Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Szex hatvanéves korban - túl zavarba ejtő beszélni róla?

Az idősebb kori szenvedély sokak által nem elfogadott. De tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon sok nyugdíjas élvezi a szexuális együttlétet még a nyolcvanas éveiben is.
A tapasztalatok alapján úgy tűnik: az idős nőknek egyáltalán nem kell aggódniuk amiatt, hogy a testük öreg vagy nem karcsú. A nők a szexet egészen a sírig élvezhetik, a férfiaknak sajnos ez koruk előrehaladtával nem adatik meg.

Az idősebb kori szenvedély sokak által nem elfogadott. De tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon sok nyugdíjas élvezi a szexuális együttlétet még a nyolcvanas éveiben is.

Egy kutatás, amelyben 3 ezer, 57 és 85 év közötti férfit és nőt kérdezetek meg, azt mutatta: az 57 és 64 év közöttiek 73 százaléka, míg a 65 és 73 év közöttiek több mint fele még mindig szexuálisan aktív.

MOLLY PARKIN
, 75 éves, író és művész, Londonban él:

– Az én tapasztalatom, ha összehasonlítjuk az életemet más nőkével, nem mondható tipikusnak, mert 55 éves koromban felhagytam az ivással, a dohányzással és az idegenekkel valós szexuális kapcsolatok létesítésével. Mindezt egyetlen éjszaka alatt. Az alkohol éveken keresztül egyfajta stimulánsként működött a szexuális életemben, a hatása alatt feloldódtak a gátlásaim. Mindig is roppant mód élveztem a szexet, de a józanság és a stimulánsok hiánya hatására a szexuális energiám jó két évtizede eltűnt.

Azonban az érzelmi, szerelmi életem nem halt meg teljes egészében: húsz év alatt háromszor voltam szerelmes. Az egyik egy indián masszőr volt, elképesztően jól megtanulta, hogy a megfelelő helyen érintsen meg. A másik egy görög légitársaság igazgatója volt – repülőn találkoztunk. Mindig luxuskörülmények között bonyolítottuk találkáinkat a Hyde Park Hotelben. Ezen kapcsolatokra gondolva örömteli borzongással tölt el az a tény, hogy a vérem még mindig tud forrni. Aztán újra megjelent az egyik korábbi szerelmem, egy volt törvényszéki képviselő, író és forgatókönyvíró. Nem láttuk egymás negyven éve. Egykori kapcsolatunk idején még a 70–es években írt egy darabot – az ágyamban. Most pedig mire a szexuális étvágyam visszatért, sajna, a csődör – kora és gyengése okán – meglehetősen gyenge volt az ágyban. Az alkohol sem segített rajta. Ilyen gondokkal küszködnek az idős szeretők. Végül is nevettünk ezen. Aztán 18 hónappal ezelőtt felfedeztem: van élet az öreg lányok számára is, méghozzá egy 50 éves ausztrál szörfösnek köszönhetőn. Ő volt a legutolsó partnerem, és szuper szexben volt részünk amikor Las Vegasba mentünk vakációzni. Ma már értem a fiatal fiúkákat. Minden fiatal férfi megszállottja a szexnek, és fiatal korukban vitézkednek is ebben.

WENDY LEIGH
, író, 57 éves, Londonban él:

- A szenvedély a mi korunkban azt jelenti, hogy megkérdezzük a másiktól az ágyban: mit szeretnél - és meg is tesszük neki. Az én 79 éves édesanyámnak 65 éves szeretője van. Az apámnak 75 éves korában 27 éves barátnője volt a halálos ágyán. És ami engem illet, én egy meglehetősen szenvedélyes év közepén vagyok egy nagyon vonzó férfival. Azt hiszem, ránézésre nem hinnék el a valódi koromat, és soha nem engedném, hogy ez hatást gyakoroljon a szerelmi életemre. Egyébként, mint Laurence Olivier — aki híres volt arról a kijelentéséről, hogy belül még mindig 16 évesnek érzi magát – belül még mindig 17 éves vagyok, hullámzó szenvedéllyel. Azt hiszem, ez a hozzáállás tartja életben a szerelmet bennem. Ha órákat töltök a tükör előtt, gyötrődve a koromon, akkor nagy valószínűsséggel nem lesz időm az elsöprő szenvedélyre, nem igaz? És az elsöprő szenvedély az, ami általában én vagyok, egy kikötéssel: 57 évesen a szenvedély nem jelenti már azt többé, hogy elszánt és kétségbeesett telefonhívásokat bonyolítasz késő éjjel, mert rájöttél valamire, aminek nincs köze az igazsághoz és a hűséghez, és mert a férfi, aki a szemeidben visszatükröződik, még másik öt barátnője szemében is visszatükröződik. A féktelen érzelmek ezen pillanatai, a kontrollálhatatlan féltékenység, az önpusztító színjátékok – mert a férfi nem felel meg annak a tökéletes képnek, amit te magadban kialakítottál róla – ebben az életkorban már mind messze mögötted vannak. 17 évesen a szenvedély azt jelenti, hogy ha ő nem hív fel, akkor végig zokogod az éjszakát. A szenvedély számomra 17 évesen azt jelenti, hogy annyira szeretek egy férfit, hogy nem tudok enni, aludni, semmi és senki másra nem tudok gondolni, csak arra, hogy mikor látom őt viszont. És ha nem jön többé, úgy érzem, vége a világnak. Másként megfogalmazva: a szenvedély – fájdalom. Manapság, a szenvedély szenvedélyt jelent, egyszerűen és drámák nélkül. A szenvedély 57 éves korban egyenlő a szexuális tapasztalattal, anélkül, hogy félnél megkérdezni az ágyban, mit akar a másik, és anélkül, hogy visszautasítanák azt, amit te akarsz. De legfőképpen, a szenvedély ebben a korban azt jeleni, hogy többé már nem aggódsz olyan sokat felszínes dolgokon, ami az életedet és a kapcsolataidat illeti, de felismered: lehet, hogy idősebb lettél, de az a képessége az emberi szívnek, hogy mindig tud szeretni, megtart téged fiatalnak.

VIRGINIA IRONSIDE
, 63 éves, Londonban él:

Az évek múlása nem lehet akadálya a szexnek, bár nagyon sok idős ember önelégülten azt gondolja: ők ugyan úgy randiznak, mint bárki más. De én nem hiszem. Igaz, én nem beszélek a szexről a kortársaimmal, a 60 évesekkel, de erősen gyanítom, hogy a szex távolról sem olyan fontos nekünk, mint amikor fiatalabbak voltunk. Azt is megfigyeltem a velem egyidősek között, hogy nem csak hogy nem alszanak egy ágyban a partnerükkel, de egy szobában sem. Először is, egyáltalán nem vagyunk vonzóak: a ráncos öreg emberek kitérnek a ráncos öreg nők elől, és viszont. Talán ezért gondolják a fiatalok azt, hogy az idősek szexuális élete visszataszító.

Az is. Emlékszem egy idősebb barátom mondta nekem, amikor ő 60 éves volt én pedig 30: „Annyira öreg vagyok. Abba hagyom a szexet, kedvesem. Azt hiszem hogy az én koromban ez nevetséges lenne."
Másodszor pedig, nem azt hallottuk állandóan, hogy az élet kevesebb szexszel sokkal jobban? Most, hogy nem csapok le akár melyik férfira rácsillantva a szememet, sokkal boldogabb a kapcsolatom velük. A dühöngő szexualitás, ha sohasem teljesedett be, mindig is falként magasodott a különböző neműek közötti barátságok között.

És ott vannak a fizikai aspektusok. Az én libidóm csökkent az évekkel, és a menopauzán átesett nőket gyakran elborítják a hormonkészítmények, emiatt a szexuális együttlét fájdalmassá válhat.

Egészen őszintén, mint sokan az én kortársaim közül akik a 60-as években voltunk fiatalok, eleget szexeltünk a múltban és elegendő különböző partnerünk volt az életünk során. És amikor egy felmérésében teszik fel a kérdést, nos, akkor biztos vagyok benne, hogy mindenki hazudik arról, hány szexuális kapcsolata volt. Leginkább – és főleg – az idős emberek.

CHERRI GILHAM
, 62, író és zenész, Londonban él, van egy felnőtt fia:

- Szex hatvan évesen? Akarom én ezt? Nem nagyon. És még hozzáteszem: köszönöm, nem kérek belőle. Vegyes érzéseim vannak ezzel a cselekedettel kapcsolatban. Nem azért, mert nem érzek szexuális vágyat. Hormonkészítményeket szedek és biztos vagyok benne, hogy ez hatással van a szexuális vágyra.

És ami a probléma: még nem találkoztam olyan korombéli férfival, akit vonzónak találnék és nem dobnék ki az ágyamból. Mindannyian úgy néznek, ki, mintha valami bajuk volna. Legutóbbi partnerem, amint lehetőség adódott, rögtön elmondta hogy egy bizonyos helyen üzemzavar van nála.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. jergiz 2009. február 17. 12:43
  „Lehet, hogy zavarba ejtő beszélni róla de csinálni egyáltalán nem- és még az sem zavaró, ha sokkal fiatalabb partnerrel lehet ezt művelni. Ha van késztetés ha van vágy , akkor ezt teljesíteni kell- a testnek és ha van partner akire rákattanhat az ember. Későn idősebb korban ez csodálatos- teljesen megfiatalítja a testet.Mit számít, hogy milyen a bőr az számít mit gondol az agy.”
 • 21. Hmmm... 2009. február 13. 19:24
  „Szerintem is az tartja elfogadhatatlannak az idoskori sexet, aki meg fiatal vagy eppen mar lelankadtak a kedelyei.
  Nem a beteges sex maniasokra kell gondolni, mert ilyenek is akadnak.
  Az igeny szemelyenkent es paronkent valtozo, harmonikus hazassagban odafigyelnek a tarsak egymasra es igyekszenek egymas kedvebejarni.
  Ez nem gusztustalan, csak eppen nem kell filmrevenni!”
 • 20. cselac 2009. február 12. 10:12
  „csatlakozom lacipapához :)

  Egy rövid gondolat még egy nyugdíjas asztalosmestertől: valaki tanítson már meg, hogyan kell félkeménnyel csinálni :)”
 • 19. lacipapa68 2009. február 12. 00:55
  „Olvastam a kommenteket,és jókat röhögtem némely hozzászóló bunkóságán.Ha nekünk jogunk van élvezni a szexet,akkor az idősebb korosztálynak miért nincs joga ehhez?Én már elképzeltem,hogy hogyan halok meg 90 évesen:két női mell közé fúrom fejenet,és egy utolsót hörgök DDDDDD:”
 • 18. oldboy 2009. február 11. 18:03
  „Egy jó sexnél csak a kettő jobb az életben. Sajna nekem már csak hetente van meg, ( viagra nélkül) :)
  Remélem valamit gyorsan feltalálnak nekünk öregedő férfiaknak,hogy 100 évesen is megtudjam csinálni. :))”
 • 17. Mathiasking 2009. február 11. 15:24
  „16. hozzászólás mamaroza 2009.02.11. 15:05

  Egyet értek veled és további jó egészséget kívánok Neked és a családodnak is! Az biztos, hogy én sem cserélnék a mai 20-30 évesekkel! Tiszta gagyi évjárat, abból a szempontból, hogy egyből főnök szeretne lenni mind, semmi alázat, semmi tisztelet, csak a duma és a pofázás, az asztalra le is kéne tenni legalább néha valamit! Persze vannak kivételek, de ezek számomra kisebbséget jelentenek. Akkor kezdenek a forró fejű fiatalok megváltozni, amikor belép az életükbe a csaádalapításkor a gyerek(ek)!”
 • 16. mamaroza 2009. február 11. 15:05
  „Amig el nem érünk egy kort, fogalmunk sincs róla, hogyan lesz akkor. Ez nemcsak a szexre, hanem az élet minden területére érvényes. És ahány félék vagyunk fiatalon, annyi félék leszünk idősen.
  Minden esetre tapapsztalom, hogy 60 után leirnak,főleg a munkáltatók és a fiatalok. ( Tisztelet a kivételnek.)
  Sebus hozzászólása is hűen tükrözi pl. ezt. Én 62 éves vagyok, aktivitásban kersztülugrok 20-40 évest is, friss vagyok teljesen szellemileg, fejlesztem magam, számitógépem van, nyitott vagyok a világra, és a hálószobában sincs restellni valóm. De erről bővebbet nem kivánok irni.
  Túl zavarba ejtő beszélni róla? Nem, de a mi korosztályunkat még szemérmesnek nevelték. "Nem tettük az ablakba..." közszemlére, mert ez mindenki magánügye ( kellene hogy legyen).
  Egyébként nagyon szeretem és tisztelem a fiatalokat( aki megérdemli), sokat tanulok tőlük, sokat vagyok köztük, de nem cserélnék velük. Ez a kor már a stresszeivel nem nekünk való, de függetleniteni nem tudjuk e téren sem magunkat.”
 • 15. Mathiasking 2009. február 11. 14:29
  „13. hozzászólás _palla_ 2009.02.11. 13:21

  Ejakuláció: 2010: szavazás!

  MSZP + mehet a ....”
 • 14. _palla_ 2009. február 11. 13:27
  „Még valami: a fordítónak üzenem, hogy elég zavaró ez a rész: "a ráncos öreg emberek kitérnek a ráncos öreg nők elől, és viszont" - az "emberek" helyett a "férfiak" szót kellett volna használni, úgy van értelme az ellentétnek. (Legfeljebb úgy lenne még elfogadható, ha az "öreg emberek" szót egybeírta volna.)
  A mai angol nyelvben már ritkán használatos a "man" az "ember" értelmében, nem is lenne politikailag korrekt, és ebben a kontextusban nem is lenne logikus.”
 • 13. _palla_ 2009. február 11. 13:21
  „Mai magyar kontextusban talán ez azért kevéssé elképzelhető, mert akik most öregek, fiatalkorukban nagyon sokat gürcöltek, most meg betegek, alig van nyugdíjuk, az is elmegy gyógyszerre, és valószínűleg kisebb gondjuk is nagyobb ennél. Benne van azonban az emberek rosszindulata is, negyöpösödöttség és némi szűklátókörűség.
  Miért kell ezen meghökkenni? Szerintem akinek jól esik, csinálja csak, akárhány éves - miért fáj az másnak, csak nem irigy?
  Nem biztos, hogy mindenki meg tud vagy meg akar felelni a kötögető nagymama-képnek. Néha elszomorodok, ha arra gondolok, mi másfajta nagymamák leszünk, mint a mi imádott nagyszüleink - ugyanakkor mennyivel könnyebb és boldogabb az élete egy nyugat-európai nyugdíjasnak, jól néz ki, vidám, utazik - és talán szexel is.”
 • 12. SP 2009. február 11. 13:12
  „Ez a cikk reklám a 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetéshez. Ha a szexhez van affinitásod, akkor még rabszolgaképes vagy.
  Más:
  Hogy lehet felizgatni 1 nyugdíjast? : - Elveszik a nyugdíját. Egyre inkább izgatottá válnak a nyugdíjasok, a 13. havi elvétele az már az előjáték.”
 • 11. Mathiasking 2009. február 11. 12:53
  „Erre csak annyit mondok: már a puhasága sem a régi! Az idézet egy néhai idős embertől van!”
 • 10. JungHeinrich 2009. február 11. 12:27
  „...nos valoszinuleg a cikk olyan orszagokbeli szemelyekröl szol ahol 60 evesen meg nem jelenti öregnek lenni es kevesbe rosszindulatuak az emberek lasd Sebus esetet....vagy csak ö is kötöget igy 40en tul :-P”
 • 9. Piki 2009. február 11. 12:22
  „EZ VICC, főleg, ha Mary Zsuzsira gondolok! Hehe :D”
 • 8. Atya 2009. február 11. 11:20
  „Az időskori szex csak fiatal korban lehet visszataszító téma. Ahogy azonban a delikvensek megöregszenek, mindjárt nem lesz sem természetellenes, sem - leginkább - semmilyen...”
 • 7. Titanilla 2009. február 11. 10:56
  „Sebus: és ha nem tud kötni? Egyébként kiváncsi lennék h 6o éves korodban mi lesz a véleményed. Szerintem ez olyan dolog ami teljesen magánügy, nem kell erről beszélni, aki akarja csinálja /hatudja és van kivel, mivel/ ha meg nem akarja vagy nem tudja mert nincs kivel- mivel ugysem csinálja. Nem biztos hogy el kell itélni az időskori szexet. Különben is annyira jó itélkezni, ugye és a más dolgával foglalkozni. Pedig ugye " Ne itélkezz...”
 • 6. Sebus 2009. február 11. 10:11
  „Egy 60 éves nő maradjon otthon és kötögessen.Mit akar már szexelni!?”
 • 5. szamika 2009. február 11. 10:03
  „szerintem nincs korhoz kötve a szex,csak jó legyen!”
 • 4. papsajt 2009. február 11. 08:03
  „Én jót mosolyogtam az első hozzászóláson. Egyetértek, bár én nem ehhez a cikkhez kommenteztem volna hasonlókat :)”
 • 3. JungHeinrich 2009. február 10. 22:13
  „...Lukszuszból értelmes megnyilatkozás még nem jött elő,ne bántsd nem érti....:-DDD”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A migrén-kúrák fejfájást okozhatnak?

Félmillió nő szenved olyan fejfájástól, amelyeket azok a gyógyszerek okoznak, amiket épp a migrénre… Tovább olvasom