Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

A saját bolygóját falja fel az Auriga-csillagkép napja

A Földtől 600 fényévnyire, az Auriga (szekeres, fuvaros) csillagképben lévő nap saját bolygóját készül "felfalni" - állítják kínai asztronómusok, akik kutatásaikról a Nature című brit tudományos folyóiratban számoltak be.
A tavaly felfedezett WASP-12b katalógusjelű bolygó a "forró Jupiterek" kategóriájába tartozik. Ez egy gázóriás, amelynek tömege negyvenszer meghaladja Naprendszerünk legnagyobb bolygójáét, a Jupiterét, átmérője pedig 79 százalékkal nagyobb - olvasható a Discovery Chanel hírei között.

Ám míg a Jupiternek 12 évig tart, hogy megkerülje a Napot, a WASP-12b olyan közel van központi csillagához, hogy mindössze 26 óra alatt tesz meg egy teljes kört: itt alig több, mint egy napig tart egy esztendő.

Mint Sulin Li, a Pekingi Egyetem csillagászati intézetének munkatársa által irányított kutatás során kimutatták, a WASP-12b oly kis távolságra van a napjától, hogy annak gravitációs vonzása ellipszoid alakúra formálta a bolygót, amely leginkább egy rögbilabdára hasonlít. A WASP-12b felületén uralkodó perzselő hőség miatt gázrétegek "hámozódnak le" a bolygóról, az így elvesztett anyagot a nap ejti foglyul.

A kutatók feltételezése szerint előfordulhat, hogy az elfogott anyag mögött egy, a szuperföldek kategóriájába tartozó bolygó rejtőzködik a csillag közelében, ez megmagyarázhatja, hogy miért tojás alakú pályán kering a WASP-12b.

"A legtöbb olyan bolygó, amelyik kis távolságra helyezkedik el központi csillagától, szabályosabb, kör alakú pályán kering" - hangsúlyozták tanulmányukban a kínai kutatók.

Olvasóink írták

 • 3. Balthazar 2010. március 07. 17:49
  „sokkolo”
 • 2. K.T. 2010. február 28. 17:05
  „#1-re
  Délmagyar - A név kötelez”
 • 1. sziszka1 2010. február 26. 09:25
  „ez jó! a képes hírek között van, de kép egy darab sincs benne! döbbenet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szarvas krokodilok fenyegették távoli őseinket

Félelmetes szarvas krokodilok fenyegették távoli őseinket Afrikában majd kétmillió évvel ezelőtt. Tovább olvasom