Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szuperhold - gyönyörködjön olvasóink fényképeiben!

Érdemes volt szombat este napnyugta után felnézni az égre. Miért? Ezért! - Képgaléria.
Szuperhold volt szombat este! Égi kísérőnk 30 százalékkal fényesebben ragyogott, miközben 14 százalékkal nagyobbnak is tűnt.

Olvasóinkat arra kértük, hogy fotózzák le a jelenséget, majd a képet küldjék el szerkesztőségünknek. Ha lemaradt a tegnap esti szuperholdról, vagy szeretné azt újra látni, nézze meg a beküldött fényképekből készült galériánkat!

Legközelebb augusztus 10-én és szeptember 9-én lesz szuperhold.

Szuperhold - olvasóink fotói (galéria)

Korábban írtuk:

Figyelem, szuperhold lesz szombat este! Égi kísérőnk várhatóan 30 százalékkal fényesebben fog ragyogni, miközben 14 százalékkal nagyobbnak is tűnik majd.

A jelenség elsősorban annak köszönhető, hogy a Hold eléri pályájának a Földhöz legközelebb eső pontját. Ez önmagában nem lenne elég, hiszen ezt többször is megteszi az év során. A mostani hétvégén azonban telihold is lesz, és ez az egybeesés okozza a szuperholdat. Ráadásul az égi kísérőnk most alacsony pályán kering a Föld körül, így ez még jobban növelheti a látványt - írja az időkép.hu.

Legközelebb augusztus 10-én és szeptember 9-én lesz szuperhold.

A csillagászat egyébként nem ismeri a szuperholdat - olvasható Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárának Szuperhold márpedig nincs című írásában. Magát a kifejezést egy asztrológus találta ki 1979-ben. De a csillagászat nem emiatt nem használja, hanem azért, mert a holdtölte és a holdközel egybeesésének nincs csillagászati jelentősége.

Fényképezze le a szuperholdat, majd a képet küldje el nekünk az online@delmagyar.hu e-mail címre!

Szuperhold - olvasóink fotói (galéria)


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villámcsapta kuka a József Attila sugárúton

Olvasónk szétdobált kukát fotózott a József Attila sugárút belvárosi szakaszán. Tovább olvasom