Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

A krokodil és az aligátor eszközt használ a madarak elejtésére

A krokodil és az aligátor intelligensebb, mint eddig gondolták: nemcsak az álcázás mesterei, hanem gallyakat és botokat is használnak, hogy a madarakat magukhoz csalogassák - derült ki egy amerikai tanulmányból.
Első alkalommal bizonyították, hogy a hüllők eszközt is tudnak használni. Eddig úgy vélték, hogy csak a majmok és az intelligens madarak, például a varjak képesek erre.

A felfedezés arra utal, hogy a krokodilok és az aligátorok sokkal eszesebbek, mint korábban gondolták - idézte a The Daily Telegraph az Ethology, Ecology and Evolution tudományos lapban megjelent tanulmányt.

A krokodilok a dinoszauruszok korának utolsó fennmaradt ragadozói közé tartoznak, évmilliók óta alig változtak. Vladimir Dinets, a knoxville-i Tennessee Tudományegyetem tudósa és kutatócsoportja egy éven át figyelt meg aligátorokat Louisianában két helyen, ahol nagy kócsagok, hókócsagok, kanalas gémek és más gázlómadarak fészekrakó helyei találhatók.


A megfigyelt aligátorok gallyakat gyűjtöttek, és a fejükön egyensúlyozták őket, míg a vízen lebegtek. A kutatók szerint ezzel csalogatták olyan közel a madarakat, hogy a szájukkal el tudják kapni őket. Ezt a "trükközést" egyébként csak a madarak szaporodási időszakában, márciustól júniusig lehetett megfigyelni.

Dinets hasonló viselkedésről számolt be az indiai mocsári krokodiloknál. Elmondta: hatalmas mocsári krokodilok feküdtek a tóparti sekély vízben, pofájukon kis botok vagy gallyak voltak, és órákon át tökéletesen mozdulatlanok maradtak. Ha testhelyzetük mégis változott volna, akkor vigyáztak, hogy a gallyak a helyükön maradjanak.

Elmesélte, hogy egyszer megfigyeltek egy kócsagot, amelyik közel ment egy krokodilhoz. A madár kinyújtotta a nyakát a botocskákért, a krokodil pedig azonnal lecsapott rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy vékony agyagréteg miatt volt annyira pusztító a 2011-es japáni földrengés

Az agyagos földréteg miatt sokkal gyorsabban mozogtak az egymásra csúszó lemezek. Tovább olvasom