Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szórakozás > Megváltoztatja receptjét a Coca-Cola és a Pepsi

Megváltoztatja receptjét a Coca-Cola és a Pepsi

Az új recept szerint a kóla karamellszínezékében csökkentették 4-MEI vegyi anyag mennyiségét, amely Kaliforniában a rákkeltő anyagok listájára került.

mti - 2012.03.09. 18:56
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Megváltoztatja népszerű üdítője receptjét a Coca-Cola és a Pepsi, hogy az új kaliforniai szabályozásnak megfelelően ne kelljen rákkockázatra figyelmeztető felirattal ellátnia kólásdobozait és -palackjait.

Az új recept szerint a kóla karamellszínezékében csökkentették a 4-metil-imidazol (4-MEI) vegyi anyag mennyiségét, amely Kalifornia államban a rákkeltő anyagok listájára került.

Kaliforniában már árulják az új recept szerint készült kólát, és forgalmazását az egész Egyesült Államokban tervezik.

A két nagy üdítőgyártó és az ágazatot képviselő American Beverage Association ugyanakkor cáfolta, hogy egészségügyi kockázata lenne a kólának.

A 4-MEI vegyi anyag egy tanulmány szerint egerekben és patkányokban rákkeltőnek bizonyult, ugyanakkor azt nem igazolták, hogy az emberi egészségre is veszélyes volna - közölt az American Beverage Association. A szervezet jelezte, hogy a hozzá tartozó vállalatok továbbra is alkalmaznak karamellszínezéket a termékeikben, ugyanakkor ügyelnek arra, hogy az megfeleljen az új kaliforniai szabályozásnak.

"A fogyasztók nem fogják észrevenni a változást, és semmiféle egészségügyi kockázat miatt nincs okuk az aggodalomra" - fogalmazott a szövetség közleményében.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerint egy nap több mint ezer doboz Coca-Cola vagy Pepsi elfogyasztására lenne szükség ahhoz, hogy egy ember ugyanazt a dózis vegyi anyagot kapja, amit a kísérleti állatoknak adtak.

A Coca-Cola és a Pepsi a recept megváltoztatását azzal magyarázta, hogy azzal hatékonyabbá teszik az üdítő gyártását. A BBC honlapjának értesülése szerint a Coca-Cola közleményében azt is leszögezte, hogy Európában nem változtatnak a gyártási folyamaton. Az üdítőgyártó hangsúlyozta: Kalifornián kívül egyetlen szabályozó szerv sem tekinti problémának a karamellszínezékben használt 4-MEI mennyiségét.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 3. bambinaXX 2012.03.11. 05:17

Persze, a többi trágyalevet (szénsavas üdítők és energiaitalok) is kellene vizsgálni.. És csodálkozunk miért van ennyi cukorbeteg, rákos, csontritkulásos..

Moderálásra küldöm 2. újratöltve 2012.03.09. 21:11

A Pepsi azt csinál amit akar, de ha a Coca Cola is változik le van @za.va! Az elmúlt 40 évben egy vagyont fizettem érte.

Moderálásra küldöm 1. Mozimasiniszta 2012.03.09. 21:07

Rákkeltő ??? NA ne ! ki hitte volna ?? Ha nem az FDA irja, nem is gondoltam volna ....
Na és a mosléknál is szemetebb energia italok ? amivel zsenge magyarságunkat mérgezik naponta !!!
Arról is majd kimondják 10-20 év múlva hogy ...háát... ?Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...