Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Amikor nehéz dönteni

Szeged - Aki egyetemistaként a napfény városába kerül, a programkínálatot illetően biztosan nem fog panaszkodni: széles a választék, így néha nem az jelenti a gondot, hogy hova menjen az ember fia-lánya, hanem hogyan legyen egyszerre két helyen.
Kulturális zsongás ősszel és tavasszal

Szeged két nagyszabású fesztivállal is büszkélkedhet, melyek félévente gyökeresen felforgatják a város életét, de talán nincs még egy olyan programsorozat, amely annyi embert mozgatna meg, mint az októberi SZTE Őszi Kulturális Fesztivál. Utóbbit tizenötödik alkalommal rendezték meg 2010- ben – több mint kétszázhetven program várta az érdeklődőket a fesztivál egy hónapja alatt. Az SZTE Kulturális Iroda a programokon keresztül lehetőleg minél szélesebb spektrumon igyekszik bemutatni az öntevékeny csoportok működését és számos neves előadóművészt is meghívni. Így a komoly-, nép- és könnyűzenei, dzsesszkoncertektől kezdve kiállításokon, filmvetítéseken és irodalmi esteken vagy konferenciákon át a színházi előadásokig rengeteg esemény várja az egyetem és a város polgárait.

Az Egyetemi Tavasz hasonlóan sok programmal büszkélkedhet. A Víz Világnapja alkalmából minden évben megnyitja kapuit a Szent István téri víztorony, és ilyenkor tartják meg a Szegedi Blues- és Dzsessz-, valamint a Gitárfesztivált is. A kiállítások és előadások kavalkádját mindig megelőzi a megnyitón az egyetemi fotó-, dráma- és versírópályázatok nagy izgalmak közepette történő eredményhirdetése. A programokba jellemzően a karok és tanszékek is bekapcsolódnak.

Nézzenek oda…

Persze az évnek nem csak két hónapjában találhatunk szórakozási lehetőséget Szegeden: a „mozitriumvirátus" kínálata mindenki igényeit kielégíti. Szeged legrégebbi mozija, a Belvárosi mozi filmpalotának épült 1920- ban. Ma már – egy felújítást követően – Zsigmond Vilmos terme 3D-s technikával is fel van szerelve. A mozi a filmvetítések mellett közönségtalálkozókat, irodalmi és zenés esteket is szervez. Az 1996- ban nyílt, különleges hangulatú Grand Café közönségéhez képest a Belvárosié jóval heterogénebb. A Grandban a Belvárosihoz hasonlóan a filmvetítések mellett számos kiállítással, irodalmi beszélgetéssel és konferenciával tarkítja műsorát. A Szeged Plazában található Cinema City a bevásárlóközpontoktól megszokott műsorkínálattal és technikai felszereltséggel várja közönségét.

Akinek a szíve inkább a színház felé húz, azt sem éri csalódás: a szegedi színházi élet igen sokrétű, a kőszínházaktól kezdve az alternatív társulatokig minden megtalálható a városban. Az intézményesült színházi élet képviselői a Kövér Béla Báb-, a Szegedi Nemzeti és a Pinceszínház, emellett a város nagy vonzerejét jelenti az 1959-ben újraindult nyári Szegedi Szabadtéri Játékok. Igen fontos és kiemelkedő szerepe van az alternatív társulatoknak is. Az 1991-ben alakult MASZK Egyesület kísérletező és innovatív alkotóközösségek munkáinak bemutatását segíti, és törekszik véglegesíteni az Alterra Kortárs Előadóművészi Központot a régi zsinagógában. A Focus Műhely, amely eredetileg egyetemi színházi keretekben dolgozott, ma független színházi műhelyként működik.

Fesztiválváros

Nem túlzás ezt állítani Szegedről, hiszen a tavaszi borfesztivál neve éppúgy összeforrt a városéval, mint a nyári grill- és sör-, a szeptemberi halászléfesztivál vagy a méltán híres és népszerű SZIN, amely az ország egyik legdinamikusabban fejlődő fesztiválja. Minden év augusztusában megtelik a Partfürdő, és neves magyar és külföldi előadók koncertjein lehet bulizni a Szegedi Ifjúsági Napokon, 2009-től már környezettudatosan – például újrafelhasználható poharakkal – is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tehetséggondozás egyeteme

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács ösztöndíjjal segíti a doktoranduszhallgatókat, a tehetséges sportolókat, de a középiskolásokat is. Tovább olvasom