Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Steve McQueen rabszolgatörténete kapta a torontói filmfesztivál fődíját

A 38. alkalommal megrendezett nemzetközi mustra nézői a Chiwetel Ejiofor főszereplésével forgatott drámát szavazták meg a legjobb filmnek, így a 12 Years a Slave kapta a BlackBerry People's Choice Awardot.
A 12 Years a Slave című, Steve McQueen rendezésében készült, 1840-es években játszódó rabszolgatörténet kapta meg vasárnap a torontói filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás döntött.

A 38. alkalommal megrendezett nemzetközi mustra nézői a Chiwetel Ejiofor főszereplésével forgatott drámát szavazták meg a legjobb filmnek, így a 12 Years a Slave kapta a BlackBerry Peopleís Choice Awardot. A produkció a szabad afroamerikai létére rabszolgának eladott Solomon Northup visszaemlékezései nyomán született. A film Torontóban és a szeptember 2-án zárult Telluride Filmfesztiválon egyaránt nagy hatással volt a kritikusokra és a közönségre, máris az Oscar-mezőny legnagyobb favoritjai között emlegetik.

Steve McQueen Amszterdamból a díjátadóra küldött üzenetében nagy megtiszteltetésnek nevezte a díjat és hozzátette: mivel a fesztivál annyi remek filmet mutat be, igazán nagyra értékeli, hogy ő nyerte el az elismerést.

A torontói közönség az utóbbi években rendre olyan filmeket - A király beszéde, Gettómilliomos vagy legutóbb a Napos oldal - tüntetett ki elismerésével, amelyek később az Amerikai Filmakadémia díjait is elnyerték.

"Olyan történet volt, amit el kellett mondani" - mesélte korábban Steve McQueen, aki az Éhség és A szégyen című filmjeivel is számos fesztiválon sikert aratott.

"Azért választottam egy szabad ember történetét, mert a néző azonosulni tud vele. Vele van az úton, amikor elfogják és rabszolgaságra kényszerítik" - fűzte hozzá a brit rendező.

A második legtöbb szavazatot Stephen Frears Philomena című alkotása kapta, amelynek főszerepét - az ír anyát, akitől annak idején apácák szakították el a fiát és ötven évvel később a keresésére indul - Judi Dench alakította.

A dokumentumfilmes közönségdíjat Jehane Noujaim The Square című munkája érdemelte ki, amely a kairói Tahrír tér mozgalmárainak sorsát követi a Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt a hatalomból eltávolító felkelés, majd az azt követő két év során, amikor a kezdeti demokratikus törekvések iránti lelkesedést lassan a hatalomért folytatott harc váltotta fel. A produkció - akkor még az utolsó vágás előtti állapotban - a Sundance Filmfesztiválon is díjazott lett.

"Ez a film olyan embereket mutat be, akik fáradhatatlanul küzdenek a jogaikért akkor is, ha nincs semmi remény, semmiféle fény nem világít az alagút végén" - fogalmazott Noujaim a torontói díjátadó ceremónián.

A kanadai városban kiosztott harmadik közönségdíj, amely a legjobb horrornak vagy a legszokatlanabb produkciónak jár, idén a japán Szono Szion Why Donít You Play in Hell? című produkciójának jutott.

A mustrán a hagyományoknak megfelelően külön értékelték a kanadai elsőfilmesek bemutatkozását: a legjobb debütáló film elismerését az Asphalt Watches nyerte el, amelynek rendezője Shayne Ehman és Seth Scriver volt.

A nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját Pawel Pawlikowski Ida című munkája kapta.

A fesztiválon sikerrel vetítették Szász János A nagy füzet című filmjét is, amely nyáron a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon elnyerte a fődíjat.

Az 1976-ban alapított torontói fesztivált ma már egy lapon emlegetik a cannes-i filmes seregszemlével, a független filmek legrangosabb fesztiváljával, a Sundance-szel, a világ többi vezető filmfesztiváljaival. A mustra jó ugródeszka a bemutatott alkotások számára, számos nemzetközi produkció talál forgalmazóra a fesztiválon.

A 11 napos torontói vetítéssorozatban, amelynek közönsége 366 filmet, közte 146 világpremiert láthatott, ezúttal olyan produkciók kaptak kiemelt figyelmet, mint Alfonso Cuarón Gravitáció című űrkatasztrófája; a sztárokkal "megpakolt" August: Osage Country, amelyben először játszott együtt Meryl Streep és Julia Roberts; valamint a Dallas Buyers Club, amelyben a szerep kedvéért több mint húsz kilót fogyott Matthew McConaughey AIDS-beteg texasi cowboyt alakított.

A filmmustra alatt ezúttal a tavalyinál kissé kevesebb, 32 film talált forgalmazóra, köztük Colin Firth The Railway Man című filmje. A rendezvényre ugyanakkor az ágazat több mint 4700 képviselője látogatott el személyesen, ami az elmúlt évi érdeklődéshez képest 10 százalékos emelkedést mutat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosznia-Hercegovina elöregszik 2030-ra?

Bosznia-Hercegovina lehet az egyik legöregebb lakosságú ország 2030-ra - erre utalnak az egyik… Tovább olvasom