Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Tanévnyitó: vér nélküli harc folyik az egyetemen

Megnyitották a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2013/2014-es tanévét. Szabó Gábor rektor, aki vér nélküli harcról beszélt, nem vár nagy meglepetést az új évben. Pálinkás az összefogás fontosságáról, Klinghammer erényekről és tudományról, Botka közös érdekekről szólt.
"Ne feledjük el, hogy az a szent terület, amelyet mi hazánknak nevezünk, Közép-Európában, Európa belvárosában fekszik. És ha mi, magyarok csak egy kisebb műveltségű állam zsúpfedeles házában akarnánk élni, akkor ilyen ház számára nagyon korán túlságosan drágává válnék Európának ennek a belvárosában a házhely. Lebontanánk zsúpfedeles házunkat, és más, szerencsésebb nemzetek építenének itt modern palotát" - idézte Klebelsberg Kunó 85 éve elhangzott szavait Szabó Gábor, az SZTE rektora az egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusülésén szombat délelőtt a TIK-ben.

Szabó Gábor azt mondta, remélhetőleg semmi nagy meglepetést nem vár az új tanévtől. - Folyik egy vér nélküli harc, amelyben a hadsereget úgy hívják, hogy értelmiség, a kiképzőtábort úgy hívják, felsőoktatás - mondta a rektor, aki szerint a szegedi egyetem minden nehézség ellenére stabil és kiszámítható pályán van. Tavalyhoz képest csekély mértékben nőtt a hallgatók száma, az SZTE a világ legjobb 500 egyeteme között van, és jelenleg 52. a világ úgynevezett zöld egyetemei között. Az elsőéveseknek Szabó Gábor azt javasolta: ne csak diplomások, hanem értelmiségiek próbáljanak lenni.

Tanévnyitó az egyetemen - 2013 Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Az évnyitón díszvendégként részt vett Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár és Botka László, Szeged polgármestere. - Az egyetem nem valami elszigetelt világ, hanem az ország része, mindennapi életünk alakítója - mutatott rá Pálinkás József a beszédében. - Az államvezetés önmagában nem tud létrehozni egyetlen világszínvonalú egyetemet sem, mint ahogy a jelen körülmények között egyik egyetemünk sem tud állami finanszírozás nélkül a világban elismertté válni, és még együtt is kevesek az egész társadalom bizalma és támogatása nélkül - mondta Pálinkás. - Az egyetem, a gazdaság, a politika és a társadalom egymást feltételező rendszerek - nyomatékosította az MTA elnöke.

Tanévnyitó az egyetemen - 2013 Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

- Az egyetem hivatása a tudományon keresztül történő nevelés, a tudomány megújító művelésére való felkészítés, azaz olyan emberek motiválása, akikre jellemző a tárgyra koncentráló, kiegyezni való valóságtisztelet, a vitázóképesség, a kritikai tartás, az összefüggésekben, ellentétes lehetőségekben való gondolkodás – fogalmazott Klinghammer István.

Botka László beszédében hangsúlyozta: Szeged és az egyetem sorsa több mint kilenc évtizede összefonódott. Szeged akkor fejlődik, ha az SZTE is fejlődik. Két közös érdekű beruházásról beszélt, a rövidesen elkészülő új klinikai tömbről és a Magyarország legnagyobb tudományos beruházásaként hamarosan épülni kezdő ELI lézerközpontról. – A 2010-es 186 milliárdról az idén 123 milliárd forintra csökkent a felsőoktatási költségvetés. 141 ezerről 95 ezerre csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma – vázolta fel a helyzetet Szeged polgármestere, aki szerint életben maradási modellt kell alkotni életpályamodell helyett.

Rektori elismerést kaptak az elmúlt időszakban kimagasló sportteljesítményt nyújtó hallgatók. A hagyományok szerint hallgatói esküt tettek az elsőévesek.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. mivan? 2013. szeptember 02. 08:51
  „Szerintetek Nagyokosok Szent-Györgyi Albert és a többi Nobel díjas jobban tette volna ha elmegy a földre kapálni? Nem kutat ás hanem kutatás!! Lehet, hogy száz fölösleges dolog közül csak egy jön be és az forradalmasít valamit. Melyik ország profitál többet aki befektet a jövő nemzedék oktatásába, vagy amelyik hülyének állít be mindenkit és fölösleges dolognak tartja?? Persze ellenőrizni kell, de csinálja mindenki azt amihez ért. És nekem nincs diplomám csak egy "sötét paraszt" vagyok mégis így látom a dolgokat. Feneketlen kút.... AZ!!”
 • 22. kalkutta 2013. szeptember 02. 08:19
  „Már a rektor is háborúzik? Biztos hasonlítani akar valakire.
  Miféle agymenés ez a pingvinmaskara parádé? A gyengébb szívűeknek egyenesen félelmetes. Az egyikük kurucot formáz, a másikuk labancot. Idétlen katyvasz az egész.

  Az egész nem más mint közhelyek pufogtatása, hogy ne kelljen elmondani az igazat. Még Botka mondott egyáltalán valamit bár feltehetően felosztották egymás között ki mit mond.”
 • 21. x 2013. szeptember 01. 19:53
  „16. titokgazda, ha többségben nem is, mégsem vagy egyedül a nézeteiddel Szegeden és környékén.
  http://www.delmagyar.hu/forum/szeged_a_kommunista_varos/24/2001710/?action=kifejt”
 • 20. realtime 2013. szeptember 01. 19:31
  „titokgazda:

  Az a megállapításod miszerint az SZTE nem járul hozzá a régió gazdasági és társadalmi jólétének fellendüléséhez, egészen konkrétan nettó hülyeség (természetesen megint személyeskedem). Alá tudnád ezt támasztani bármilyen ténnyel? Eltekintve attol a kb 6000 embertől akit az SZTE foglalkoztat illetve a kb 15.000 diáktól aki itt tanul, itt költi a pénzét, itt vesz ki albérletet stb., számos olyan cég vállalkozás jött létre amelynek az iniciátora az Egyetem volt. Hogy a "termelést" mint egyik fétisedet említsem, olyan cégek amelyek termélkeket állítanak elő, pont mint a Te vállalkozásod. Miután érvelésed hazugságon alapszik, talán megengeded hogy marhaságnak tituláljam.”
 • 19. realtime 2013. szeptember 01. 19:24
  „titokgazda:

  Alapvetően téves az érvelésed, az "alkalmazott" kutatás nem létezik alapkutatás nélkül. Szárasságtűrő fajtákat nem lehet kefeleszteni a növények vízgazdálkodásának ismerete nélkül, ahogyan gyógyszereket sem lehet "feltalálni" a betegség nagyon beható ismerete nélkül. Tovább megyek, nem lehet traktort gyártani fizika tudomány nélkül. A hozzád hasonló pénzközpontú és "haszonelvű" szemléletet képveselő emberek által terjesztett rosszindulatú tévképek miatt csökken az értelmiségi pálya vonzereje. Azt mondod: mélyen önmagamba kellene néznem, javaslom fogadd meg a saját tanácsodat és mielőtt ítélkeznél próbálj tájékozódni. A kutatásnál avagy a tudománynál jobban sehol nincs szükséged önállóságra, hiszen valam ÚJAT kell teremtened, a gondolataid a kreativitásod által. Az hogy nektek, akik mások rabszolgamunkájábol ülnek a BMW-kben, valóban olyan munkások kellenek akik csak "kapálnak" és nem pofáznak az érthető, de engedd meg hogy ne tetszen.”
 • 18. Léni 2013. szeptember 01. 18:35
  „A kis öröm is öröm, nem látom Hoffmann Rózsikát a fotókon!”
 • 17. Vazeratti 2013. szeptember 01. 16:48
  „#11, számokat nem tudok, nem ez a szakterületem, de biztosan jelentős szerepet játszik. Valaki tud esetleg számokat?
  Ha ilyen sok a betöltetlen munkahely, akkor miért nem kapnak sokan munkát? Miért kell hónapokat várni a munkára? Mindenki ennyire fenn hordaná az orrát és csak vezető pozícióban szeretne állást betölteni? Elég nehéz elhinni...
  Jah igen, és örömmel fizetném én a kutatásokat! Sőt! Még a jelenleginél is örömest adóznék többet, ha tudom, hogy oda megy a nagy része és nem a fenti Kossuth téri állatkert gondozottjai zsebébe vándorol, vagy épp nem abból készül óriásplakát, amin épp a képembe hazudnak valamit.”
 • 16. titokgazda 2013. szeptember 01. 15:48
  „x- a kizsákmányoló burzsoá, kapitalista nagytőkés képét most el lehet képzelni és köpködni is lehet rá, de előrébb lennél, ha mélyen önmagadba néznél!!! A közalkalmazotti bértáblánál ötször magasabb bérekért sem... mert itt felelősségteljesen, önállóan kell tudni DOLGOZNI!!!
  X -Az a baj, hogy te nem hiszel benne, hogy a munkásnak és a munkaadónak is közös az érdeke abban, hogy a munka elkészüljön, új eladható érték jöjjön létre. Ha a munkás hatékony, termelékeny tud lenni, többet fog érni a munkája és több munkabért fog kapni, a vállalkozó pedig többet tud költeni, fejleszteni, nagyobb piacot tud lefedni, több munkát tud adni... A gazdaság és a jólét így növekedhet...
  Nem úgy, hogy az állam osztja az éhes önfeltartóknak a kenyeret és simogatja a dühöngő, hitetlenek homlokát... a szocializmus erősen él a szegedi fejekben és nyomorultakká is teszi őket!!!!”
 • 15. titokgazda 2013. szeptember 01. 15:26
  „realtime- Ön nem önfenntartó, hanem önfeltartó:-))))) de ez nem öröm a számomra, hiszen össztársadalmi szinten ez az én problémám is. Miután a korábbi hozzászólásodban sem érveltél, csupán személyeskedtél, ne haragudj, de nem olvastam végig az írásodat. Egy biztos, a kutatás, a tudomány nem lehet öncélú, önmagáért való tevékenység, ezért társadalmi szintű támogatásra is csak akkor tarthat igényt, ha vagy regionális gazdasági fejlődést indukál, vagy a helyi közösségek társadalmi jólétét fokozza! Az SZTE jelenlegi funkciójában egyik feltételnek sem felel meg, amiből következik, hogy finanszírozása nem regionális társadalmi érdek. Az pedig, hogy Londonban legyen aprópénzért (szegedi) orvos, vegyész vagy bigyológus szintén nem az!!! A már meglévő piacra nemesített, pl. a szatymazi homokon jól termeszthető fűszerpaprika fajta az lehetne, viszont mivel nincs aki megkapálja, aki leszedje mára már haszontalan az efféle kutatói munka is. Gazdaság nélkül nincs K+F!!!!!”
 • 14. x 2013. szeptember 01. 15:12
  „11. titokgazda "... Az elmúlt 10 év alatt kb. 300 szegedi munkavállalónak adtam (volna) munkát, az egyetemistától a betanított munkásig ... szinte senki nem akart munkával pénzt keresni ..."
  - Éppen gondoltam, rákérdezek (irónikusan), hogy "talán méltánytalanul ki akartad zsákmányolni őket", megelőzött (teljes komolysággal) hozzászóló olvasótársunk. Q.e.d.: "... sajnos a szocializmus él legalábbis szegedi fejekben..."”
 • 13. realtime 2013. szeptember 01. 13:19
  „titokgazda:

  Húha, találtál egy elütést a hozzászólásban és ez kéjes örömmel töltött el :), gratulálok. Nem válaszoltál a kérdésre, az önfenntartó politikára és a focira mikor számíthatunk, az is az én illetve a mi pénzünkből van. Vagdalkozol üres frázisokkal, hogy Te mennyi munkát tudtál volna adni, gondolom szalag mellett 80e bruttóért. Vagy mégsem? Akkor pedig mégis képzett munkaerő kellene? Ahhoz egyetem kell, ahhoz is hogy olyan technológiát használj amely gazdasági hasznot hajt. A legnagyob baj az érveléseddel (ha lenne olyan...), hogy a kutatást nem motiválhatja gazdasági érdek. Ez egy teljesen téves út lenne. Akkor ugyanis csak elhízás elleni gyógyszereink lennének, mert arra van kereslet. Sajnos éppen az a baj, hogy ma is a vadkapitalizmus és a pénz mindenek feletti dicsőítése a divat. Nagyrészt a hozzád hasonló "vállalkozók" miatt. Biztosan sok "termelő" tevékenységet folytatnak az ilyen "üzletemberek", hiszen abból vannak a "vállalkozásaik" ahol százaknak adhatnak munkát, biztosan soha egyiket sem használják ki azért hogy Ők maguk jobban éljenek. Szerintem meg az ilyen beszűkült gondolkodású kizsákmányolókra nincs szükség, mint amilyenek ezek a "vállalkozók". Haladó gondolkodású, a fejlődést támogató valódi vállalkozókra annál inkább.”
 • 12. titokgazda 2013. szeptember 01. 12:33
  „Ferrer- Nem írtam, hogy nincs szükség tanárokra. A legnagyobb hiány Szegeden éppen a jó tanárokban mutatkozik!!! A szakmájukhoz gyakorló szinten is értő, példamutató, vállalkozó-szellemű tanárokra van szüksége egy egyetemistának, nem az önmagukat sajnáló, sehol eredményt el nem érő, a politikában, a versenyszektorban kudarcot valló, befelé forduló "kutatókra", akik azon sírnak, hogy a "kutatásokra szánt" összeg ennyi vagy annyi.... sajnos Szegedről (én is Szegeden diplomáztam először) már régen eljöttek azok az emberek (tisztelet a kivételnek) akiktől volt mit TANULNI!!!!! :-(((”
 • 11. titokgazda 2013. szeptember 01. 12:16
  „realtime- személyeskedsz, pedig inkább helyesen írnál... önfenntartás:-))) bár a számodra nyilvánvalóan ismeretlen a kifejezés :-)))))))))))))
  7. .....jó, hogy te tudod, hogy milyen nagy szerepe van a kutatásoknak a szegedi gazdaságban???? ...ugyanis te meg én fizetjük... Nincs munka??? Az én vállakozásaimban munka mindig van, majd beleszakadok.... állás, ülés és fekvés nincs... legalább is fizetett... Az elmúlt 10 év alatt kb. 300 szegedi munkavállalónak adtam (volna) munkát, az egyetemistától a betanított munkásig... néhány fiatal nyugdíjastól eltekintve szinte senki nem akart munkával pénzt keresni:-(((( KUDARC volt a sok ÁLLÁST (inkább semmittevést) kereső... sajnos a szocializmus él legalábbis szegedi fejekben... sajnos benned is!!!”
 • 10. Ferrer 2013. szeptember 01. 11:46
  „6. titokgazda
  Így van, nincs szükség kutatásra, tanárokra!!!!!!!!!! Legyen mindenki buta ebben az országban!!!!!!!!! A kutatásokra szánt pénzeket kapják meg a szemétszállítók!!!!!!!!!! Meg a nyelvtan tanárokét is!!!!!!!!!!!!”
 • 9. x 2013. szeptember 01. 11:01
  „5. achilleus "... azt gondolnám, hogy Klinghammer és Pálinkás urak nem mondtak semmit."
  - Annyit mondtak körülbelül, mint az USA elnöke tegnap: Lőni fogunk, de mit és mikor, azt majd később meglátjuk.

  ... ,,Világszínvonalú egyetemekre van szükségünk! Csakhogy ez lehetetlen az egyetem, a gazdaság, a politika és a társadalom szereplőinek kölcsönös bizalmon alapuló, felelős együttműködése nélkül. Mert az államvezetés önmagában nem tud létrehozni egyetlen világszínvonalú egyetemet sem. Mint ahogyan jelen körülményeink között egyik egyetemünk sem tud állami finanszírozás nélkül a világban elismertté válni. És még együtt is kevesek az egész társadalom bizalma és támogatása nélkül" - mondta Pálinkás József.

  A területért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány folytatja a felsőoktatás átalakítását. ,,Őszre egy törvényváltoztatással, -módosítással állunk elő, ami a felsőoktatást szolgálja, és ebben az irányban a finanszírozást is módosítja. De úgy állunk elő, hogy közben megmondjuk, mit változtatunk. Hozzáteszem, változtatnunk kell az elosztáson, hogy milyen célra mit adunk. Ezt most nem szeretném lelőni, mert ez még vita tárgyát képezi, de azt mondhatom, hogy konszenzussal kell előállni, tehát nem vezényszóval, hanem a felsőoktatás résztvevőivel együtt kialakított véleménnyel" - mondta Klinghammer István felsőoktatási államtitkár. ...
  http://mno.hu/ahirtvhirei/vilagszinvonalu-egyetemekre-van-szuksegunk-1181547”
 • 8. realtime 2013. szeptember 01. 09:48
  „titokgazda:

  Nálad bizony csődöt mondtak a tisztelt tanár urak és hölgyek :) Ez tény. Szerinted az a gép amin ezt a bődületes ökörséget leírtad nem a "feneketlen kútból" származott? Esetleg mikor Te az édesanyád vagy a gyermeked beteg és gyógyítani kell az nem a "feneketlen kút" eredményeit használja? Tudod van egy szint ami alatt nem lehet beszélgetni, ez nagyon alatta van :) Egyetlen kérdés: a foci vagy a politika önfentartásáról is lenne néhány gondolatod?”
 • 7. Vazeratti 2013. szeptember 01. 08:25
  „#6, ha nem éred fel ésszel, hogy a kutatásoknak milyen szerepe van a gazdaságban, nem kell hülyeségeket írni, maradjanak a tévképzeteid a fejedben!
  Másik kérdés: hova menjenek a munka világába, ha nincs munka?”
 • 6. titokgazda 2013. szeptember 01. 07:53
  „realtime- "szánt összeg"???? A tudományos kutatás keresse meg a bekerülési költségeit!!!! Ha nem tudja a mai "piacos világban" , akkor az nem tudományos kutatás, a 7 Mrd is, sőt a 7 Ft is túl sok rá!!!!

  A feneketlen kútba öntött javak országában, ingyenélő koldusoknak alamizsna.

  T. Tanár urak (hölgyek) irány a munka világa, véget ért a szocializmus!!!!!”
 • 5. achilleus 2013. augusztus 31. 16:52
  „Ha nem látnám a fotóalbumban, akkor azt gondolnám, hogy Klinghammer és Pálinkás urak nem mondtak semmit.”
 • 4. x 2013. augusztus 31. 15:27
  „http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/203/B2025930.jpg
  (Nyugat)Németország, 1968: "A talárok alatt ezer éves fingszag".
  http://www.delmagyar.hu/forum/a_ttk-soknak_miert_nincs_talar/21/2000635/?action=kifejt&ord=0&page=0&limit=50”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyító okostelefon

Pénteken zárult az a négynapos nyári iskola, amelyet a szegedi egyetem orvoskarának orvosi informatikai intézete szervezett. Tovább olvasom