Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A világ legnagyobb képzőművészeti alkotása

Nevadában, a Black Rock-sivatag homokjába rajzolta meg egy amerikai művész a világ legnagyobb képzőművészeti alkotását. Területe 176-szor akkora, mint a Wembley Stadion.
A gigantikus műalkotás 40 000 láb magasból is látható az égből – ezt azoknak a gépeknek az utasai is bizonyíthatják, akik a Black Rock fölött repülnek el San Francisco felé. Az egyik gépen utazó Richard Bransonnak annyira tetszett, amit látott, hogy azonnal felhívta Jim Denevant, hogy gratuláljon neki ambiciózus sivatagi alkotásáért.

Jim 15 napon át készítette a nagy művet, három kollégája segített neki. Éjjel-nappal dolgoztak. Több mint ezer különálló kört rajzoltak meg, a legnagyobb kör átmérője több mint három mérföld. A 48 éves művész egy hosszú láncot használt a körök megrajzolásához, amit egy kamion vitt körbe-körbe a sivatag homokjában.

– Szerettem volna én magam elkészíteni a világ legnagyobb képzőművészeti alkotását, és igazan büszke vagyok arra, hogy ez sikerült is – mondta Jim. – ez az alkotás sokkal nagyobb, mint a korábban Peruban fellelt Nazca, ami számomra mindig is nagyon érdekes volt. Több mint két évig terveztük az én köreimet társammal, Caleb Cole-lal, és nagyon nagy öröm volt, hogy végre befejezhettük a munkát.

Nevadában, a Black Rock-sivatag homokjába rajzolták meg amerikai művész a világ legnagyobb képzőművészeti alkotását.
Nevadában, a Black Rock-sivatag homokjába rajzolták meg amerikai
művész a világ legnagyobb képzőművészeti alkotását.

A körök megrajzolásához a modern technológiát is alkalmazták: GPS-t használtak ahhoz, hogy a koordinátákat meghatározzák, és tökéletes köröket hozzanak létre. A csapat még a sivatagban oly kegyetlen éjszakai hidegben is folyamatosan dolgozott, hogy befejezzék a mesterművüket. A képzőművészeti alkotás alapterülete akkora, mint Manhattan.

– Meghatároztuk a legnagyobb kör középpontját, és ahhoz viszonyítva dolgoztunk tovább. Ötször rontottuk el, hatodszorra sikerült. Mindenesetre szórakoztató volt – mondta Jim, aki sivatagi műalkotások tervezésével és kivitelezésével foglalkozott az elmúlt 17 esztendőben. Álma: a NASA-val együttműködve hasonló rajzot szeretne készíteni – a Marson.

A gigantikus műalkotás 40 000 láb magasból is látható az égből.
A gigantikus műalkotás 40 000 láb magasból is látható az égből.

Denevan akkor fedezte fel magában a tehetséget, amikor egy hatalmas halat rajzolt a homokba.

– Szeretném, ha a NASA együttműködésével a Marson is hasonló rajzokat készíthetnék. Ez lenne az első, bolygón kívüli művészeti alkotás, amit ember hozott létre – mondta. – Anyagilag független vagyok és jómódú, ugyanakkor tudom, hogy a Mars-projekt rendkívül sok pénzt igényelne. De ez nem számít. Meg akarom csinálni, és kész.

A Mars előtt azonban van még egy projekt: az Antarktisz. – Ez egy különleges és rendkívül izgalmas utazás lesz. Nem akarok várni túl sokáig, át akarom lépni a határokat – mondta a képzőművész.

Olvasóink írták

 • 5. floridaimagyar 2010. január 01. 22:30
  „Koroket rajzoln az mar muveszet?”
 • 4. joy 2009. december 18. 07:42
  „Ott könnyű volt a GPS-t használni, nem vitte be őket az erdőbe.
  :o)”
 • 3. sauron2 2009. december 17. 22:39
  „hol van a többi kép? vagy képzeljük el? :)”
 • 2. SP 2009. december 17. 20:43
  „Hasznos is lehet a navigációban is. VFR”
 • 1. Yucca 2009. december 17. 18:09
  „--- "rajzolták meg amerikai művész" --- se alany-állítmány egyeztetés, se névelő! Rettenetesen bántja a szemem, és ez már a sokadik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lepra nyomai egy Jézus korabeli sírban

Lepra nyomaira bukkantak egy csaknem kétezer éves sírban fekvő férfi holttestében Jeruzsálemben. Tovább olvasom