Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Virrasztás az Ottlik-regény fényénél

Szegedi hallgatók arra vállalkoztak, hogy 17 órán át felolvassák Ottlik Géza Iskola a határon című regényét, valamint kézírással le is másolták azt.
A jó könyv elolvastatja magát, mondta egykor Ottlik Géza. És le is íratja magát, tehetik most már hozzá a szegedi pedagógusképző kar alkalmazott nyelvész hallgatói, akik 64-en kézírással másolták le Ottlik Iskola a határon című regényét. A jókora kéziratköteg, mint egy sok értelmű, de közös kijelentés nyomatékosította az idei Alkalmazott Nyelvészeti Munkásnapokat, amelyen a hallgatók egymást váltva olvassák fel a regényt.

- A felolvasásnak nincs más aktualitása, mint az, hogy a regény létezik, és egy kis közösség szeretné befolyásolástól mentesen kifejezni magát - mondta dr. Tóth Szergej alkalmazott nyelvész, dékánhelyettes, az esemény házigazdája, akit diákjai éjjel 3 órára osztottak be olvasni.

A regény igazi magyar kulcsregény: egy jelképpé váló határszéli katonai iskolában játszódik, s e kietlen világban az alávetett növendékek elszigetelődését és emberi megmaradásának reményeit tárja fel.

A felolvasást neves egyetemi tanárok is fontosnak tartották. Az első fejezetet dr. Szajbély Mihály irodalomtörténész professzor mondta el, az alkalomra írt tanulmánya kíséretében. Szajbély Mihály felidézte, hogy Esterházy Péter 1982-ben azzal köszöntötte a hetvenéves Ottlik Gézát, hogy egy nagy lapra lemásolta ezt a regényt.

Az SZTE pedagógusképző kar alkalmazott nyelvészeti hallgatói kézírással lemásolták Ottlik Géza Iskola a határon című regényét. Fotó: Frank Yvett.
A diákok érezhető izgatottsága közepette megkezdett felolvasást pedig Szajbély Mihály hasonlónak tartotta ahhoz, amikor Mészöly Miklós otthoni társaságban olvasta fel a korabeli rendszer által tiltott, közölhetetlen műveit. Őt dr. Mader Béla, az egyetemi könyvtár főigazgatója és dr. Nagy L. János nyelvész követte a könyvnél, majd a könyvtári napsütésben a hallgatók megkezdték péntek délelőttig tartó, önkifejezéstől színes váltójukat.

Egy 1985-ös interjú Ottlik Gézával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon átnyúló fürdőfejlesztés: szakmai konferencia Újvidéken

A stratégia-alkotás folyamatába a projekt partnereken kívül a térség fürdői is bekapcsolódhatnak… Tovább olvasom