Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Megnyílt a lengyelországi magyar filmfesztivál

Megnyílt pénteken Krakkóban a lengyelországi magyar filmfesztivál, amelynek keretében tíz városban mutatják be a legfrissebb magyar mozgóképeket.

A programsorozatot Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára nyitotta meg. Mint a politikus az MTI-nek kiemelte, egymás kultúrájának, egymás gondolatának megismerése lehet a hosszú távú béke és stabilitás záloga a közép-európai térségben is.

A Krakkói Magyar Centrum alapítvány által tizedik alkalommal megszervezett fesztivál krakkói megnyitóján Kocsis Ágnes - a cannes-i fesztiválon korábban FIPRESCI-díjat nyert - Pál Adrienn című alkotását vetítették le a rendező és a forgatókönyvíró jelenlétében. A filmbemutatót egy sajtótájékoztató előzte meg, amelyen a jubileumát ünneplő civil szervezet munkásságát is összegezték.

Rétvári Bence és a szervezők egyetértettek abban, hogy a jubileumi szemle és az elmúlt tíz év tapasztalata bizonyítja: a mai magyar film megtalálta állandó törzsközönségét Lengyelországban. Erre utal a 2001 óta rendszeresen megszervezett szemle látogatottsága: évente csaknem kétezer lengyel néző fordul meg a vetítéseden.

Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a filmfesztiválok és a könyvkiadás fontos elemét képezik a két ország kultúrájának megismerésében. Véleménye szerint "nem szabad kishitűnek lenni" és "abban a kényelmes lemondó helyzetben ragadni", hogy az amerikai, francia, spanyol filmek elnyomják a kisebb európai népek művészetét. Úgy vélekedett, hogy ezen a téren van lehetőség az előretörésre, mert a régióban van érdeklődés egymás kultúrája iránt.

A krakkói alapítványt 2001-ben jegyezték be Magyarországon és Lengyelországban. A civil szervezet formájában működő külföldi magyar kulturális intézet diplomáciai státus nélkül, pályázati és szponzori segítséggel folytatja munkáját. Pászt Patríciát, az alapítvány elnökét 2007-ben A Lengyel Kultúráért Érdemrenddel tüntette ki a lengyel kulturális tárca.

A magyar filmfesztiválon november végéig öt nagyjátékfilmet - köztük Tarr Béla Berlinben a zsűri nagydíjával, Ezüst Medvével díjazott A torinói ló című rendezését -, továbbá öt kisfilmet tekinthetnek meg egyebek között Varsó, Katowice és Wroclaw lakói. A programban a Ducki Tomek által rendezett Báthory Expressz című dokumentumfilm is szerepel. Ez a produkció azt a 2011 nyarán megszervezett körutazást örökíti meg, amelynek résztvevői - köztük a krakkói szervezők - a lengyel-magyar barátság gyökereit kutatva több magyar és lengyel várost bejártak. 

A vetítések részletes programja a http://hungary.art.pl/aktualitasok/14327/ címen tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó helyre került a 30 millió dolláros lottónyeremény

A 22 éves Sandeep Singh 14 éves kora óta két helyen dolgozik, hogy segítse anyját és húgát. Tovább olvasom