Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

A kínai nagyvárosok 90 százalékában rossz a levegő minősége

A helyzet kezelése nélkül a levegő szennyezettsége a dohányzást megelőzve a tüdőrák első számú okozójává léphet elő az országban.
A nagyvárosok 90 százalékának rossz vagy nagyon rossz a levegője Kínában - derül ki egy friss kutatásból.

A Kínai Népi Egyetem környezeti iskolájának tanulmánya 2005 és 2010 között vizsgálta az ázsiai ország 281 nagyvárosának levegőjét. Az elsősorban a legveszélyesebb, a 10 mikrométer átmérőjűnél kisebb részecskék, valamint a kén- és nitrogéndioxid koncentrációjára fókuszáló adatokból kiderül: 10-ből 9 kínai város levegője nem felel meg - a nemzetközinél egyébként megengedőbb - nemzeti normáknak. A 281 város között kevesebb, mint 30 olyan akadt, melyben a levegő minősége a jó kategóriába esett volna, s melyek bekerültek ebbe a körbe, azok kivétel nélkül kevésbé fejlett, ipari központoktól távol eső települések.

A leginkább szennyezettnek az északnyugati Kanszu tartománybeli Pajjin és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm területen lévő Lancsou városok bizonyultak, míg a legtisztább levegőjűek többnyire az északkeleti Liaoning és Santung tartományokból kerültek ki.

A tanulmány összeállítói kiemelték: az elmúlt években a 2005-2010-es állapotokhoz képest is tovább romlott a helyzet, amely immár sürgős és gyors beavatkozásért kiált.

"A levegő minőségét megfelelő szabályozókkal és politikákkal központilag is javítani lehet. A gyorsan fejlődő és gyorsan szennyeződő nagyvárosokban ilyen intézkedések bevezetését mindenképp fontolgatni érdemes" - fogalmazott Ma Csong, a tanulmány egyik készítője a sina.com hírportálnak.

A kontrollálatlan levegőszennyezettség kérdése évtizedek óta súlyos gondot okoz Kínában, az elmúlt hónapokban pedig érezhetően felerősödött a probléma kezelését sürgetők hangja. A helyzet olyannyira rossz, hogy a Hszinmin magazin adatai szerint szmogos napokon a dél-kínai Kuangcsouban szabad levegőn töltött minden egyes nap 25 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű; Peking levegőjének belélegzése 21 szál, Sanghajé pedig kilenc szál cigaretta elfüstölésével ér fel.

A helyzet kezelése nélkül a levegő szennyezettsége a dohányzást megelőzve a tüdőrák első számú okozójává léphet elő az országban - figyelmeztettek korábban a szakértők.

A környezetvédelmi minisztérium december elején jelentette be, hogy a következő években 117 nagyvárosban összesen 350 milliárd jüant (1 jüan=38 forint) költ, hogy a légszennyezés mértékét visszafogja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

120 éve született Leslie Howard

A világhírű színművészt magyar származása ellenére a legangolabb színésznek tartanak, és akinek… Tovább olvasom