Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Újra látható Prágában a Csehország egyetlen Rembrandt-festménye

A restaurátorok kezei között eltöltött egy év után újra kiállították a csehországi közgyűjtemények egyetlen Rembrandt-festményét.
A restaurátorok kezei között eltöltött egy év után újra kiállították a csehországi közgyűjtemények egyetlen Rembrandt-festményét a prágai Nemzeti Galériához tartozó Sternberg-palotában.

Az 1633-ban született Tudós a dolgozószobájában című olajfestmény a galéria legértékesebb műtárgyai közé tartozik. Az intézmény gyűjteményében ezen kívül nagyjából 70 Rembrandt-grafika sorakozik.

A helyreállított festményt olyan alkotások kíséretében vehetik szemügyre a látogatók, amelyeket kortárs művészek készítettek a holland festő alkotására reflektálva az After Rembrandt (Rembrandt nyomán) elnevezésű projekt keretében.

A Tudós a dolgozószobájában című alkotást - Rembrandt (1606-1669) egy másik, turbános férfit ábrázoló művével együtt - két évvel ezelőtt állították ki Prágában a 17. századi holland festészetnek szentelt tárlaton.

A restaurációt megelőzően a vászonra készült olajfestményt speciális infravörös szkennerrel vizsgálták meg. A helyreállítás során a szakemberek két rétegnyi fedőfestéket fedeztek fel: az alsó barnás-vöröses réteget egy szürke borította, amelyre a portré készült. A munkálatok során a restaurátorok eltávolították a felső lakkréteget és megőrizték az alsó réteget, amely az alkotás korának nyomait őrzi.

A festménnyel kapcsolatos új ismereteket a Rembrandt Database elnevezésű internetes kutatóprojekt keretében tárolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több olasz operát ígér a Scalában Riccardo Chailly

Chailly szorosan együtt szeretne működni az operaházat szeptember 1-jétől vezető Alexander… Tovább olvasom