Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Bálna tévedt Buenos Aires egyik kikötőjébe - videó

A népszerű környék járókelőit meglepte a váratlan látogató.
Állatvédelmi szakembereknek sikerült kedden az Atlanti-óceánba ömlő Rio de la Plata folyó torkolatába terelni azt a bálnát, amely Buenos Aires egyik legmodernebb városrészének kikötőjébe, egy édesvízi csatornába tévedt. A népszerű környék járókelőit meglepte a váratlan látogató.

Az állatot hétfőn vették észre a luxusjachtok és vitorláshajók mellett Puerto Madero kikötőjében. A szakemberek szerint egy törpebálna tévedt-e a kikötőbe. Az önkormányzat szakemberei terelték a hetméteres állatot a nyílt víz felé.

Diego Taboada, a bálnavédelmi intézet elnöke szerint az eltévedt állat egyértelműen egy fiatal bálna lehet, amelyet vissza kell irányítani természetes élőhelyére. A szakértő azonban úgy vélte, hogy az állat túlélési esélyei csekélyek, mivel az édesvízben a bálnák könnyen megfertőződhetnek.

Walter Melo, a Buenos Aires-i önkormányzat sajtószóvivője kedden elmondta, hogy sikerült az állatot a Rio de la Plata folyó torkolatába, a Buenos Aires-i kikötőbe terelni, ahonnan már kiúszhat a nyílt tengerre.

Miguel Iniguez, a Cethus állatvédelmi alapítvány igazgatója, aki egy tutaj fedélzetén követte az állatot, elmondta, hogy kisebb sérüléseket látott a törpebálna bőrén, de nem lehetett őt megközelíteni, hogy ellássák sebeit.

A Cethus igazgatója szerint ezek a tengeri emlősök az Antarktisz térségében lévő vizekben élnek, és déli félteke nyári időszakában egészen Brazíliáig felúsznak az óceánon. Érkezésük sok turistát vonz a térségbe, de az állatok ritkán tűnnek fel édesvíz környezetében.

Korábban írtuk:

Egy bálna tévedt Buenos Aires egyik legmodernebb városrészének kikötőjébe, egy édesvízi csatornába. A népszerű környék járókelőit meglepte a váratlan látogató.

Az állatot hétfőn vették észre a luxusjachtok és vitorláshajók mellett Puerto Madero kikötőjében. A szakembereknek eddig nem sikerült azonosítaniuk, hogy sima-, kék- vagy csukabálna tévedt-e a kikötőbe. Az önkormányzat szakemberei megpróbálták az állatot a nyílt víz felé terelni.

Enrique Crespo, a tengeri emlősök szakértője, a nemzeti tudományos technológiai tanács kutatója a Todo Noticias országos hírcsatornán elmondta: amennyiben egy felnőtt egyedről van szó, amely vándorlás közben letért útjáról, akkor még van esélye arra, hogy visszataláljon és túlélje a kalandot. Ha anyját elvesztett kölyök bálnáról van szó, akkor életveszélyben van.


Diego Taboada, a bálnavédelmi intézet elnöke szerint az eltévedt állat egyértelműen egy fiatal bálna lehet, amelyet vissza kell irányítani természetes élőhelyére. A szakértő azonban úgy vélte, hogy az állat túlélési esélyei csekélyek, mivel az édesvízben a bálnák könnyen megfertőződhetnek.

Az észak-atlanti simabálnák minden évben Argentína hideg vizei felé vándorolnak. Május és december közötti érkezésük sok turistát vonz a térségbe, de az állatok ritkán tűnnek fel édesvíz környezetében.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ijesztő lény tetemére bukkantak egy tó partján - fotó

A több mint másfél méter hosszú fenevadnak hegyes fogai vannak. Tovább olvasom