Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Topon a szegedi egyetem

Szeged - Vidék-Magyarország lejobb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem. Előkelő helyezést ért el az SZTE több kara is a Felvi és a HVG különböző szempontú rangsoraiban.
A topegyetemek listáján ezüstérmes a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), melyet csak a fővárosi Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) előz meg. Az oktatók kiválósága alapján is ez a sorrend, ugyanakkor az állami támogatású képzések hallgatóinak kiválósága alapján összehasonlított 46 intézmény közül az 5. helyezett a szegedi universitas.

Már többször a világ ötszáz legjobb egyeteme közé sorolták a közel 30 ezer hallgatót oktató szegedi universitast. Ez elsősorban az itteni kutatók hazai és nemzetközi tudományos eredményeinek köszönhető. Ugyanakkor a HVG Diploma különszáma egyik összeállításból az is kiderül: a hamburgi Die Zeit hetilap és a CHE független német közhasznú szervezet közös listáján 2 magyar felsőoktatási intézmény szerepel – az egyik az SZTE az orvosi képzéssel.

A szegedi universitas karai is topon vannak. Az összesített kari rangsorban ezüstérmes a szegedi bölcsészkar. E teljesítmény mögött jelentős erőfeszítés lehet, hiszen egy évvel ezelőtt a hallgatói és oktatói kiválóság alapján a hetedik helyezést kapta. A szegedi egyetem orvoskarát az első, a gyógyszerésztudományit a hatodik helyre sorolták az orvosi és egészségtudományi képzéseket összehasonlító, 17 részes listán.

A 19 agrárképző kar közül a piaci rangsorban, vagyis a munkáltatók szempontjai alapján a 6. az SZTE Hódmezővásárhelyen működő mezőgazdasági kara. A gazdasági képzésben jeleskedő 33 intézményt összevető listák közül például a hallgatók kiválósága alapján a szegedi GTK bronzérmes, az ottani alapszakok közül mondjuk a pénzügy és számviteli ezüstöt érdemel. Az informatikai képzést minősítő, összesített képzési rangsorban a 10 intézmény közül a 2. hely az itteni TTIK-é. A jogi és igazgatási képzés hasonló listáján a szegedi ÁJTK a 4., de a jogász képzés a 3. legjobb. Bronzérmes a természettudományi képzéssel foglalkozó 8 kar közül a szegedi. A leendő pedagógusokat tanító 17 intézmény közül, illetve az oktatók kiválósága alapján az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara az abszolút győztes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi egyetem: a diákok harmada gólya

Szeged - Az elmúlt évekhez hasonlatosan 2010 szeptemberében is közel ezer, pontosabban 931 fiatal… Tovább olvasom