Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Hiába figyelmeztetett az EU, a Google új adatvédelmi szabályozást léptet életbe

A Google vállalat új adatvédelmi szabályozását léptet életbe annak ellenére, hogy az Európai Unió szerint az intézkedés ellentétes lehet a közösségi jogszabályokkal - adta hírül csütörtökön a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.
A változtatás értelmében a Google nyomon tudja követni felhasználóinak tevékenységét és adatait szinte valamennyi felületén, beleértve a Youtube videómegosztót, a Gmail levelezőprogramot és a vezető keresőoldalakat. Az internetóriás szerint mindez hozzásegíti a vállalatot ahhoz, hogy hatékonyabban testre szabja hirdetéseit. Francia adatvédelmi szervek ugyanakkor kétségeiket fogalmazták meg a lépés törvényességével kapcsolatban, és Európa-szerte vizsgálatot indítottak az ügyben.

A Google egyetlen szabályzatban egyesítette a szolgáltatásaira vonatkozó 60 irányelvét, amellyel most először fogja ötvözni weboldalain keresztül a felhasználóiról összegyűjtött információkat, hogy így teljesebb képet kaphasson róluk. A francia CNIL adatvédelmi felügyelő szerv korábban az intézkedés leállítására figyelmeztette a vállalatot. A francia szervezet és az EU közös nyilatkozatban fejtette ki, hogy erős kételyeik vannak a módszer jogszerűségét illetően, és megkérdőjelezik, hogy a szóban forgó intézkedés megfelel-e az EU adatvédelmi szabályozásának.

"Ahogy korábban többször is kifejtettük; miközben az adatvédelmi szabályozásunk március elsején megváltozik, az adatvédelem iránti elkötelezettségünk erősebb, mint valaha" - reagált a CNIL és az EU figyelmeztetésére Peter Fleischer, a Google ügyvédje.

A YouGov közvélemény-kutató intézet által 2000 ember bevonásával készített felmérés szerint Nagy-Britanniában a megkérdezett Google-használók 47 százaléka nem volt tisztában a szóban forgó intézkedésekkel. A Big Brother Watch brit agytröszt becslése szerint a brit Google-használóknak mindössze a 12 százaléka értesült az adatvédelmi változtatásokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány egy illegális filmpremier miatt

A Testnevelési Egyetem Kollégiumába hirdették meg a Warrior – A végső menet című film premier… Tovább olvasom