Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Kerek Ferencnek több ideje marad koncertezni

Szeged - Két cikluson át irányította a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karát az alapító dékán, Kerek Ferenc zongoraművész, tanszékvezető egyetemi tanár, aki június 30-án köszön le posztjáról. Zongoristaként szeretne aktívabban részt venni a zenei életben, lobbizna egy szegedi kulturális központért is.
– 2000-től 2003-ig az akkori szegedi konzervatórium igazgatójaként azt kellett mérlegelnem, hogy az egyre csökkenő létszámmal működő középfokú képzést – amely jogilag és pénzügyileg is rendezetlen volt – egy új gyakorló zeneművészeti szakközépiskolává kell alakítani, a felsőfokú képzést pedig kari rangúra emelni. Amennyiben ez a két dolog nem sikerül, komoly problémáink adódhattak volna. Nagy eredménynek számított, hogy az országban elsőként zeneművészeti karként működhettünk 2003 óta, így a 2000 óta integrált intézményként működő Szegedi Tudományegyetemhez új karként csatlakoztunk, ami modellértékű volt más konzervatóriumok számára is. 2004-ben sikerült a középfokú képzést gyakorlóiskolai formában megalapítanunk úgy, ahogyan a Zeneakadémia mellett a Bartók zeneművészeti szakközépiskola működik Budapesten – sorolja a másfél évtized legfontosabb eredményeit Kerek Ferenc DLA, Liszt-díjas zongoraművész. A tanszékvezető egyetemi tanár két ciklus után a hónap végén adja át a dékáni posztot utódjának, Tóth Péter DLA, Erkel-díjas zeneszerzőnek.

Kerek Ferenc két ciklus után távozik a kar éléről. Fotó: DM/DV
Kerek Ferenc két ciklus után távozik a kar éléről.
Fotó: DM/DV

Lobbizna a szegedi hangversenyteremért

– Intézményvezetőként szerzett tapasztalataimat szeretném kamatoztatni a jövőben is. A zenei életben hangszeres muzsikusként szeretnék aktívabban részt venni. Sok restanciám van zeneszerző kollégáim felé is. Sikerült elfogadtatnom az egyetem vezetésével, hogy az intézményfejlesztési tervben szerepeljen a zeneművészeti kar épületének rekonstrukciója is. Személyesen szeretnék lobbizni azért, hogy Szegeden is felépüljön egy, a pécsi Kodály-központhoz hasonló kulturális centrum, amelyre nagy szüksége lenne a városnak, hiszen jelenleg az egyetlen professzionális koncertterem a Fricsay Ferenc Hangversenyterem, amelyet 2001-ben újíttattunk fel. Egyetemünk kínai–magyar kapcsolatainak fejlesztése érdekében a héten írtunk alá egy megállapodást, amelynek értelmében több kínai hallgatót fogadunk karunkon.

– A román–magyar kulturális kapcsolatokat az ismert traumák miatt nem lehetett eléggé erősíteni, ezért Bartók Béla szülővárosában, a határhoz közeli Nagyszentmiklóson elindítottunk egy programot, amely a zenei hagyományokat újjáéleszti. 2002-ben államközi szintre került a kapcsolatfelvétel, megalapítottuk a Pro Bartók Társaságot, amellyel világhírű zeneszerzőnk művészetét, szellemi hagyatékát ápoljuk. A szervezetnek azóta is művészeti vezetője vagyok, évente legalább két exponált koncertet rendeztünk Bartók születésének és halálának évfordulójához kapcsolódva. 2004-ben indítottam el a kétévente meghirdetett Szegedi Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyt. Azóta már ötször rendeztük meg, a gálakoncertet mindig a nagyszentmiklósi Nákó-kastélyban tartjuk. Karunkon a Zeneakadémia kihelyezett képzéseként korábban is folyt egyetemi szintű oktatás, de sikerült saját szakindítási engedéllyel a művész master, vagyis a legmagasabb szintű művészdiplomát adó képzést is beindítani hat szakirányon: opera- és oratóriuménekes, zongora, hegedű, gitár és cselló szakon. Az elmúlt évek eredménye az is, hogy az összes hangszeres szakunkon van már tanári master képzés is – hangsúlyozza Kerek Ferenc, aki azt is fontosnak tartja: egy évtizede megrendezik a Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzust, a pedagógus-továbbképzést, a Szegedi Kortárszenei Versenyt. 2005-ben a 1893 óta működő Liszt Ferenc Társaság helyi csoportját is megalapította.

– A város kulturális életének meghatározó intézményeivel – a színházzal, a szimfonikus zenekarral, a szabadtérivel és a REÖK-kel – karunk jó kapcsolatot épített ki. Diplomahangversenyeinken rendszeresen közreműködnek a szimfonikusok, amit máshol is modellértékűnek tartanak. A társkarok közül szoros az együttműködés a bölcsészkarral, ahol a neveléstudományi doktori iskolában témavezető oktatónak kértek fel. Az egykori tanáromról – zeneszerzésre hozzá járhattam – elnevezett Vántus István Kortárszenei Napok megrendezésében is szerepet vállaltam, mert szívügyemnek tekintem a kortárs zene ügyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudomány határok nélkül

Szeged - Közös kutatásban vesz részt a Szegedi Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetem és a Vajdasági… Tovább olvasom