Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Gyönyörködjön a debreceni állatkert lepkeházának lakóiban - galéria

A lepkeházban huszonöt lepkefaj négyszázötven példányát mutatják be.
Debrecen következő hétéves fejlesztési stratégiájának részeként egymilliárd forintot fordítanak az állatkertet is magában foglaló Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére - jelentette be a város alpolgármestere szombaton, a lepkeház átadásán.

Papp László hozzátette: új élményelemekkel gazdagodik a kultúrpark, aminek eredményeként a jelenlegi néhány óra helyett akár egy napot is eltölthetnek majd a debreceniek és a turisták a megújuló állatkertben és vidámparkban.

Lepkeházat adtak át a debreceni állatkertben. Fotó: MTI (galéria)

A pálmaházban kialakított lepkeház létrehozását "kis összegű, de nagy jelentőségű" fejlesztésnek nevezte Papp László, utalva arra: a félmillió forintos beruházás eredményeként a lepkék a folyamatos megújulást, a sokszínűséget jelenítik meg.

A debreceni Nagyerdő megújulása, benne az állatkert és a vidámpark fejlesztése jól példázza az épített és a természeti környezet szimbiózisát - jegyezte meg Debrecen stratégiai fejlesztésekért felelős alpolgármestere.

Nagy Sándor Tibor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója elmondta: a lepkeházban a nyitáskor 25 faj 450 lepkéjét mutatják be. Jelenleg 12 olyan faj példányai is láthatóak itt, amelyek angliai és közép-amerikai tenyésztőhelyekről érkeztek Debrecenbe.

Lepkeházat adtak át a debreceni állatkertben. Fotó: MTI (galéria)

Néhány ezek közül alig egy hétig él, ilyen a várhatóan a nyitás után kikelő Atlasz lepke (Attacus atlas), amely a világ legnagyobb éjszakai lepkéje 25 centiméteres szárnyfesztávolságával. Más fajok két hónapig is elélhetnek, ilyen a szintén hatalmas kék azúrlepke (Morpho peleides) - mondta a szakember.

Hozzátette: a pálmaházban a lepkeházon kívül insectáriumot (rovarállatkertet) is berendeztek, ahol egyebek mellett botsáskák, pókok, skorpiók, ezerlábúak élete figyelhető meg.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy ember életét vette el Odile

Több ezer turistát ki kellett menekíteni a trópusi ciklon miatt a Kaliforniai-félszigeten. Tovább olvasom