Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Az orvosmigrációt kutatják a Szegedi Tudományegyetemen

Egy, a Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékén folyó kutatás azt vizsgálja, milyen tényezők befolyásolják az elvándorlást, és hogyan kezelik a döntéshozók a folyamatot.
Az Európai Unió keleti bővítése következtében felerősödő, hazánkat is érintő munkaerő-elvándorlás mindenki számára ismert folyamat, amiről rengeteg – meglehetősen átpolitizált – vita zajlik. Ami nem is csoda, hiszen a migráció rengeteg gazdasági és társadalmi problémát okoz. Egy, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékén folyó kutatás azt vizsgálja, milyen tényezők befolyásolják az elvándorlást, és hogyan kezelik a döntéshozók a folyamatot.

Bár sokféle végzettségű ember dönt úgy, hogy külföldön próbál szerencsét, különösen súlyos problémát jelent a jól képzett munkaerő elvándorlása, ezen belül pedig az egészségügyi dolgozók migrációja. Nehéz azzal kapcsolatosan valós képet kapni, hogy ténylegesen hány egészségügyi dolgozó (orvos, fogorvos, szülésznő, nővér), hagyta el az országot: a statisztikák szerint mintegy 8000 orvos kért engedélyt a külföldi munkavállaláshoz, de ez nem egyenlő a ténylegesen külföldön dolgozó doktorok számával. Az engedély kérése egyrészt ugyanis csak a munkavállalási szándékot fejezi ki, nem egyenlő azzal, hogy az illető tényleg el is megy. Másrészt az engedélyt nem személyenként, hanem szakvizsgánként kell megkérni, azaz egy három szakvizsgával rendelkező orvos háromszor kerül a statisztikába, ha az összes szakterületén megkéri az engedélyt. A bizonytalan statisztikák ellenére azonban kijelenthető, hogy az orvosok elvándorlása komoly problémákat jelent, és egyes falusi térségekben a háziorvosi ellátás biztosítása is nehézségekbe ütközik - mondják a kutatók.


Leggyakrabban az alacsony bérekkel és a túlterheltséggel magyarázzák, hogy miért döntenek sokan úgy, hogy más országban próbálnak szerencsét. A vándorlással foglalkozó szakirodalmak is rámutatnak arra, hogy a külföldi munkavállalással kapcsolatos döntéseket számos tényező befolyásolja. Az érintettekkel készített interjúk, felmérések alapján a bérezés csak az egyike azoknak az okoknak, amelyek a migráció vagy maradás mögött állnak. Számos esetben a lakóhelyhez, ismerős környezethez való kötődés, a helyi megbecsültség szerepe olyan erős, hogy ellensúlyozni tudja a másutt kínált magasabb fizetést.

A Szegedi Tudományegyetemen zajló kutatás ennek alapján arra is kíváncsi volt, hogy milyen szerepe van a jövedelmen kívüli tényezőknek abban, hogy egy orvos az elvándorlást vagy a maradást választja, és a döntéshozók mennyire építenek ezekre. Így megvizsgálták, hogy az úgynevezett helyi egészségfejlesztési tervek és stratégiák milyen mértékben foglalkoznak az egészségügyi dolgozók elvándorlásával, és milyen válaszokat kínálnak a folyamatra. A vizsgálat szerint a hazai fejlesztési tervek csak kis figyelmet szentelnek ezeknek a béren kívüli szempontoknak, és az egészségügyi dolgozók migrációját szinte kizárólag anyagi kérdésként kezelik – már ha egyáltalán érdemben foglalkoznak a migráció kérdésével. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy az önkormányzatok elsősorban kormányzati feladatnak tekintik, az orvosmigráció mérséklését. Persze ennek a hátterében valószínűleg a helyi szint forráshiánya áll. Bár az önkormányzatok valószínűleg a jövőben sem fognak a pénzben dúskálni, mégis érdemes lehet az ő szerepüket erősíteni. Hiszen itt tudják a leginkább befolyásolni azt, hogy egy-egy szakember mennyire kötődik a lakó- és munkahelyéhez. Persze ettől nem várhatunk csodákat: a bérezés persze továbbra is a legfontosabb, de nem az egyetlen figyelembe veendő eleme annak, hogy miért költöznek külföldre orvosaink.

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program" című kiemelt projekt keretei között valósult meg".

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilia Mihály 80. születésnapjára

Összeállításunkban barátai, tanítványai köszöntik, és felelevenítjük néhány jellemző mondatát is egy… Tovább olvasom