Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Konferencia a magyarságot ért atrocitásokról

„70 éve történt…" címmel tudományos konferenciát szervez a Vajdasági Magyar Szövetég és a Délvidék Kutató Központ a magyarságot ért atrocitások a történelmi Délvidéken címmel 2014. október 11-én 10 órától Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.
A rendezvényen köszöntőt mond Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, a rendezvényt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és Tartományi Képviselőház elnöke, Zakar Péter, a Délvidék Kutató Központ elnöke és Kocsis Károly, a Magyar Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság magyar tagozata elnöke nyitja meg.

A tudományos ülésen Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója az 1941–1948-as időszakra vonatkozó szerbiai levéltári kutatások, és visszaemlékezés-gyűjtés című projekt végrehajtásának állomásait mutatja be. Kovács Attila történész, „A második világháború és az azt követő megtorlások áldozatai Szlovéniában" címmel tart előadást.

Sajti Enikő történész, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézet egyetemi tanára „Hideg emlékezet, vagy befogadó emlékezetkultúra?" – A magyar történetírás a partizán megtorlásokról témában ad áttekintést, majd Forró Lajos történész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója a partizánmegtorlások kutatásának Vajdasági Levéltárban megtalálható forrásait ismerteti.

A konferencián szerb nyelven Srđan Cvetković történész és Zorica Marinković is előadást tart. Molnár Tibor, a Zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa a vajdasági regionális levéltárakban található, az 1944-es atrocitások kutatása szempontjából fontos levéltári forrásokat mutatja be, Papp Árpád néprajzkutató „A lélek és a jelenlét – a visszaemlékezésekből leszűrhető valóság" címmel tart előadást.

A nagyszabású rendezvény a Délvidéki Szemle folyóirat bemutatásával és „Az utolsó óráig – Egyházi személyeket ért atrocitások 1944/45-ben a Délvidéken" című film vetítésével zárul.

További információ: delvidekkutato.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izgalmas az idei SZESZ-kínálat

A Szegedi Egyetemi Színháznak a 2014/2015-ös a kihívások évada lesz: a Kisszínház és a Pécsi Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztivál deszkáin is helyt kell állnia, miközben új bemutatókra készül. Tovább olvasom