Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Csendben szenvednek a kismamák

Évente több tízezer brit kismama szenved csendben a szülés utáni depressziótól, mert sokan közülük attól félnek, hogy, ha szakértői segítséget kérnek, akkor elveszik tőlük a csecsemőiket - figyelmeztetnek szakemberek.
A 4Children nevű jótékonysági szervezet jelentése szerint évente 35 ezer angol és walesi kismama küzd úgy a szülés utáni depresszióval, hogy nem mer orvosi segítséget kérni.

Még magasabb azoknak a száma, akik az egészségügyi rendszer hibájából fakadóan nem részesülnek azonnali ellátásban, illetve az antidepresszánsokba vetett túlzott bizalom áldozataivá válnak, vagy egyszerűen félnek a betegség miatti megbélyegzéstől.

Egy több mint kétezer édesanya bevonásával készített felmérés szerint a szülés utáni depresszióval küzdő résztvevők 49 százaléka nem fordult orvoshoz a problémájával. Az első gyermekes kismamák a többgyermekesekhez képest nagyobb valószínűséggel kerülték el a rendelőket. A megkérdezettek egyharmada azért hallgatott a betegségéről, mert aggódott a saját maga, vagy a gyermeke sorsáért.

A Pszichiáterek Királyi Kollégiuma szerint a rossz közérzettel, a csecsemő gondozás és a mindennapi tevékenységek elvégzésének nehézségével járó állapot a nők 10-15 százalékát érinti. A betegség tünetei általában a szülést követő pár hónapban, de minden harmadik nőnél már a terhesség ideje alatt jelentkeznek és a későbbiekben is megmaradnak. A kezelés az állapot súlyosságától függ.

A betegség párkapcsolati problémákhoz vezethet és az idősebb gyerekekre háríthatja a kisebbek gondozását, ezzel "a szegényes korai kötődés hosszú távú következményeinek" kitéve a kicsinyeket. A depressziós résztvevők egyharmada nem ismerte fel, hogy miben szenved és 60 százalékuk nem érezte elég súlyosnak a tüneteit ahhoz, hogy szakemberhez forduljon.

"A szülés utáni depresszió egy olyan probléma, amely az időben érkező segítséggel jól kezelhető, elkerülve a család többi tagját érintő hosszú-távú következményeket" - idézte Anne Longfieldet, a 4Children vezetőjét a The Daily Telegraph című brit lap.

A szakemberek szerint a probléma kezeléséhez az egészségügyi dolgozóknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a betegség korai felismerésére. A kismamákat és családtagjaikat pedig időben fel kell készíteni a szülés utáni depresszió lehetőségére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stohl börtönbe vonulása előtt interjút adott

Bevonulása előtt az utolsó televíziós interjút adta Stohl András Barabás Évának, emiatt változik az RTL Klub szerda esti műsora. Tovább olvasom