Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Városi rongálások: levágott fenyőfa, suttyó firkák, rágógumipecsét

Miért van széttaposva a füves területek szeglete, miért vágják le a fenyőfáink csúcsát, miért vannak agresszív firkák a falakon, és miért lopnak ágyásból virágot?
A szociálpszichológia komolyan foglalkozik azzal, hogy egy aluljáró, egy pályaudvar vagy egy köztér miért válik idővel sivárrá és rongálttá. Összefirkált földszintek, agresszív feliratok, kitört facsemeték, olajszagú kulipintyók, kidőlt, csorba korlátok, kicsavart útjelzők, félkezű szobrok, keresztbe-kasul mászkált zöldfelületek – egyszóval a városi rongálások a témáink.

Közlekedés toronyiránt

A közösségi pszichológia egyik lenyűgöző területe ez, amelynél az Univerzum keletkezését biztos, hogy előbb oldják meg: miért mászkálunk mindig keresztben? Hiába lett külön tudomány a gyalogutak tervezése, a derék városlakó szándékát nem tudta megfejteni. Szokás, hogy a felújított vagy újonnan épített zöldterületek útjait bizonyos mértékig ideiglenesen állapítják meg, hátha a közlekedők csapásvonala másfelé vezet. E csapásokat azután burkolják. Hanem, a módosított csapás mellett újabb ösvények jelennek meg, sokszor egyszerűen csak toronyiránt, máskor pedig éppen az új burkolt gyalogút mellett. Az üzemeltető szakember, ha még kezdő és naiv, akkor újrafüvesít, ha realistább, akkor pedig szúrós cserjét telepít vagy kordonoz.

A levágom a sarkot logika.
Levágom a sarkot...

Parkolás a fa tövén.
Parkolás a fa tövén.
Külön eset a járdán kerékpározók (a toronyiránt közlekedés csillagai) által követett „levágom a sarkot" logika, amely a zöldterület szögleteit teszi keréknyomos pusztává. Másik kaszt a zöldterületre fél kerékkel felhajtó autósoké, akik vastagabb keréknyomokkal túrják fel a szegélyt, öntözött területek esetén pedig a fű alatt kiépített vezetékeket is elrontják. Ugyancsak ismerős az a típus, aki a teljes autóval parkol a zöldterületen, és neki még meg is köszönhető, hogy állandó parkolóhelyét egy szép napon nem betonozza le a ház előtt, merthogy oda szeret állni.

Suttyó falfirkák

A másság tisztelete jegyében elterjedt, hogy a városi grafittit olyan művészetfélének kell tartani. A művészetnek tekintett grafittivel annyi probléma legalábbis van, hogy a derék művész más tulajdonán grafittizik, és nem válogatott műveit hozza létre földszintes lakásunk külső redőnyén, hanem firkál, ahogy éppen jön. Nem kizárt, hogy a grafittizőknek is vannak minőségi szabályaik, csak sajnos a bőséges selejt meg ott marad, ahol van. A legjobb, ha rögtön eltüntetjük, ahogy egy falon megjelenik, mert a szerzők természetéből következően az első rajzot gyorsan követi a többi.
Több önkormányzat biztosít a graffitizők számára úgynevezett „legálfalakat", és olyan területeket, amelyekre büntetlenül lehet rajzokat elhelyezni. Ezeket a tapasztalat szerint kevéssé használják ki, mert a graffitik készítésének oka az illegalitással járó izgalom.

Művészet?
Művészet?


Szóval, nem kizárt, hogy a városi grafittizés egyszerű rongálás. A törvény értelmében a falfirka a festékszóróval, filctollal, vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy használatához kell. A hétköznapi járókelőt azonban az agresszív, suttyó firkák irritálják, nem például a kis méretű talányos lenyomatok, matricák, amelyeknek sokszor kimondottan érvényes közösségi üzenetei vannak.

Férfias kihívások

Az ember kétszer is meggondolja már, hogy hová ülteti ki a karácsonyra beszerzett töves fenyőfáját. Az első időkben a tömbház, lakóház elé ültetett fácskák mára már csonkok. Zavarba ejtő és beszédes, amikor karácsony első reggelén tavalyi fánk elnyiszált tövét látjuk az ablak alatt.

Egy-egy hétvégi hosszú éjszaka is otthagyja nyomát a városi növényzeten. A facsemeték eltörése, kicsavarása, a támasztó karók kihúzása, a virágládák, ágyások szétszedés kedvelt foglalkozás. Hozzájuk képest a városi viráglopkodó ökotudatos polgár, hiszen a kihúzgált palántákat, tulipánokat legalább eladja, otthon elülteti, és bizonnyal úgy érzi, legalább ezúttal ő nyert.

Karácsony előtt megcsúfított fenyőfa.
Karácsony előtt megcsúfított fenyőfa.

Férfiasabb kihívást jelent az utcabútorok szétszedése és elköltöztetése, a buszmegállók szélfogójának rongálása. Külön pszichikuma lehet azoknak, akik a játszótéren tesznek-vesznek, itt az eltört mászókák, hinták éle, és a hulladékok még veszélyesebbek. Hozzájuk képest a kutyák által összerágott gumitárgyak egészen kulturáltak. Ide tartozik az utcai fémszobrok rongálása is, amelyért viszont inkább a fémtolvajok okolhatók. Tervben van, hogy a fémhulladék átvétele állami monopólium lesz; ha ez megvalósul, lehet, hogy nem kell majd több jobbkéz sem egy-egy sétálóutca megállítószobrának.

Ezeket az akciókat általában lebuktatja a térfigyelő kamera, így a viselkedési kultúra szabályai mellett a kamerák működéséről sem árt az edukáció.

A moldáv ulica aluljárója

Ebbe a sorba tartozik a vizuális környezetszennyezés is. Mindenki látott már kokakólásra pingált házfalat, a ráfestett hirdetés miatt a parkolóban, iskola mellett hagyott autót, barkácsolt táblákat, hirdetési helyeket, szép épületek elé helyezett hirdetőtáblát, összevissza odakötözött kerékpárokat, lepattogzott festékű kerítéseket, korlátokat, hogy a köztéri árusításra használt rozzant kulipintyókról ne is beszéljünk.

Vizuális környezetszennyezés
Vizuális környezetszennyezés

A fekete rágógumipecsétek a díszburkolataink velejárói. A kocogó lépcsőelemekkel, a lehullott műmárvánnyal és a vaksi neonokkal együtt csalhatatlan jelei annak, hogy az aluljáró, a passzázs betöltötte első évét. Vigasztalhat, hogy a moldáv városka ulicáján még rosszabbul néz ki minden, de azért, ha alkalomadtán a mienknél forgalmasabb európai városok aluljáróit látjuk, jegyezzük meg, hogy nemcsak a forgalom az, amin múlik.

Hogy mégis micsoda, az itt a kérdés. Ön tudja a választ?

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sózzuk-e a síkos járdát? A só károsítja a növényzetet - a hólapátolás nem

Az otthoni konyhasó, bár hatásos, szennyezi a környezetet. Mégis, milyen anyagot használjunk a téli… Tovább olvasom