Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

A tökéletes feleség 1939-ben

A jó háziasszonynak soha nincsenek vörösre festve a körmei, és minden nagyobb kiadást megbeszél a férjével. Az ágyban mindig a saját oldalán marad a lába, nem foglalja el a férje helyét.
Ezek a tökéletes feleség ismérvei – legalábbis 1939-ben. Ekkor jelent meg egy teszt arról, milyen is az ideális feleség. Ez alapján pedig minden férfi ellenőrizhette, hogy hitvese vajon annak mondható-e. A férfiak eldönthették, hogy szuper vagy nagyon gyenge partnerrel kötötték össze az életüket. A tesztben feltett kérdésekre plusz vagy mínusz pontokkal értékelhették feleségüket.

Elmondható, hogy a férfiak elvárásai nemigen változtak az elmúlt hetven esztendő alatt. Például ma is rosszul veszi ki magát, ha az asszony később megy ágyba, mint a férje, az pedig egyenesen súlyos bűn, ha már csak akkor bújik be mellé, amikor az elaludt. A teli has 1939-ben is fontos tényező volt – ma sincs ez másképp. Azok a nők pluszpontokat kaptak, akik időben az asztalra tették a finom ebédet vagy vacsorát. A tökéletes feleségnek ezenkívül jó a humora, tiszta, és rendet tart, továbbá hagyja a férjét szundikálni vasárnaponként.

Persze vannak negatív dolgok is, amelyek problémákat okozhatnak a házasságban. Például ha a feleség mással flörtöl, gyanakvó, illetve féltékenykedik. Vannak olyan dolgok is, amelyekből a modern férj nem csinál ügyet: ha a feleség nem stoppolja meg a zokniját, hanem inkább elmegy a boltba, és vesz helyette másikat. Az sem túlságosan nagy bűn, ha a reggelihez nem öltözik fel, hanem köntösben ül asztalhoz.

Az 1939-ben összeállított tesztben felsorolják a pozitív dolgokat is. Bizonyára most nagyon sok nő hangosan fog nevetni: 70 évvel ezelőtt a tökéletes háziasszony minden esetben konzultált a férjével, mielőtt vásárolt volna valami drágább dolgot. A tesztet annak idején egy akadémikus, dr. George Crane állította össze egy magazin számára.

70 évvel ezelőtt a tökéletes háziasszony minden esetben konzultált a férjével, mielőtt vásárolt volna valami drágább dolgot
70 évvel ezelőtt a tökéletes háziasszony minden esetben konzultált a férjével, mielőtt vásárolt volna valami drágább dolgot.

– A legtöbb ember, aki ma elolvassa ezt az összeállítást, viccesnek és idejétmúltnak találja – mondta Nick Joyce és David Baker, annak a pszichológiai magazinnak a szerkesztői, akik most újra közzétették a jó feleség 1939-ben meghatározott ismérveit. – Természetesen a nemek viszonya hosszú utat tett meg Crane munkássága óta, de nagyon sok metódusnak még mindig létjogosultsága van. Például hogy az emberek még ma is osztályozzák a partnerüket negatív és pozitív tulajdonságok alapján, habár az elvárások sokat változtak.

Az is sokat elárul, hogy 70 évvel ezelőtt nem készült olyan teszt, amely alapján a nők számára kiderült volna: tökéletes-e a férjük. S ha már ilyen sokat emlegettük a tesztet, olvasóink is eldönthetik: ők maguk vagy párjuk megtestesíti-e a tökéletes feleséget.

Időutazó teszt – férjeknek

Minden válasz 1 pontot ér: a nem válasz –1-et, az igen válasz +1-et, kivéve, ha a kérdés után jeleztük, hogy hány pontot ér a kérdés. Olvassa végig a kérdőívet, számolja össze a pontjait, majd olvassa el az értékelést!

1. Lassan ér be a hálószobába, addig húzza az időt, míg a férje elalszik.
2. Nem szereti a gyerekeket (ha jellemző, -5 pont).
3. Nem varrja fel a gombokat, nem stoppolja meg a zoknikat.
4. Piszkos, régi, elnyűtt ruhát hord a ház körül.
5. Vörösre lakkozott körmei vannak.
6. Gyakran elkésik a találkozókról. (ha jellemző, -5 pont)
7. Görbe a testtartása.
8. Hajcsavarókkal fekszik le, vagy vastagon bekrémezett arccal megy aludni.
9. A jéghideg lábát éjjel a férjéhez nyomja, hogy az melegítse fel.
10. Állandóan beleszól a vezetésbe.
11. Más férfiakkal flörtöl a bulikon vagy az étteremben.
12. Gyanakvó és féltékeny (ha jellemző, -5 pont).
13. Jó háziasszony, még váratlan vendégek esetén is.
14. Időben elkészíti a reggelit, az ebédet és a vacsorát.
15. Jó beszélgetőpartner, érdeklő-
dő.
16. Tud hangszeren – például zongorán vagy hegedűn – játszani.
17. Felöltözik a reggelihez.
18. Tökéletesen tisztán és rendben tartja az otthonát.
19. Ő maga fekteti le a gyerekeket.
20. Soha nem fekszik le haraggal a szívében (ha jellemző, +5 pont).
21. A fontos döntésekről és vásárlásokról kikéri a férje véleményét.
22. Kiváló humorérzéke van.
23. Vallásos, a gyerekeket hittanra járatja. Gyerekeivel együtt jár a misékre.
24. Vasárnaponként hagyja a férjét sokáig aludni.

Értékelés

0–5 Nagyon rossz
6–10 Rossz
11–15 Átlagos
16–20 Nagyszerű
21+ Rendkívüli és tökéletes

Olvasóink írták

  • 2. cervezaone 2013. február 23. 15:59
    „Ezek még mindig nagyon fontos dolgok,hiszen ki szeretne olyan feleséget aki kihívóan viselkedik,vörösre festi a körmét vagy műkörme van,vagy akár feminista,karrierista,vagyis a normális nő ellentéte? :)Sokat tanulhatnának a mai némberek a régiektől :)Elég volt a beteges feminizmusból,meg a hazug "női emancipációból" és el k*rvulásból.Ideje nővé válni :) !Egy nő nem attól nő ,hogy férfiként él,hanem attól,hogy kiáll az egészséges nemi szerepek mellett és attól jó anya,ha a gyermekeinek is ezt a példát mutatja és megóvja családját a beteges,torz feminista szennytől.”
  • 1. Cat 2008. június 04. 21:21
    „Jó, hogy most élek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Istent játszó tudósok - vita a klónozásról

Hatalmas áttörést értek el brit tudósok azzal, hogy előállították az első, részben emberi, részben… Tovább olvasom