Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

A Föld Órája: Szeged is lehet az akció fővárosa

Szeged - A WWF Magyarország által szervezett Föld Órája akcióhoz az idei évben Szeged is csatlakozik, így szombaton 20 óra 30 perctől 24 szegedi épület, szobor díszkivilágítása szünetel egy órán keresztül.
A WWF Magyarország által szervezett Föld Órája akcióhoz az idei évben Szeged is csatlakozik, így szombaton 20 óra 30 perctől 24 szegedi épület, szobor díszkivilágítása szünetel egy órán keresztül. Lekapcsolják például a városháza, a dóm, a Móra-múzeum, a Reök-palota, a Szent István téri víztorony és számos Széchenyi téri szobor díszkivilágítását. Az akcióhoz nemcsak intézmények, vállalatok és önkormányzatok csatlakozhatnak, hanem magánszemélyek is. A WWF Magyarország idén is versenyt hirdetett a magyarországi települések között a WWF Föld Órája fővárosa cím elnyerésére. A lakosság a www.foldoraja.hu honlapon regisztrálhat. A lakosságszámhoz viszonyítva a legtöbbet regisztráló település nyeri el a Föld Órája fővárosa címet.

A Föld Órája rendezvény 2011-ben a TIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba
Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központja (TIK) már harmadik alkalommal csatlakozik a rendezvényhez: szombaton 20.30-kor szimbolikusan leoltják az épület fényeit. Erdélyi Evelyn intézményigazgató nyitóbeszéde után tűzzsonglőrök bemutatóját láthatják az érdeklődők, saját maguk által felmatricázott poharakból teázhatnak, és szelektív hulladékgyűjtési feladaton vehetnek részt. A kisgyermekes családokra gondolva a szervezők társasjátékokkal, kifestővel, ígéretdobozzal és firkafallal készülnek. Az érdeklődők megtekinthetik az úgynevezett QR-kód fát, csillagászati távcsőn kémlelhetik az eget, miközben élő zene kíséri az egyórás rendezvényt. A zöld kvízt sikeresen kitöltők közül néhány szerencsés látogató részt vehet az éjszakai tetőtúrán, amelyen a napkollektor- és napelemmezők megtekintése mellett megcsodálhatják a TIK tetejéről eléjük táruló városi panorámát és azt, hogy mely intézmények csatlakoztak még a Föld Órájához. A programok díjmentesen látogathatók.

2007-ben Sydneyből indult a Föld Órája akció, amelyhez azóta már több mint 5200 település csatlakozott a világon. A WWF programjának célja a globális felmelegedés elleni összefogás hangsúlyozása.

Olvasóink írták

 • 3. kocka21 2013. március 22. 09:36
  „Szép kezdeményezés a ,,Föld Órája", sok sikert Szegednek a WWF Föld Órája fővárosa cím elnyeréséhez. A TIK esetében az,hogy ,, szimbolikusan leoltják az épület fényeit" mit jelenthet, hiszen tudtommal a könyvtár zárva van szombat este. Az éjszakai tetőtúra érdekes lehet, bár én két éve részt vettem egy nappali túrán (szuper volt) amiben kimentünk a tetőre is, hát az félelmetes volt és a biztonságra nem fordítottak semmi figyelmet, remélhetőleg ez azóta megváltozott.”
 • 2. Byron67 2013. március 22. 08:49
  „Csatlakozz a Föld órájához és Szavazz szegedre a foldoraja.hu oldalon
  https://www.youtube.com/watch?v=CRqUnYfl5uk”
 • 1. egek 2013. március 22. 08:18
  „Biztos jó sokat lehet majd látni éjszaka a tetőn, a napkollektorokból.... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robotot is díjaztak az egyetem innovációs napján

Előadások, kiállítások és bemutatók voltak a szegedi egyetemen az intézmény innovációs tevékenységéről. Tovább olvasom