Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Az 55 éven felüli egészséges felnőttek számára is biztonságos a vesedonorság

Az 55 éven felüli egészséges felnőttek számára is biztonságos a vesedonorság: a szervadományozás utáni életkilátásuk, szív- és érrendszeri egészségük hasonló a nem donorokéhoz - állítja egy amerikai tanulmány.
Az elmúlt két évtizedben egyre megszokottabbá vált, hogy 55 éven felüliek is vesedonorok lettek, ám sokakban élt az aggodalom, hogy az idősebb emberek egészsége megsínyli a szervadományozást, és egyik veséjük kivétele megrövidíti életüket.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói tanulmányukhoz 3368 idősebb donort vizsgáltak meg és eredményeiket összehasonlították olyan idősebb egészséges emberekével, akik nem adományozták oda egyik veséjüket.
Átlagosan csaknem nyolc évig követték a kutatásban résztvevőket, és arra jutottak, hogy a donorok sem halálozási adataikban, sem a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében nem különböztek a két vesével élőktől.

A donoroknál a fokozott cukorbetegség-kockázatot sem lehetett kimutatni, mint ahogy a a vesebetegségre való kockázat emelkedését sem.

Az American Journal of Transplantation című folyóiratban megjelent tanulmány a kutatók szerint segíthet annak megerősítésében, hogy a vesedonorság az 55 éven felüliek számára sem jelent megemelkedő kockázatot a korai halálozás vagy szívbetegségek tekintetében.

"A transzplantációs központoknak ennek megfelelően kell tájékoztatniuk a vesedonációt fontolóra vevő idősebb embereket" - fogalmaztak a kutatók.

A tanulmány vezető szerzője, Peter Reese ugyanakkor hozzátette: a donornak jelentkezőket azokról a korábbi kutatási eredményekről is tájékoztatni kell, amelyek szerint a műtét után számolniuk kell a lábadozási periódussal, és elképzelhető, hogy sérv vagy hasonló kisebb, rövidtávú komplikációk lépnek fel, illetve annak is lehet egy csekély esélye, hogy egy nap maguk is dialízisre szorulhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napenergiával működő eszközt küld az űrbe egy amerikai bolygókutató társaság

Egy kizárólag napenergiával működő űrjárművet indít útnak 2016-ban a kaliforniai székhelyű The Planetary Society. Tovább olvasom