Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Mi került ezen a képen 59 milliárd forintba?

A művész esetében rekordot jelentő összeget, 34,8 millió fontot (12,9 milliárd forintot) fizettek Juan Gris egy festményéért a Christieís londoni árverésén, amely 159 millió fontos (59 milliárd forintos) összbevétellel zárult.
Az impresszionista és a modern művészet remekeiből kedd este tartott aukción a spanyol festő és szobrász Nature morte a nappe a correaux című 1915-ös csendélete kelt el a legmagasabb áron, noha előzetesen legfeljebb 18 millió fontot vártak érte. Korábban a Violon et guitare című festmény volt a legdrágábban elkelt Gris-mű.

Nemcsak a kubizmus jeles képviselője, hanem Carlo Carra, a futurizmus jelentős olasz alakja, Le Corbusier és Dorothea Tanning amerikai festő, szobrász esetében is rekord született, Pablo Picassónak a második feleségét, Jacqueline Roque-ot ábrázoló, Femme au costume turc dans un fauteuil című festményéért ugyanakkor a várt 20 millió helyett csak 16,9 millió fontot adtak. Az 1955-ös kép több mint fél évszázada nem fordult meg a piacon.


12,4 millió fontért, vagyis a vártnál némileg magasabb áron kelt el Piet Mondrian egy fehér, kék és sárga kompozíciója, a Composition No. II with Blue and Yellow című alkotás.

Fernand Léger francia festő Les cylindres colorés című munkájáért 12 milliót, vagyis az előzetesen becsült összeg kétszeresét fizették. Ennél hárommillióval kevesebbért talált gazdára Alberto Giacometti Trois hommes qui marchent I című szobra.

Az aukción felsorakoztatott 76 műből 65 elkelt, 35 ráadásul egymillió font feletti áron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkolóval fenyítette a gyerekeit

Egy floridai asszony saját készítésű "villamosszékbe" tette rosszul viselkedő gyerekeit. Tovább olvasom