Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Uborkakeltető helyett új üvegház a füvészkertben

Szeged - A fóliasátrat a növények fölül kellett lebontani, ezután az új üvegházat köréjük építették - túlélték az 50 éves kaktuszok, ritka pálmák és virágok.
Ahogy arról beszámoltunk, közel 641 négyzetméteres, új üvegházat kapott uniós támogatásból szeptemberben a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nyílt napot hirdetett országszerte, hogy a hasonló beruházásokat megismerjék az érdeklődők. Mihalik Erzsébet, a füvészkert igazgatója elmondta, a botanikus kert növényeit korábban egy nehezen fűthető fóliasátorban nevelték, amelyet ráadásul nehezen tudtak szellőztetni.

Uniós tavasz a füvészkertben. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

– Inkább hasonlított egy uborkakeltetőre, mint növényritkaságok tárolására alkalmas helynek – fogalmazott az igazgató. A körülmények egyre inkább alkalmatlanná váltak ezek gondozására, hiszen a magas növények alig fértek el. A 170 millió forintos fejlesztésű üvegházban már kényelmes helyük van a télen is meleget igénylő növényeknek. Mihalik Erzsébet hozzátette, minden elismerése a fejlesztést végző Ferroép Zrt. munkatársainak, hiszen a rendkívüli odafigyelést igénylő munkát minimális kárral végezték el. A fóliasátrat a növények fölül kellett lebontani, ezután az új üvegházat köréjük építették. A nyílt napon a vendégek ingyenesen léphettek be az egyterű, hatméteres átlagmagasságú, akadálymentesített üvegházba. Láthatták a tágas térben az 50 éves kaktuszokat, ritka pálmákat és virágokat. Az igazgató elmondta, reményei szerint egy újabb uniós pályázat segítéségével nemsokára a füvészkert régi üvegházának rekonstrukciója is megkezdődhet.

Diagnosztikus mérés - mindenkinek. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Diagnosztikus mérés és kastély
A Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja is csatlakozott az Uniós fejlesztések nyílt napja programhoz, a látogatók szombaton betekintést nyerhettek a támogatásból megvalósult újításokba. Az érdeklődők a kutatócsoport központjában ingyenesen próbálhatták ki az egyik kognitív laboratóriumban az online diagnosztikus mérés-értékelési rendszert (eDia). A Vásárhelyi-Bréda Kastélyt is ingyenesen látogathatták tegnap Lőkösházán.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2013. március 03. 19:32
    „nagyon ! szívmelengetö cikk, köszi !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi felvételi: lejáró határidő

Ma éjfélig még lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire. Tovább olvasom