Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

64 hallgató kézírással másolja le az Ottlik-regényt

Alkalmazott nyelvészeti munkásnapok címmel rendez kulturális és társadalmi utalásokkal átszőtt nyelvészeti konferenciát és tanszéki estet a szegedi egyetem főiskolai karának alkalmazott nyelvészeti tanszéke.
"Alkalmazott nyelvészeti munkásnapok" a SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékén április 25-26-án a kar Hattyas utcai épületében.

„Az alkalmazott nyelvészet azért alkalmazott, mert eredményeit alkalmazzák, azaz hasznosítják. Az alkalmazásban még szerepe van a nyelvész­nek, a hasznosítás viszont többnyire másokra hárul. Ebből erednek a kételyeink, és abból is, hogy azok, akiknek ebben lehetne szerepük és felelősségük, többnyire ennél nagyobb hatású­nak vélik a pusztán szimbolikus diskurzust a nyelvről."
Péntek János nyelvész
A tanszéki napokon az alkalmazott nyelvészethez kötődő hallgatók huszonnégy órán át olvassák fel Ottlik Géza Iskola a határon című regényét, és 64 hallgató vállalkozott arra is, hogy a regény 64 fejezetét kézírással papírra vesse. A digitális kori felolvasás és kódexmásolás önmagában egy sor kulturális utalást nyit meg, hiszen a hallgatók nemcsak az esemény kommunikációs terveként foglalkoznak Ottlik regényével, hanem azért, mert a regény maga sok időszerű jelentést hordoz.

Az Alkalmazott nyelvészeti munkásnapok létrehozója, dr. Tóth Szergej nyelvész, főiskolai tanár a hallgatói eseményben némi kulturális protestálást is lát: - Napjainkban a társadalomtudományok, a bölcsészet, az alkalmazott nyelvészet nem örvendenek kellő társadalmi megbecsülésnek hazánkban. A konferencián résztvevő oktatók, tanárok, fiatal doktoranduszok és hallgatók munkái, az Ottlik-regény felolvasása és leírása talán hozzájárul a bölcsészet, az alkalmazott nyelvészet presztízsének, társadalmi megbecsülésének növekedéséhez.

A konferencián az etnoszemiotikától a zene és ritmus által kifejezhető jelekig számos olyan témáról lesz szó, amelyről nem a nyelvészet jutna a hallgató eszébe. Tóth Szergej erről így gondolkodik: - Míg a klasszikus nyelvészeti tudományok az antik időktől fogva az úgynevezett örök, nagy kérdésekkel foglalkoznak, addig az alkalmazott nyelvészet inkább a kicsi, de a mindennapjaik szempontjából fontos kérdések megválaszolására vállalkozik úgy, hogy gyakorlati beállítottsága nem nélkülözi az elméleti megalapozást.

Ebbe beleférnek a hatalom nyelvezetéről szóló megállapítások ugyanúgy, mint a megébresztett Simon and Garfunkel-dalok, vagy a magyar beattörténet üzenetei a mai fiatal hallgatóhoz, sőt, a tanszéki esten fellépő Betonbicikli nevű zenekar is.

Az Alkalmazott nyelvészeti munkásnapok programja
Az Alkalmazott nyelvészeti munkásnapok programja

Olvasóink írták

 • 4. Tanítóka 2013. április 29. 19:21
  „Kommentár nélkül előttem szólók figyelmébe ajánlom:
  http://www.delmagyar.hu/szte/kezzel_lemasoljak_majd_24_oran_at_felolvassak_az_ottlik-regenyt/2330291/
  http://www.delmagyar.hu/szte/virrasztas_az_ottlik-regeny_fenyenel/2330455/”
 • 3. Felhőfejes 2013. április 14. 10:44
  „Úgy látszik, nem nagyon. Tanáraik hathatós közreműködésével poénkodásra telik csak tőlük - aztán csodálkoznak, ha őket is büfé és ruhatár szakosokká nyilvánítják, s fizethetnek a "képzésükért" ...”
 • 2. fotelagy 2013. április 13. 06:45
  „Ezek nem tudnák valmi értelmes dologgal tölteni az idejüket?”
 • 1. Felhőfejes 2013. április 12. 20:31
  „Óh, de nagy, de eredeti ötlet!
  Nem tudom, hallották-e, de ezt már Esterházy Péter egymaga kivitelezte 1981. december 10. és 1982. március 15. között /hozzávetőleg 250 óra alatt/.
  A legkevesebb az lett volna, ha őt elődként legalább megemlítik - persze, ez csak úgy lehetséges, ha tudnak róla...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra terem a kakaófa az egyetemi füvészkertben

Több év után ismét virágzik a kakaófa a szegedi egyetem füvészkertjében. Tovább olvasom