Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Új laboratórium az egyetemen

Szeged - Európai összehasonlításban is jelentős geokronológiai kutató hátteret alakítottak ki az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén.
Ebből az alkalomból nemzetközi konferenciát tartanak ma a tanszéken. A Komplex geokronológiai és geofizikai laboratóriumok fejlesztése örökségvédelmi és környezeti vizsgálatok támogatása céljából című projekt 684 ezer euró összegből valósul meg az Európai Unió támogatásával. A fő cél egy olyan kutatási infrastruktúra létrehozása volt, amely elsősorban örökségvédelmi és környezeti, földtudományi célzatú sekély-geofizikai és geokronológiai kutatások hátterét teremti meg.

A fejlesztés részeként kialakított geokronológiai laboratóriumnak a szegedi egyetem, míg a geofizikai eszközparknak a Temesvári Nyugati Egyetem ad otthont. Míg a geofizikai eszközök segítségével a régészeti jelenségek, valamint a földfelszín alatti szennyezések és egyéb környezeti szempontból fontos jelenségek határolhatók le, addig a geokronológiai módszerekkel a régészeti leletek kora, illetve hosszabb távú környezeti változások üteme – például a múltbeli klíma változása – vizsgálható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárd részecskekutatásra

Nanotechnológiai kutatással foglalkozó kétéves projektet zártak le csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei. Tovább olvasom