Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Miért kell számolni a polleneket?

Szeged – Többváltozós statisztikai módszerekkel próbáltuk becsülni a napi összpollenszámot. Ezzel is segíteni kívánjuk a pollenérzékenyek hatékonyabb védekezését és tüneti kezelését - mondta Csépe Zoltán.
A vizsgálatunk célja volt, hogy teszteljük a mesterséges intelligencián alapuló módszerek előrejelzésben való alkalmazhatóságát. Ehhez két város, Szeged és Lyon pollen- és meteorológiai adatait vettük figyelembe, valamint 5 elterjedt, külföldön már sikeresen alkalmazott algoritmust használtunk – magyarázza Csépe Zoltán. A Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék PhD-hallgatója Apáczai Csere János doktoranduszi ösztöndíjas.

– Európában egyedülálló módon először alkalmaztuk a parlagfű pollen-előrejelzésében ezen módszereket, illetve először jeleztük előre a pollenriasztási szinteket.

Látványnak szép, de az allergiásnak gyötrelmet okoz a pollen. Tanárnak készült a földrajz tanszék doktoranduszhallgatója, Csépe Zoltán, aki élete végéig tanulni szeretne. Fotó: Herner Donát
Látványnak szép, de az allergiásnak gyötrelmet okoz a pollen. Tanárnak készült a földrajz tanszék doktoranduszhallgatója, Csépe Zoltán, aki élete végéig tanulni szeretne. Fotó: Herner Donát


– A földrajz mindig érdekelt, mégis matematika- és informatikatanár szakra jelentkeztem a Szegedi Tudományegyetemre – mondja Csépe Zoltán, aki a csongrádi Gróf Széchenyi Általános Iskolabeli tanárának hatására kötelezte el magát a matematika mellett. Az egyetemi tanulmányok közepette Maróti Miklós, az SZTE Algebra és Számelmélet Tanszéke adjunktusa javaslatára dolgozhatott együtt Mucsi Lászlóval, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék docensével. Vezeték nélküli szenzorhálózatok segítségével végzett adatgyűjtést.

– Műszerek és tesztelés. Ez az én világom, miközben immár Makra László, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék docense által irányított témán dolgozom – mondja a doktorandusz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mágnessel kezeli a növényt

Molekuláris bionika szakon tanul a szegedi egyetemen Nyerki Emil. Tovább olvasom