Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Sokszínű irodalom a Ságvári tanáraitól

A tudománynépszerűsítés csúcsa a jó tankönyv. A középiskolák 9. osztályosainak írt irodalomtankönyvet a Szegedi Tudományegyetem Ságvári gyakorló gimnáziumának 3 tanára. Hornok Andrást, Laklia Mártát, Sisák Gábort arról is kérdeztük, művük hogyan segíti a diákot és a pedagógust.
– Mindhárman régóta tanítunk magyar irodalmat. Olyan jó tankönyv eddig még nem került a kezünkbe, amely találkozott volna mindannyiunk ízlésével. Mert az egyik túl egyszerű, a másik inkább tanári kézikönyv, a harmadik használhatatlan – mondta Sisák Gábor. Felidézte: 2009-
ben a Mozaik Kiadó fölkérésére válaszolgattak olyan kérdésekre, hogy milyen a kínálat, milyen pluszt szeretnének belevinni a 9. osztályosoknak szóló Sokszínű irodalom című tankönyvükbe. Sisák tanár úr nem tagadta: kicsit „szegedi" a kiadvány, mert például a képeket a Somogyi- és az SZTE Klebelsberg Könyvtár anyagából válogatták, illetve szegedi szerzők – például Baka István – művét is idézték.

Tankönyvet – úgy gondolják – egyetlen ember 1-2 év alkotói szabadság árán tud megírni. Tanítás mellett csakis csapatmunkában alkotható meg egy olyan mű, amely több pedagógus sok magyarirodalom-órán gyűjtött tapasztalatait is összegzi.

Több ezer középiskolás tanul Sisák Gábor, Laklia Márta és Hornok András tankönyvéből. Fotó: Üllei-Kovács László
Több ezer középiskolás tanul Sisák Gábor, Laklia Márta és Hornok András tankönyvéből. Fotó: Üllei-Kovács László

– Homéroszról szólt az első, a próbafejezet azt követően, hogy az elképzeléseinkről egyeztettünk – emlékezett Hornok András. Mosolyogva említette, hogy az ókori irodalmat mindannyian szeretik, de a középkorért rajta kívül senki nem kapkodott. A bevezetőt Laklia Márta írta, emellett ő írta a tankönyv drámai fejezeteit is. Sisák Gábor egyik kedvenc írása a Pázmány Péterről szóló fejezet volt, amelybe beillesztette A részegségnek veszedelmes undokságárul című, nevelési szempontból is hasznos prédikációját. Hornok tanár úr reméli: egységes stílusú lett a tankönyvük, azért észre veheti, melyik fejezet kinek a tollából származik.
Minden harmadik

Tankönyvíró az SZTE gyakorló gimnáziumában tanító pedagógusok közül minden harmadik – tudtuk meg Dobi Jánostól. Az iskola igazgatója elmondta: „18 kollégánk – állandó létszámunk közel harmada – foglalkozik különböző könyvkiadók alkalmazásában, megbízásából tankönyvírással, feladatgyűjtemények, segédkönyvek szerzői szerkesztői, lektorálási tevékenységével".

Az irodalmi szemelvényeket és azok feldolgozását egyszerre tartalmazza a tankönyv – emeli ki a kiadó ajánlója. Ehhez a szerzők hozzátették: a tankönyvet és a szöveggyűjteményt ötvöző kiadványukban integrálva benne foglaltatik az érettségi feladattípusok mindegyike. Például a trójai mondakört szövegértési feladatsor formájában dolgozták föl.

– Ami eddig külön könyvekben volt fellelhető, az most együtt megtalálható a Sokszínű irodalom 9.-ben – hangsúlyozta Laklia Márta. Fontosnak tartja azt is, hogy művük az általános iskolai tankönyvcsalád folytatása, ám gazdag képanyaggal illusztrált, új ismereteket ad, azok rögzítését és elmélyítését pedig kreatív feladatokkal segíti. A szerzők úgy vélekedtek, hogy esztétikus, áttekinthető szerkezetű – például a kulcsszavakat félkövér betűvel kiemelő – tankönyvük egyaránt segít a tanárnak és a diáknak, ugyanakkor a kerettantervben foglalt kötelező ismeretanyag átadása mellett olvasásra és kutatómunkára is ösztönöz. Elárulta: a középiskolát kezdő diákoknak szóló kötetük a várakozáson fölül, több ezer példányban elfogyott.

E sikeren fölbuzdulva csapatuk nagy energiával fogott hozzá a 10. osztályos tankönyv anyagának a kerettantervi követelményekhez igazításához. A körülmények azonban időközben radikálisan megváltoztak. A tankönyvkiadás államosításáról szóló törvény következtében kérdésessé vált az új tankönyvek jövője. Lehet, hogy a tudós tanárok szellemi erőfeszítése mind kárba vész?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt hozzáférés

– Tíz éve Budapesten indította útjára Soros György az Open Access Initiative, vagyis „nyílt hozzáférés" kezdeményezést – hallottuk Keveházi Katalintól. Tovább olvasom