Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

A kanadai gleccserek olvadása feltartóztathatatlannak tűnik

A bennük lévő jégtömeg egyötöde válhat vízzé a század végére, 3,5 centiméterrel megemelve az óceánok és tengerek szintjét.
A kanadai gleccserek olvadása feltartóztathatatlannak tűnik, és a bennük lévő jégtömeg egyötöde válhat vízzé a század végére, 3,5 centiméterrel megemelve az óceánok és tengerek szintjét - figyelmeztettek tudósok a Geophysical Research Letters című szakmagazinban csütörtökön megjelent tanulmányukban.

A világ legnagyobb jégtakarói a Déli-sarkvidéken és Grönlandon találhatók, utánuk azonban a jégtömeg méretét tekintve a kanadai gleccserek következnek.

"Érthető módon eddig a fő figyelem az előbbi kettőre irányult, ezért akartuk megmutatni, hogy a kanadai gleccsereket is számításba kell venni" - közölte Michiel van den Broeke, az Utrechti Egyetem kutatója.

A tanulmányban holland és amerikai szakértők működtek közre. Elemzésük szerint a kanadai jégtömeg zsugorodása visszafordíthatatlannak tűnik, és az olvadás eredményeként egyötödére csökkenhet a század végére. A tudósok a globális hőmérséklet 3 Celsius-fokos emelkedésére alapozták kalkulációjukat, és figyelembe vették azt is, hogy az Északi-sarkvidéken gyorsabb és magasabb mértékű - akár 8 Celsius-fokot is elérő - lesz a felmelegedés a század végéig, következésképpen az olvadás is.

A holland szakértők egyike, Jan Lenaerts hangsúlyozta, hogy azért is ítélik megállíthatatlannak a kanadai gleccserek pusztulását, mert az elolvadt jég helyén előbukkanó tundra sötét talaja még inkább magába szívja a napfény hőjét, ami aztán fokozott ütemben felgyorsítja a folyamatot.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. március 08. 12:58
    „Nem a vízszint emelkedése az ami gondot fog okozni.
    A jelenlegi tengervíz sótartalma ha felhígul akkor meg fog szűnni a Golf áramlat, lévén a kényes egyensúly ami kell ahhoz, hogy a lehűlő vízfelület kellő gyorsasággal süllyedjen le a fenékre.
    Ha az elmarad akkor a Coriolis hatás ide vagy oda meg fog szűnni maga a Golf áramlat.
    Ennek a következménye egy a Róma magasságáig húzódó fagyott északi jeges táj lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Homo erectus-fosszíliát tártak fel Kínában

A felegyenesedett ember ritka maradványai lelőhelyükről a lüancsuani ember elnevezést kapták. Tovább olvasom