Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 17°C Még több cikk.

Megdöbbentő tényekkel rukkolt elő az IKEA

Az emberek csaknem felének a legtöbb vitája a nappaliban kezdődik.
Az IKEA negyedik alkalommal készített el "Az Élet otthon" elnevezésű beszámolóját, amiből kiderül, mi okozza a legtöbb küzdelmet és frusztrációt szinte mindannyiunknak függetlenül attól, hogy a világ melyik pontján és milyen körülmények között élünk. Ez pedig a rendetlenség és a személyes tér hiánya.

A globális felmérésbe 22 országból 22 ezer embert vont be a lakberendezési vállalat, így mind ez idáig a legnagyobb és legszélesebb körben végzett "Az Élet otthon" kutatási eredményekről számolhat be az IKEA. A felmérésből azokra a problémákra derül fény, amelyekkel szerte a világon küzdünk, miközben igyekszünk jobbá tenni az otthonunkat.

A városokban költözésnek köszönhetően egyre kisebb terekbe kényszerülünk, otthonainkat gyakorta másokkal is megosztjuk. Berlintől Sanghajig a legnagyobb frusztrációt az jelenti, hogy bár szeretjük a tárgyainkat, de küzdünk a rendetlenséggel. Emellett szükségünk van a személyes térre, de nehezen tudjuk megteremteni azt otthonunkban.

Az eredmények alapjául a több területre kiterjedő otthonlátogatások, online közösségek, szakértői interjúk és egy 22 ország részvételével végzett felmérés szolgált.

Napvilágra került néhány meghökkentő adat is:

Világszerte az embereknek csaknem a fele (46%) mondja azt, hogy a legtöbb vitájuk a nappaliban szokott kezdődni.

Ugyanennyien (49%) mondták, hogy a viták tárgya többnyire a "rendetlenség" mibenlétéből eredő nézetkülönbség.

A megkérdezettek nem kevesebb mint 44 százaléka vallja, hogy "rossz" érzése van, ha saját teret alakít ki magának, amikor valaki másnak az otthonába költözik be.

Az összes válaszadó 40 százaléka kérdezés nélkül dobott már ki olyasmit, ami annak a tulajdona volt, akivel él.


– Az IKEA arra vállalkozott, hogy betekintsen otthonokba és még mélyebbre ásson a témában, hogy lássuk, mi az, ami nem működik elég jól. Az eredmények azt mutatják, hogy a lehetséges súrlódási pontokra kell összpontosítanunk, azok keletkezésére, és új módszereket kell kidolgoznunk a leküzdésükre – mondja Lydia Choi-Johansson, az Inter IKEA Systems kutatási specialistája.

Az IKEA annak érdekében, hogy globális párbeszédet indítson a feltárt nehézségekről, létrehozott egy meglehetősen bizarrnak tűnő bútorprototípus-kollekciót, amely játékos formában célozza meg az otthonunkkal, a személyes tér kialakításával és a tárgyak elhelyezésével kapcsolatos leggyakoribb problémákat. Megtalálható köztük az "I Hate Your Stuff" (Utálom a cuccaidat) feliratú szőnyeg és az "I Want My Space" (Ez az én helyem!) kanapé. További részletek a kutatásról a lifeathome.ikea.com weboldalon olvashatók.
 
A kutatásról

Az IKEA Az Élet Otthon 2017-es beszámolót az IKEA of Sweden AB megbízásából készítette a londoni székhelyű C Space ügynökség, 2017 márciusa és augusztusa között.

A kutatás nagy része online felületeken zajlott hét országban: az Egyesült Államokban, Németországban, Dániában, Japánban, Kínában, Oroszországban és Indiában.

A fent említett hét országban a C Space által végzett kvantitatív kutatás felmérés formájában zajlott, a United Minds pedig további 15 országban végezte el ugyanezt a felmérést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Démon baba teszi pokollá a férfi életét - hátborzongató fotók

Démon baba teszi pokollá a férfi életét - hátborzongató fotók
Adam Ellis állítja, az entitás el akarja venni az életét. Tovább olvasom