Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Félreértette az újvidéki Dnevnik Göncz Kingát?

Újvidék - Meglepetést keltettek a vajdasági magyarok körében a magyar külügyminiszternek a Dnevnik újvidéki lap számára adott interjújában foglaltak.
A lap szerint ugyanis Göncz Kinga azt a véleményét hangoztatta - s ezt az újság címben emelte ki -, hogy vajdasági magyaroknak nem kell területi autonómia. A magyar külügyminisztérium helyreigazítást kért az interjú egyes, félreértéseken alapuló megállapításai miatt.

A lapban megjelentek szerint a magyar diplomáciai vezetője úgy véli, hogy nem reális a területi autonómiáról beszélni. Szerinte azért nem, mert egyrészt Vajdaságban nincs annyi magyar, a magyarság csak egy, a számos kisebbség közül, másrészt a magyarok nem élnek összefüggő tömbben, ahol esetleg ki lehetne alakítani valamiféle területi autonómiát. A Dnevnik szövege szerint Göncz Kinga úgy véli, sokkal jobb, hogy a magyarok a politikai életben való közös, tevékeny részvétellel saját helyzetük, de az egész Vajdaság és Szerbia helyzete javításán dolgoznak.

A magyar diplomácia vezetője szerint a vajdasági autonómia az új statútummal elegendő keretet biztosít a vajdasági magyarok jogainak megvalósításához. A kettős állampolgárságra vonatkozó válaszában a Dnevnikben közöltek szerint azt mondta, hogy Magyarország számára a legjobb megoldás Szerbia támogatása, hogy mielőbb uniós tag legyen, s hogy mielőbb szavatolják a vízumrendszer liberalizálását. Ezzel szerinte megoldódnának egyes kérdések, amelyek miatt a kettős állampolgárságot felvetették.

A budapesti Külügyminisztérium - mivel szerinte a tárcavezetővel készített interjú egyes megállapításai félreértéseken alapulnak - pénteken helyreigazítást kért az újvidéki újságtól. Mint Kohári Lajos külügyi szóvivő-helyettes közleményében írja, "a vajdasági magyarok számára létesíthető területi autonómia állítólagos 'irrealitására' vonatkozóan a következőket kívánjuk leszögezni: a magyar kormány mindig is támogatta a határon túli magyar közösségek legális szervezetei - így a vajdasági magyar pártok koalíciója - által igényelt autonómiaformákat. Nincs okunk és nem is kívánjuk megkérdőjelezni a helyi magyar közösség józan megítélését arra nézve, hogy az autonómiaformák közül melyiknek a megvalósítására látnak reális lehetőséget, illetve melyikről tudnak a többségi társadalom képviselőivel konstruktív párbeszédet folytatni. A velük való rendszeres konzultációk alapján világos számunkra, hogy ők most energiáikat elsősorban a Vajdaság statútuma, a személyi és kulturális autonómia, a kisebbség garantált parlamenti helyei és részarányos foglalkoztatása gyakorlati megvalósítására koncentrálják, s ebben bírják a magyar kormány támogatását is. Mindez azonban távolról sem jelenti a területi autonómia iránti igény irrealitását, ellenkezőleg: a jól működő európai minták alapján, a többségi társadalommal egyetértésben kidolgozott megfelelő keretek között ezt működőképes kisebbségi megoldásnak tekintjük." - olvasható a szóvivői iroda közleményében.

Olvasóink írták

 • 5. Logaritmus 2008. december 14. 01:10
  „"Az apja forog a sirjában."

  Kinek az apja?”
 • 4. Manikh 2008. december 13. 17:32
  „Igen érdekesen alakulgat ez a mi "külpolitikánk"érdekes politikusokkal.Mondják már meg nekem hogy "mi"miért nyaljuk ennyire a külföld valagát,miért van az hogy minket MAGYAROKAT mindig mindenhol le lehet szarni,mitöl van ez az impotencia a politikában,és mikor lesz végre BECSÜLETE annak a szónak hogy MAGYAR HAZASZERETET!!!!Ez nem gyülöletkeltés vagy uszitás remélem csak látom hogy mi megy mondjuk Szlota országában,milyen területi reformok vannak Romániában,azt hogy szemétlerakóhely az ország azt hogy a munkanélküliség a gazdasági és erkölcsi válság nőttön nő, és egyes helyeken az "elit"ugyanakkor kaviáros lazacos takarékosságokat zabálnak,de ez már belpolitika.hagyjuk a Vajdaságot mert nélkülünk is van ép elég bajuk,inkább ne segitsünk nézzünk szét először itthon kérem!!”
 • 3. Zejko 2008. december 13. 16:49
  „Az apja forog a sirjában!!Nem igaz a lenyult adobol nem tellik egy fodrászra tiszta igénytelen ez a nő!!Minek megy ez akárhova is a boldba nem lenne pofám ugy lemenni ahogy ez kiszokott nézni :DMint egy psihopata zavarodott fejü :D”
 • 2. achilleus 2008. december 13. 16:22
  „A hazai "hatalmasságok" már megint a határontúliak megkérdezése nélkül politizálgatnak a fejük fölött, és mint rendesen, ellenük!
  Szégyen!!”
 • 1. radenko 2008. december 13. 15:31
  „Köncz Kinga olyan mint az öltözéke egy semmit mondó toprongy.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadka piacán nincs válság

Szabadka - Hetente tízezrek rohamozzák meg Szabadka híres piacát a vajdasági nagyváros szélén. A… Tovább olvasom