelében történt, négy ember megsérült. Tovább olvasom