Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A fogaik miatt voltak sikeresek a ragadozó dinoszauruszok

A T. Rex recézett fogainak hossza elérte a 23 centimétert.

Az egyedülálló fogszerkezet jelentette a ragadozó theropoda-dinoszauruszok titkos fegyverét, amelynek köszönhetően a legnagyobb zsákmányállatokkal is könnyűszerrel megbirkóztak - állítják a Toronto Mississauga Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Scientific Reports című folyóiratban ismertették.

A theropoda ("szörnylábú") dinoszauruszok körülbelül 230 millió évvel ezelőtt jelentek meg. A kora jura kortól a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kihalásáig ebbe a csoportba tartozott az összes nagytestű húsevő.

A projekt keretében 8 faj fogazatát vizsgálták pásztázó elektronmikroszkóp, valamint a fosszíliákban a vegyi elemek eloszlását kimutató részecskegyorsító, a szinkrotron segítségével. A paleontológusok elemezték az egyik legősibb dinoszaurusznem, a 215 millió évvel ezelőtt feltűnt Coelophysis ("üreges forma"), valamint a 75-65 millió évvel ezelőtt élt Troodon ("sebző fog") fogszerkezetét. A vizsgálatban bevonták a "különös gyíkokat" (Allosaurus), az "ádáz gyíkokat (Gorgosaurus), ahogy az "ijesztő gyíkokat" (Daspletosaurus), a "cápagyíkokat" (Carcharodontosaurus) és a félig vízi életmódot folytató "tüskegyíkokat" (Spinosaurus). A kutatásból természetesen nem maradhatott ki az emblematikus "zsarnokgyík", a Tyrannosaurus rex sem.

A Carcharodontosaurus és a T. Rex recézett fogainak hossza elérte a 23 centimétert. A theropodák könnyűszerrel átharapták a csontokat is, ám recézett fogazatuk különösen hatékonynak bizonyult, amikor a hatalmas húsdarabokat kellett megragadni és kitépni.

A vizsgálatok során a kutatók a fogak belsejében fura "törésnyomokat" fedeztek fel, amelyeket kezdetben sérüléseknek tartottak. A további elemzések azonban kimutatták, hogy az "elváltozások" a még ki sem bújt fogakban is megtalálhatók, ráadásul ezek mindegyike egy-egy recéhez "van rendelve". Mi több, az adott "szerkezeti egységeket" néhány pótlólagos kemény fogszövetréteg (dentin) borította, ami a rendkívüli szilárdságukat garantálta - olvasható a LiveScience hírportálon.

Robert Reisz, a Toronto Mississauga Egyetem paleontológusprofesszora a kutatási eredményeket értékelve hangoztatta, hogy a theropoda-dinoszauruszok esetében a fogak recéi sokkal nagyobbak voltak és mélyebbre nyúltak, mint ez a külső vizsgálat alapján következne. "Ennek köszönhetően szilárdak voltak és sokáig tartottak" - magyarázta a kanadai tudós.

Kirstin Brink, a tanulmány első szerzője fantasztikusnak nevezte a mélyszerkezeti fogstruktúrákat, amelyeknek köszönhetően őrizhették meg 165 millió éven át csúcsragadozói státusukat a theropoda-dinoszauruszok.

Akkor sem történt azonban tragédia, ha kitört egy-egy fog. Az emlősökkel ellentétben a dinoszauruszok fogazata egész életük során cserélődött. Egy olyan nagytestű theropoda esetében, mint amilyen a T.rex, azonban két évbe is beletelt, amíg kinőtt az új fog.

Napjainkban a Földön csupán egyetlen gyíkfaj, a komodói varánusz rendelkezik olyan recés fogakkal, amelyek a theropodákéra emlékeztetnek. Esetükben azonban hiányzanak a recékhez kötődő mélyszerkezeti fogstruktúrák, ahogy a kiegészítő dentinrétegek is.

"Elképesztő, hogy egy látszatra egészen apró fogszerkezeti eltérés teljesen más életmódra kényszerítheti az állatokat" - jegyezte meg Kirstin Brink.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriáskrátert fedeztek fel a Szaturnusz holdján

A becsapódási kráter szélessége 450 kilométer, ami mintegy fele a Tethys 1062 kilométeres… Tovább olvasom