Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Árvákon segít az egyetemista rapper

Élőzenés kísérettel lépett hosszabb pihenő után újra színpadra Smile of Hell. A szegedi rapper éppen ötödik lemezén dolgozik, de az árvákat segítő Főnix Projectet is folytatja.
Teszáry Péter, azaz Smile of Hell
Teszáry Péter, azaz Smile of Hell
Teszáry Péter, azaz Smile of Hell neve nem csupán a szegedi hip-hop-berkekben ismerős. Az SZTE-n szabad bölcsészetet hallgató rapper dolgozott már FankaDelivel, de turnézott országszerte IFS nevű zenekarával is.

Jelentős szerepet vállalt a rapper a híres helyi közösségformáló kezdeményezésben is: a Szegeden Szabadon című albumokon nem csak megszólal, de a két korong dalainak egy részét ő vette fel. A „lokálpatrióta" lemezeken aktív szegedi előadók szólaltak meg, de Smile of Hell szólóanyagaival sem fukarkodik, új formációval lépett fel a nemrég a szegedi színpadon.

Új csapata a rapper szólószámait kísérte eleinte, a koncertre pedig egész produkcióvá nőtte ki magát a „próbálkozás": az mc-k mellett a gitár, a basszusgitár és a dob is szerepet kapott, a szöveges rapszámokat jambetétek színesítették. – Örömzene ez – vallja a rapper. – Sosem próbáltam még ki magam élő kísérettel, ez nekem is újdonság volt: teljesen más, mint a stúdióban alapzenékre énekelni.

Régi kedvenc a szegedi rappertől

Négy nagylemeze után most ötödik albumán dolgozik az előadó, s klipet is forgat majd néhány számához. – Többek unszolására kezdtem el már meglévő mintákkal, samplerekkel dolgozni, amikből én állítom elő az új zenei alapokat, amitől változik a hangzás. A szövegek is „odamondósabbak" ezúttal, ezért a lemez címe is a „Reboot" kapja, de az éneklős betétek megmaradnak – árulta el Smile of Hell. – Eddig elkészült 14 szám, egy-két hónap múlva jön ki a teljes anyag. Most nem csak letölthető dalokat szeretnék: „igazi" lemezzel próbálkozom. Lassan érik egy válogatásalbum is. Közönségszavazás alapján választok majd ki néhányat a dalaim közül, és azokat újra feldolgozom.

A háttérmunkákról azt is megtudtuk, hogy saját stúdiót rendezett be magának a rapper, s dalait ott rögzíti. - Azért fektettem be a felszerelésbe, mert ha hajnali kettőkor kitalálok valamit, azt fel kell vennem. De akármikor nem kopoghatok be senkihez emiatt.

Vizsgafilmből videóklip

Az új album újrakezdést ugyanúgy jelent, hiszen mostanában elkerülte a színpadot Smile of Hell, hiszen szabad bölcsészként is meg kell felelnie az egyetemen. Az önkéntes „kiállás" azonban némi hátrányt okozott. – Ezen a területen már megvannak a befutott srácok, nehéz ebbe a körbe bekerülni – magyarázta a rapper. - De változik a közönség is: egy zenénél már nem a szöveget figyelik, az számít, mennyire bulizható. Igyekszem komolyabb témákat érinteni, társadalmi problémákról is beszélek a dalaimban. A publikum viszont erre kevésbé vevő, mintha nem akarnának a problémákkal foglalkozni.

A készülő lemez mellett az árvaként felnőtt rapper a Főnix Projecten is dolgozik, amely egy információs portál lesz. A kezdeményezés célja, hogy „eligazítsa az elhagyatottakat a bürokrácia útvesztőjében". Blog formájában már találkozhattunk a projecttel, de egy egyesület vagy alapítvány létrehozását szintén tervezi Teszáry Péter. - Most, még civil szerveződésként éppen ruhát gyűjtünk, amiket szeretnénk az árva gyerekekhez eljuttatni, de jótékonysági koncertet is tervezünk.

Folyamatosan dolgozunk a háttérben, szeretném felvenni a gyámhivatallal is a kapcsolatot. Emellett tanácsadást is szeretnék szervezni, de ehhez kellenek kis „angyalkák", akik majd segítenek – beszélt a kezdeményezésről a rapper, akinek zenéjében is szerepet kapott már a próbálkozás: legutóbbi albuma a „Főnix Project" címet kapta.

Olvasóink írták

  • 1. haresz 2013. április 11. 09:31
    „Yo!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó ötlet gazdája nem maradt szomjas

Az őrült ötletek napja: a fesztiváli helymegőrző strómantól az újságírói naptárprogramig. Tovább olvasom