Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Rosszul jár, akinek utólag kell az emelt szintű érettségi

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a felvételizőnek, aki utólag tesz emelt szintű érettségi vizsgát. Így jár az a felsőfokú szakképzésben részt vevő hallgató, aki továbblépne, de korábbi érettségije idején még nem tudhatta, hogy számos szakhoz emelt szintű érettségi kell majd. Az érettségi viszont megdrágult.
Idén januárban a kormány felsőoktatást szabályozó törvényei több változást is hoztak. Az egyik legmeghatározóbb a keretszámok újratervezése volt. A keretszámokat a tavalyihoz képest kibővítették, minden szak indul államilag támogatott formában is. A jelentkezőknek azonban újabb nehezítésekkel kell szembenézniük, hiszen a szűrő funkciót mostantól az emelt szintű érettségi látja el.

Az új felsőoktatási törvény a bölcsész, társadalomtudományi, jogi és gazdasági szakok többségénél kötelezővé teszi az emelt szintű érettségit. E változás hatására sok, korábban már érettségizett diák kényszerül szintemelő vizsgát tenni ahhoz, hogy ebben az irányban megkezdhesse, vagy folytathassa felsőoktatási tanulmányait.

Az utólag tett ismétlő, illetve szintemelő vizsgák ára azonban igen borsos lett. Előbbit a középiskola állapítja meg, és díjszabása maximum 15 ezer forint lehet, míg utóbbi, a tavalyi 17 ezer után, idén már 25 ezer forint költséget jelent a vizsgázónak.

 Mégis a továbbtanulást választják

Egy rövid felmérés a hallgatók között, és kiderül, hogy senki nem örül a plusz kiadásnak, de a továbbtanulás érdekében ezt is kifizetik. A megkérdezettek állítják, anyagilag és szellemileg is megterhelő az ismétlő jelentkezés és a vizsga, de reménykednek benne, hogy a későbbiekben megtérül a befektetett munka.

Lippai Dalma 2011-ben érettségizett, felsőfokú szakképzésre nyert felvételt. Kommunikáció és médiatudomány, illetve munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakok szerepelnek a tervei között. Történelemből érettségizik emelt szinten, a jelentkezést és a vizsgát szülei segítségével fizeti.

Lippai Dalma
Lippai Dalma
Mészáros Kinga 2011-ben érettségizett, jelenleg az SZTE
JGYPK intézményi kommunikátor szakán végzős. Kommunikáció és médiatudomány szakon szeretné folytatni tanulmányait, ahol feltétel az emelt szint. Magyarból tesz szintemelő vizsgát, melynek díját jelenlegi ösztöndíjából fizeti.
Mészáros Kinga
Mészáros Kinga
Kiket érint?


A középiskolásokat váratlanul érte a januárban nyilvánosságra hozott törvénymódosítás, azokat pedig egyenesen nehéz helyzetbe hozta, akik az elmúlt években érettségiztek, majd középiskola után felsőfokú szakképzésre nyertek felvételt. Az ilyen hallgatók jelentős része a kétéves képzés után tovább szeretné folytatni felsőoktatási tanulmányait, amihez újbóli jelentkezés szükséges.

A 2010/2011-ben érettségizett tanulók számára a jelentkezésnél kevés kivétellel (például orvosi, nyelv szakok) még nem volt feltétel az emelt szintű érettségi, így a tanulók többsége inkább a középszintű vizsgákat választotta. A törvénymódosítás következtében azonban a jelentkezés mára már sok szaknál emelt szintű érettségihez kötött. Így, aki tovább szeretne tanulni, ám középiskolai vizsgája során nem tett emelt szintű érettségit, az most kénytelen pótolni. De azóta már nem ingyen...

Közel 10 ezer forinttal fizet többet a vizsgázó

Az elmúlt években az ideihez képest rugalmasabb rendszer szerint állapították meg a vizsgadíjakat. Számított az is, hogy a vizsga hány részből áll. Egy egyrészes emelt szintű matematika vizsgáért például 12 ezer forintot fizetett a jelentkező. A többrészes vizsgák, amilyen a történelem vagy az irodalom, 17 ezer forintba kerültek. Legdrágább az informatika, idegen nyelv és testnevelés vizsga volt, ezekért 22 ezer forintot kellett fizetni.

A 2012/2013. májusi vizsgaidőszakra egységesítették az emelt szintű vizsgák díját. Az oktatási hivatal oldalán található tájékoztatóban részletes leírás található a vizsgajelentkezés díjairól. Ha a diák már érettségizett, és nem rendelkezik középiskolai tanulói jogviszonnyal (a hallgatói jogviszony nem azonos a tanulói jogviszonnyal), akkor fizetnie kell.

Az új szabályozás a középszintű vizsgát maximum 15 ezer (a minimálbér 15%-a), az emelt szintűt pedig egységesen 25 ezer forintban (a minimálbér 25%-a) határozza meg. További változás, hogy az idei évtől az emelt szintű érettségihez járó 50 pluszpont megszerzéséhez idén már 50%-os vizsgaeredményt kell produkálni a vizsgázónak, a tavalyi 30%-al szemben.

Ráadásul azoknál a képzéseknél ahol kötelező az emelt szint, nincs különbség a finanszírozási formák között. Államilag támogatott és költségtérítéses helyeken egyaránt kötelező az emelt szintű vizsga, vagyis hiába jelentkeznék valaki olyan szakra, ahol majd fizetnie kell, az emelt szintű érettségi vizsgáért akkor is ki kell adnia a megemelt összeget.

Mindent egybevetve, legkevesebb 34 ezer forintba kerül annak a diáknak a felvételije, aki nem rendelkezik emelttel, de olyan szakot választott, ahol idéntől ez elengedhetetlen a jelentkezéshez.

Olvasóink írták

 • 3. bio 2013. március 15. 10:16
  „Annyiban mindenképpen pontatlan, hogy a középfokú érettségiért fizetendő térítési díj tekintetében az iskoláknak a világon semmi mérlegelési jogköre nincsen - 15 000 forint és pont. A köznevelési tv. végrehajtási rendelete szerint (229/2012):

  35. §
  (4) A 33. § (1) bekezdés b) pont bg) alpontjában meghatározott vizsgák körén túl az érettségi vizsga az alábbiak szerint díjköteles:
  a) a vizsgázónak a középszintű érettségi vizsgáért - ha a vizsgázó a jelentkezését nem egy adott középiskolába nyújtja be - az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 15%-ának megfelelő,
  b) a vizsgázónak az emelt szintű érettségi vizsgáért az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25%-ának megfelelő,
  ezer forintra kerekített összeget kell fizetnie a Hivatal számára.
  (5) Ha a 34. § (1) bekezdés e) pontja szerinti esetben a középszintű érettségi vizsgára jelentkező a vizsgaszervező nevelési-oktatási intézménybe nyújtja be a jelentkezési lapját, a (4) bekezdésben meghatározottakat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a középszintű vizsga térítési díj összegét a jelentkező a vizsgaszervező nevelési-oktatási intézmény számára fizeti meg.”
 • 2. deszkás 2013. március 14. 18:24
  „Jövőre: 45 ezer.”
 • 1. pirosmedence 2013. március 14. 14:10
  „Remek! Egy újabb átgondolt, megtervezett, kiszámítható lépés az oktatásban! Kérném, hogy egy kormánypárti magyarázza meg!Kösz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hátrány, ha valaki bölcsészként startol

Állás- és gyakorlati helyek börzéjét rendezték szerdán a TIK-ben. Nemcsak informatikusokat kerestek, de a hallgatók közül legtöbben a műszaki területről érkeztek. (videóval) Tovább olvasom