Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A túlterhelt kukát otthagyják az út szélén

Nem viszi el a túlterhelt szemétgyűjtőedényt a szegedi Környezetgatdálkodás – van, aki ezen megsértődik, más belátja, a szabály az szabály.
Olvasó-tudósítónk minap arra figyelt fel, hogy a petőfitelepi Csap utcában az álló kukásautó mögött az egyik munkás ír valamit, majd cetlit ragaszt a dugig tömött kuka tetejére. Odament, megnézte, lefotózta és el is küldte portálunknak. E-mailjében még hozzátette, hogy először fel volt háborodva, de valóban nagyon súlyos volt. Azzal két ember is nehezen birkózott volna meg, ő is csak megbillenteni tudta.

Matrica a kuka tetején - a szabály az szabály. Fotók: olvasó-tudósító.
Matrica a kuka tetején - a szabály az szabály. Fotók: olvasó-tudósító.

– Mintha egy régi nagy zsák bedöglött cement lett volna az edény alján, ami alsó hangon 50 kiló, plusz a normál szemét – írta. Ráadásul a környéken ezen a tavaszon lomtalanítás is volt, s akkor a szegedi Környezetgazdálkodás „semmit sem hagyott az út szélén". Ezt a kukát viszont otthagyta, s mint kiderítettük, joggal.

Bakacsi Zoltán, a szegedi Környezegazdálkodás szállítási és logisztikai részlegvezetője elmondta, helyben a fizikai dolgozónak csak annyi mérlegelése joga van, hogy megítélje, meg tud-e birkózni a „kimozgatással." További fontolhatásra sem lehetősége, sem ideje sincs – például, hogy mennyit kellene levenni a kuka tetejére tett extra hulladékból a kimozgatáshoz –, mivel tartania kell az előírt, egy-egy kukára vonatkozó normaidőt.

A túlterhelt kuka
A túlterhelt kuka


Kiderült, a dolgozókat szabályzat kötelezi arra, hogy amennyiben a tárolóedény túlterhelt – teteje nem lecsukható –, tájékoztató matricát kell ragasztaniuk a fedőre, egyben bejelenteni rádión a diszpécsernek az esetet. – Az építési-bontási hulladék nem háztartási szemét, elszállításához konténert szükséges rendelni a vállalkozónak – teszi hozzá Bakacsi Zoltán.

Makrai László, a társaság ügyvezető igazgatója is reagált. "A mi rakodóink emberek, nem gépek! Nem értjük, miért kényszerítik őket a lakosok a testi épségük veszélyeztetésére. Több megértést kérünk, ha már a jogszabályokkal nem foglalkoznak, már ami a háztartási hulladék - amúgy is értelemszerű - fogalmára vonatkozik."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól parkolt, de mégsem

Nem állt rosszul, mégis feltartotta a forgalmat az 1–2-es villamosvonalon. Tovább olvasom