Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Ablakot nyitott a hispán világra

Szeged - "Nemzetközi kapcsolatok nélkül nincs egyetem. Ennek jelentőségét a Latin-Amerika történetével foglalkozó tanszéket 1967-ben alapító Wittman Tibor hangsúlyozta mindig."
– Az ezt a szellemiséget kifejező, általa alapított, a hispán világ kutatói körében nagy elismertségnek örvendő spanyol nyelvű évkönyvet máig életben tartjuk – mondja Anderle Ádám. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Hispanisztika Tanszékét alapító professor emeritusának tanszékvezetői időszaka alatt Európa nyugati felén túl egészen Latin-Amerikáig terjedt a kapcsolati háló. Ezt a jelenlegi tanszékvezető, Berta Tibor közép- és kelet-európai, bánsági és vajdasági irányba is fejleszti.

A kelet-európai út mássága foglalkoztatta Wittman Tibort, aki úgy tekintett Latin-Amerikára, mint a periférikus helyzetű régiók problémáinak modelljére. A két térség – Közép-Kelet-Európa és Latin-Amerika – helyzetének összevetése nyomán számos olyan kutatói eredmény született, amely nemzetközi tudományos mércével is újdonságnak számít.

A történész Anderle Ádám hispanisztikai központtá tette Szegedet, a szegedi egyetemet. Fotó: Karnok Csaba
A történész Anderle Ádám hispanisztikai központtá tette Szegedet, a szegedi egyetemet.
Fotó: Karnok Csaba

A világot járja Latin-Amerika és a hispán térség elismert magyarországi kutatójaként Anderle Ádám. Tapasztalatait a tanszéki képzés kialakításában hasznosította. – Az elmúlt 20 évben csaknem 400 spanyoltanárt képeztünk – mondja. – A 600 milliós hispán világra ablakot nyitottunk. Jelenleg 5 oktató és 3 lektor tanít a tanszéken, amely küldetésének tartja az ibériai kis nemzetek, a katalán és a baszk kultúra oktatását is.

Kétszer tüntette ki a spanyol király

Anderle Ádám munkásságát a spanyol királytól kapott két érdemrend mellett a most elnyert Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, Polgári Tagozat kitüntetés is fémjelzi. Számszerűségében is imponáló a publikációs teljesítménye: Anderle professzor összesen 61 kötet szerzője, társszerzője vagy szerkesztője magyar és spanyol nyelven egyaránt; 165 tanulmányt, 86 cikket, 53 recenziót jegyez a társadalomtörténet és a politika legszélesebb spektrumában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gabonatábla és konyhaasztal

2007 óta a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, idén májusban az MTA rendes tagjának választották Mesterházy Ákost. Tovább olvasom