Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

4500 éves sírokra bukkantak Szakkara közelében

Az V. dinasztia korából való sírok megtalálása azt jelzi, hogy a térségben további felfedezetlen temetkezési helyek lehetnek.
Négyezer ötszáz éves sírokra, köztük egy fáraó lányának temetkezési helyére bukkantak cseh régészek a Kairótól délre fekvő Abu Szír ókori temetkezési helyen.

Az V. dinasztia (Kr.e. 2500-2350) korából való sírok megtalálása azt jelzi, hogy a térségben további felfedezetlen temetkezési helyek lehetnek - közölte az egyiptomi antikvitások minisztériumának illetékese.

Mohamed El-Biali elmondta, hogy a fáraó lányának, Sert Nebtinek a temetkezési helyét négy másik sír veszi körül, amelyek az V. dinasztia hivatalnokainak maradványait rejtik a Szakkara közeli Abu Szír temetkezőhely területén.

A kutatások folytatódnak. A feltárások nagyon korai állapotban vannak, helye elzárt a látogatók előtt - tette hozzá az illetékes.

Az egyiptomi antikvitások minisztériuma által 2012. november 3-án közzétett felvétel három szoborról, amelyeket Menszalbo fáraó lányának, Sert Nebtinek a sírhelyén találtak a Kairótól délre fekvő Abu
Az egyiptomi antikvitások minisztériuma által 2012. november 3-án közzétett felvétel három szoborról, amelyeket Menszalbo fáraó lányának, Sert Nebtinek a sírhelyén találtak a Kairótól délre fekvő Abu Szír temetkezőhely területén.
Fotó: MTI/EPA/Antikvitások minisztériuma

A hercegnő sírjának négy mészkő oszlopán található feliratok szerint Menszalbo fáraó lányáról van szó. "Ő az uralkodó lánya, de csak az ő sírhelyét találtuk itt meg, négy hivatalnok sírjával körülvéve. A kérdés az, hogy találunk-e más sírokat a közelében. Nem tudunk semmit apjáról, a fáraóról, sem az anyjáról, de reméljük, hogy a jövőbeni feltárások választ adnak ezekre a kérdésekre" - hangoztatta az illetékes.

Miroslav Barta, az Abu Szírben kutató cseh régészcsoport vezetője a CTK hírügynökségnek elmondta, hogy a fáraó lányát Abu Szír nekropolisz déli részén temették el, ami azért furcsa, mert ezt a területet az alacsonyabb rangú illetékesek temetkezési helyeként használták, Az V. dinasztia uralkodócsaládjai tagjainak többségét két kilométerrel távolabb, a nekropolisz központi részén temették el. A cseh régészek által megtalált négy hivatalnok sírjának egyikében egy igazságszolgáltatásért felelős illetékes, a másikban a fáraói palota szolgálói felügyelőjének szarkofágja van - magyarázta Barta.

A Kairó és Szakkara között fekvő Abu Szírben, amely az V. dinasztiai temetkezési helye volt, három nagy és öt kisebb fáraói piramist tártak fel eddig.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 delfin pusztult el Tasmaniánál

Összesen több mint 90 delfin vetődött partra az Ausztráliához tartozó Tasmaniánál a hét végén, 80… Tovább olvasom