Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

A Szaturnuszénál kétszázszor nagyobb gyűrűrendszere van egy bolygónak

"A gyűrűk a fény 95 százalékát képesek +blokkolni+ napokon keresztül. A napfogyatkozások alapján alkottuk meg a gyűrűrendszer modelljét".
A Szaturnuszénál kétszázszor nagyobb gyűrűrendszert birtokol egy fiatal, mindössze 16 millió éves csillag körül keringő távoli égitest, ez a Naprendszeren kívül felfedezett első gyűrűs bolygó.

A Leideni Obszervatórium és a Rochesteri Egyetem kutatói az Astrophysical Journal számára írt tanulmányukban számolnak be felfedezésükről.

A J1407b katalógusjelű bolygó 420 fényévnyire van a Földtől. Gigantikus gyűrűrendszerét 2012-ben fedezte fel Eric Mamajek, a Rochesteri Egyetem professzora irányításával dolgozó nemzetközi kutatócsoport. A legújabb vizsgálatok pedig azt mutatták ki, hogy az égitestet legalább harminc gyűrű veszi körül. A rendszer átmérője 120 millió kilométer, vagyis kétszázszor nagyobb, mint a Szaturnuszt körülvevő gyűrűké - olvasható a ScienceDaily hírportálon és a Rochesteri Egyetem honlapján.

A csillag túl messze van ahhoz, hogy közvetlenül meglehessen figyelni a gyűrűrendszert. Az asztronómusok így a távoli napfogyatkozásokat, a csillag fényének hirtelen változásait figyelték, ahogy az áthaladt a rendszeren.

"A gyűrűk a fény 95 százalékát képesek +blokkolni+ napokon keresztül. A napfogyatkozások alapján alkottuk meg a gyűrűrendszer modelljét" - magyarázta Eric Mamajek.

Az óriásbolygó tömege 10-40 Jupiter tömegének felel meg, s a gyűrűs planéta egy évtized alatt kerüli meg szülőcsillagát. A tudósok észlelték a gyűrűk közötti réseket is, ami azt jelenti, hogy égitest holdakkal is rendelkezik, amelyek két év alatt kerülik meg a J1407b katalógusjelű bolygót.

"A bolygókutatók évtizedek óta foglalkoznak azzal, hogy milyenek lehettek ifjúkorukban a Jupiterhez és a Szaturnuszhoz hasonlatos bolygók. A J1407b katalógusjelű bolygó felfedezéséig azonban sohasem sikerült megfigyelni ilyen gyűrűrendszert" - emelte ki Eric Mamajek, hozzátéve, hogy idővel, néhány millió év leforgása alatt a gyűrűk elvékonyodnak, majd eltűnnek, mivel anyagukból holdak formálódnak.

http://www.rochester.edu/newscenter/gigantic-ring-system-around-j1407b/
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150126135208.htm

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arcfelismerő robotokkal működő szálloda nyílik

A hotel neve utal arra is, hogy a legmodernebb technológiákkal együtt fog változni - közölték az… Tovább olvasom