Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Az Aranycsapat 55 éve bukta el a berni vb döntőt

Ami a németeknek berni csoda, nekünk katasztrófa, Muhi, Mohács, újabb Trianon: Puskás Öcsiék elbuktak.
„A hetedik percben Lóránt–Bozsik a labda útja, Bozsik remekül ugratja ki Kocsist, a jobbösszekötő tizenhat méterről nagy erővel lő, Liebrichről a labda visszapattan Puskás elé, s balösszekötőnk nyolc méterről ballal, laposan, a bal sarokba lő, 1–0!".

Milliók hallgatták Magyarországon a rádió sportriportere, Szepesi György felejthetetlen mondatait a berni Wankdorf-stadionból 1954. július 4-én. A labdarúgó-világbajnokság döntőjében az akkor négy éve, 31 mérkőzés óta veretlen, az 1952-es helsinki olimpián aranyérmet szerzett, az évszázad mecscsén, Londonban 1953. november 25-én Angliát 6-3-ra oktató magyar válogatott, a vb legnagyobb esélyese mérkőzött meg a Német Szövetségi Köztársaság csapatával.

A Grosics–Buzánszky, Lóránt, Lantos–Bozsik, Zakariás–Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Tóth M. összeállítást addigra már az összes sportrajongó fújta: Dél- Korea ellen vb-csúcsot jelentő 9–0-s győzelmet aratott az Aranycsapat, amely az NSZK-t is elverte, 8–3-ra. A „berni csatában", a negyeddöntőben Magyarország 4–2-re legyőzte Brazíliát, az elődöntőben pedig a címvédő Uruguayt, Kocsis Sándor két gyönyörű fejesgóljával, ugyancsak 4–2-re.

Az Aranycsapat, majdnem a legendás tizeneggyel, a berni döntô elôtt. Balról: Puskás, Grosics, Lóránt, Hidegkuti, Bozsik, Lantos, Buzánszky, Zakariás, Tóth M., Czibor és Kocsis. Fotó: Dm
Az Aranycsapat, majdnem a legendás tizeneggyel, a berni döntô elôtt. Balról: Puskás, Grosics, Lóránt, Hidegkuti, Bozsik, Lantos, Buzánszky, Zakariás, Tóth M., Czibor és Kocsis. Fotó: Dm

Csoda-e, ha világraszóló magyar sikerre számítottak a Kárpát-medencében? Pláne, hogy a két meccset kihagyó Puskás is játékra jelentkezett, ráadásul fantasztikusan kezdtünk: a Száguldó Őrnagy és Czibor korai góljával már a 8. percben 2–0-ra vezettünk. Az esőtől felázott mély talajon otthonosabban mozgó németek azonban 11 minutum alatt egyenlítettek, Rahn és Morlock jóvoltából. Hiába volt a magyar csapatnak számtalan helyzete, a német kapus, Toni Turek mindent védett. A 84. percben aztán Rahn csípett el egy átadást, csinált egy cselt balra befelé, és a labdát a csúszós talajon a kissé késve elvetődő Grosics mellett a kapu jobb oldalába rúgta, 3–2. A hátralévő 6 percben Puskás hiába rúgott gólt, az angol Ling játékvezető les miatt nem adta meg – tévesen.

– Ha lehetne, visszacsinálnám – mondta egy interjúban Grosics Gyula, a legendás Fekete Párduc, felelevenítve: a hosszabbításos elődöntő után lekésték a vonatot, hajnalban értek vissza a szállásra. Amely előtt a döntő előtti éjszaka fúvós zenekarok, dalárdák tartottak felvonulást – egy szemhunyásnyit sem aludtak a magyarok.


A fájdalmas vereségre vadabbnál vadabb magyarázatok születtek: Mercedes-Benzeken megvásárolt német diadalról, doppingoló, injekciókat kapó germánokról, a 6–3-ért bosszút álló angol játékvezetőről lehetett hallani. De ahogy mondani szokás: a többi már történelem. „Hallgatóim, bele kell törődnünk: a világbajnoki döntőt elvesztettük" – konstatálta szomorúan Szepesi György. Minden idők egyik legfantasztikusabb csapata nem nyert világbajnokságot.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

A vereség hírére Budapesten zavargások kezdődtek. Mintegy 70 ezer ember skandálta a Keleti pályaudvar felé vonulva: „vesszen Puskás, veszszen Sebes". Néhány csalódott szurkoló széttört egy sportbolt kirakatában látott tablót, amely az Aranycsapatot mint vb-győztest ábrázolta. Mások Sebes Gusztáv, a válogatott szövetségi kapitányának ablakait zúzták be. Tüntettek a Népsportnak otthont adó Sajtóház előtt is. Az NSZK azonban ezen a napon kezdett éledezni az elveszített világháború utáni sokkból: a németek visszanyerték nemzeti büszkeségüket. Sönke Wortmann A Berni Csoda címmel 2003-ban filmet is forgatott a vb-döntőről. Úgy fogalmazott: „a háború utáni Németország történetében két napról tudja minden német pontosan, hol tartózkodott akkor: az egyik a berlini fal leomlása, a másik a válogatott meglepetésszerű győzelme az 1954-es vb döntőjében".

Olvasóink írták

 • 11. csonakos 2009. július 06. 11:03
  „Ideje lenne annak az egy két még élő "legendának" Elmondani az igazat mi is történt valójában! Miért is adták el ezt a meccset! Így a távoli időkből e látszik a legvalószínűbbnek. Csak kellene ennyi vérnek lenni a pucrában, hogy ezt elismerje az a pár túlélő.”
 • 10. N.P. 2009. július 06. 10:04
  „Istenem, azért borzalmasan szánalmas tud lenni, ha még mindig ezen csámcsogunk....

  Mil,
  "Matthaus tudott volna segíteni, csak idő kellett volna neki." - szerintem úgy 25 - 30 év. Ez a pasi edzőként még semmit sem bizonyított.”
 • 9. Pengemester 2009. július 06. 08:24
  „Így kisbetűvel,ahogyan elnevezted magad: garbon,Te (n)agybeteg. Ez a kifejezés,hogy Aranycsapat,idősebb,mint a nagymamád. A vicc az,hogy a klasszikusan Aranycsapatként emlegetett összeállításban írd,és mondd:összesen kétszer állt föl a válogatott. Volt ott sok gond:nem csak az,hogy a negyeddöntőben,és az elődöntőben az előző vébé két döntősével kellett játszani,hozzájárult a vereséghez egy nagy adag elbizakodottság,hogy ez a meccs simán meglesz. Másfelől Scharenpeck Gusztáv (a szöv.kap.) is marha nagyot akart alakítani az idióta összeállítással. Bocs,de érdemes volna megkérdezni Sándor Csikart,hogy mit tudott volna csinálni a döntőbéli csúszós füvön a németek darabos,böszme védőivel,mint Kohlmeyer,vagy a Puskást agyonrúgó Liebrich. De a csodás Guszti bácsi nem szívlelte,ezért csak turistaként volt kint ez a zseni. Az is igaz,hogy a bíró "nem kicsit" nyúlt bele a meccsbe.

  Azt mondjátok,hogy most is ugyanilyen tré volna minden kis hazánkban:egy nagy adag túróst! Jól jegyezd meg a német riporter győzelem fölött érzett örömében elejtett mondatát: " Újra vagyunk Valakik... "”
 • 8. apátfalvifaszagyerek 2009. július 06. 01:15
  „a ....németek megbundázták a meccset, ez tény, a TV-ben is mondták... RIA RIA HUNGÁRIA!!!! (....germany :@)”
 • 7. Mil 2009. július 05. 21:11
  „AZ olimpián aranyat nyertek, úgy tudom, ezért ´Aranycsapat". Egyébként ez is tipikusan ránk, magyarokra jellemző, hogy elbukunk valahol és feladjuk, sírunk mint a fürdős kurva és fogjuk a fejünket. A németek is elvesztettek 3 döntőt is. Állítom, ha mi nyerünk, és a németek kapnak ki, akkor is tök ugyanígy alakul a futballtörténelmünk, és a németeké is.”
 • 6. 620829 2009. július 05. 19:02
  „SZUTYOKIÁBAN MÉG MINDIG A MÚLTAT EMLEGETIK.....SZÉP....VAN ITT FEJLŐDÉS CSAK AZ A BAJ, HOGY NEGATIVIRÁNYBAN!”
 • 5. garbon 2009. július 05. 18:23
  „Aranycsapatról akkor beszélhetnénk ha nyert volna aranyat , de mint tudjuk csak másodikak lettek. Miről beszél itt össze vissza sütlenséget R Tóth Gábor.”
 • 4. theseus 2009. július 05. 12:59
  „Az angol bíró nem adott meg egy szabályos magyar gólt, a németek pedig szinte biztosan doppingoltak, legalábbis erről szóltak a visszaemlékezések több német focista rejtélyes, korai halála kapcsán.

  A németeknek tényleg sokszor gyanúsan jó a sorsolásuk, de a meccseket akkor is meg kell nyerni, a taktikát végre is kell hajtani, ebben jók a németek.

  A forradalom azért mégsem emiatt tört ki két évvel később, sok tényező mellett a közvetlen kiváltó ok Rajk rehabilitálása volt, akkor eszmélt az ország nagy része.”
 • 3. Mil 2009. július 05. 12:30
  „A ....... németek már akkor is kitaktikázták a dolgot. Elég megnézni, milyen könnyű ágon jutottak a döntőbe, míg mi a lehető legnehezebben, 2 hosszabbításos meccsel.
  Azóta is minden vb-n így csinálják, nem véletlen a sok döntős szereplés. Ezért mondtam, hogyha valaki, akkor Matthaus tudott volna segíteni, csak idő kellett volna neki. De úgy néz ki, Koeman is beválik, talán jobban is.”
 • 2. Zejko 2009. július 05. 11:26
  „Hihetetlen hogy milyen csodalatos volt a magyar foci ami akkor csalodas volt manapsag eselytelen nem is tudom hogy lesz e valaha magyar foci.”
 • 1. zehn 2009. július 05. 10:37
  „Bizony sajnálhatjuk, hogy akkor kiénekelték szánkból a sajtot. Manapság viszont nagyon tudnék örülni egy hasonló "kudarcnak", például a következő VB-n.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hey! Water! Tudták, hogy Hévíz is az oroszoké?

Egy perc alatt nem tudok egyesével addig számolni, ahány nemzetiségű turista megtalálható egy átlagos hétköznapon Hévízen. Tovább olvasom