Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Kiharcolták az ösztöndíjat a spanyol diákok

Szeged - El akarta vonni a spanyol állam a külföldön Erasmus-ösztöndíjasként tanuló diákoktól az anyagi támogatást. Az országos felháborodás és tüntetések után meggondolta magát a kormány. Szegeden élő fiatalok is felemelték a hangjukat.
– Nagyon megijedtünk, amikor meghallottuk, hogy el akarják venni a pénzünket. Féltünk tőle, hogy haza kell mennünk – mondja Laura Ventura Espejo. Az orvosnak tanuló spanyol lány idén szeptemberben érkezett a Szegedi Tudományegyetemre Erasmus-ösztöndíjjal. Néhány nappal ezelőtt a spanyol kormány bejelentette: nem támogatja tovább a Laurához hasonlóan külföldön tanuló fiatalokat.

– Szegeden 32 spanyol tanul jelenleg Erasmus-ösztöndíjasként. Jogásznak, orvosnak, közgazdásznak, a legtöbb tudományterületen képviseltetik magukat – mondja Márki Zsófia, aki a spanyol diákokkal foglalkozó mentor, a szegedi Erasmus-iroda, az Erasmus Student Network Szeged munkatársa.

A diákok közül mintegy tucatnyian vettek részt egy keddi spontán tüntetésen, videoüzenetet küldtek a kormánynak, amelyben elmondták, az Erasmus számukra egyenlő Európával.

Cristóbal, Laura, Andrea és Cora. Nem kell hazamenniük. Fotó: Karnok Csaba
Cristóbal, Laura, Andrea és Cora. Nem kell hazamenniük.
Fotó: Karnok Csaba

– Tisztában vagyunk vele, hogy ez a gazdasági válsági hatása. De ha elvennék tőlünk a pénzt, megszűnne a lehetőség, hogy nyelveket tanuljunk, más kultúrákat ismerjünk meg. Ez nem lehet érdeke az államnak
– magyarázza Cristóbal Jo Relano Luque közgazdászhallgató.

Andrea Cora biológus- és Clara Gil Perea orvostanhallgató csatlakozik még a beszélgetéshez, Zsófia tolmácsolásában mesélnek az ösztöndíjas lehetőségeikről. Az Uniótól havonta fejenként 110 eurót kapnak, ez mintegy 33 ezer forint. Létezik egy úgynevezett tartományi ösztöndíj. Laura madridi, a többiek andalúziaiak, a fővárosi lánynak nem jár ez a támogatás. A többiek mintegy 100 eurót kapnak. A harmadik fajta támogatás az, amit az állam biztosít minden diákja számára, ez is 110 euró körül mozog. Ezt vonták volna most el tőlük.

Európa több országában szerveztek a szegedihez hasonló megmozdulásokat a fiatalok, egy spanyol újságíró petíciót indított, amelyet két nap alatt 200 ezren írtak alá. A kormány tegnap hozta meg végleges döntését, az Erasmus-szerződésüket aláírt diákoknak továbbra is jár az állami támogatás.
Aki azonban a jövő félévtől utazik, annak egyetlen euró sem jár. Pontosabban csak annak, aki szociális alapon pályázik, és megfelel a követelményeknek. Ennek részleteiről még nem sokat tudni.

A négy fiatal attól tart, hogy ezzel sokan visszaélnek majd, olyanok kapnak pénzt, akik csalnak. Laura a gyakorlati idejét Szegeden szerette volna tölteni, de ahhoz újra kellene pályáznia az ösztöndíjra, jelenleg úgy néz ki, hogy nem fog.

Mint mondják, munka nemcsak Magyarországon, Spanyolországban sincs, a három hónapos nyári szünet alatt nem tudnák megkeresni a tanulmányukra szánt összeget. Lauráék sok otthoni baráttal beszéltek, akik azt mondták, jövőre biztosan nem pályáznak Erasmusra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudományos programok, megújult hírportál az egyetemen

Tudománynépszerűsítés, tehetséggondozás, a középiskolák és az egyetem közötti kapcsolatok ápolása a feladata az SZTE őszi és téli tudománynépszerűsítő programjának. Tovább olvasom