Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Beszélt a repülőszerencsétlenség egyetlen túlélője

Hallottam, hogy a nők sírnak, de esély sem volt a menekülésre - az Indiai-óceánon történt repülőgép-szerencsétlenség egyetlen túlélőjének beszámolója.
152-en haltak meg június 29-én, amikor egy, Párizsból induló Airbus az Indiai-óceánba zuhant. A gép a francia fővárosból Jemen fővárosába repült, majd onnan a Comore-szigetekre. A repülő nem tudott leszállni, ezért tett még egy kört, de végül az óceánba zuhant.

A szerencsétlenség egyetlen túlélője egy iskolás lány. A borzasztó eseményeket most először idézte fel a nyilvánosság előtt. A 12 éves Bahia Bakari elmondta: nagyon sokan aludtak a katasztrófa bekövetkeztekor. Arra emlékszik,hogy a gép erősen rázkódott, és érezte, hogy valmai nincs rendben, de a személyzetnek még arra sem volt ideje, hogy vészhelyzetet jelentsen. A jemeni légitársaság gépén utazó kislány azt mondta: az anyukája mellett ült, aki nagyon fáradt volt, ahogyan ő is. A párizsi iskoláslány egy rádiónak adott interjút.

Fotó: AFP
Bahia Bakari a kórházban. Ő az egyetlen túlélő.
Fotó: AFP

- Nagyon sokan aludtak a gépen. A hátam mögött lévő ülésen egy kisfiú azzal szórakozott, hogy rugdosta a székemet. Volt egy férfi is, aki fogkrémet kért, hogy fogat tudjon mosni. Láttam az ablakon át, hogy a gép törzse nagyon rázkódik. A légiutaskísérők azt mondták: kapcsoljuk be az öveinket, nem a turbulencia miatt, hanem mert le kell szállnunk. A 13 éves lány érezte, hogy valami baj van, mert soha korábban nem ült olyan gépen, ami ennyire rázkódott volna. "Furcsa volt" - mondta. A gép lezuhanását követően a kislány 13 órát töltött az Indiai-óceán cápáktól hemzsegő vizében, annak ellenére, hogy nem tud úszni, és mentőmellénye sem volt. A repülőgép egyik roncsára kapaszkodott, és arra várt, hogy kimentsék. Amikor magához tért, az első gondolata az anyukája, Aziza volt - de őt nem látta sehol.

- Mások is voltak a vízben, akik életben maradtak a zuhanás után. Hallottam, hogy a nők sírnak. Felbukkantak mellettem, és segítségért könyörögtek. De én nem láttam semmit, nem tudom, kik lehettek - mondta a kislány.

Fotó: Reuters
Rendőrök és önkéntesek szállították a testeket.
Fotó: Reuters

- Próbáltam mellettük maradni, de nagyon nehéz volt. Fáradt voltam, és hatalmas hullámok voltak. Amikor rájöttem, hogy a vízben vagyok, csak egyetlen dolog járt a fejemben: hogy ébren maradjak. És reménykedtem, hogy a segítség nem érkezik túl későn. Ébren maradtam, de semmit sem láttam. Később elaludtam. Reggel újra remény töltött el. De aztán azt mondtam magamnak: úgysem talál meg senki. Végül férfihangokat hallottam, de nem tudtak közelférkőzni hozzám. Később a kórházban valaki azt mondta: a mamámat is ki fogják menteni. Mivel nem tudtam akkor még semmit a történtekről, azt hittem, ez igaz. Aztán egy pszichológus jött oda hozzám. Ő mondta nekem, hogy azt gondolja: az anyukám már nem fog értem jönni. Amikor megkérdeztem, hogy miért, azt válaszolta: mert te vagy az egyetlen túlélő. Ekkor fogtam fel, hogy anyukám nincs többé.

Bahia az anyukájával, Azizával utazott Párizsból Jemenbe. Amikor a 19 éves repülőgép leszálláshoz készülődött, kettétört. A repülőgép elég rossz állapotban volt, két évvel korábban esett át biztonsági ellenőrző vizsgálaton Franciaországban.

Fotó: Reuters
A háttérben a repülép maradványait keresik.
Fotó: Reuters

Bahia és az anyukája a gép elején ült, a pilóták mögött. Bahia ma már otthon van, Párizs egyik külső kerületében, Corbeil-Essonnes-ban apjával, és három öccsével, a 10 éves Badiannal, a 7 éves Badrouval és a két éves Badawyval.

1970 óta ő a 13. személy, aki repülőgép-szerencsétlenséget élt túl. Bahiát fiatalos életereje és - ironikus módon - úszni nem tudása mentette meg a haláltól. Ahelyett, hogy pánikba esve úszva próbált volna menekülni, amely elvette volna az összes erejét, egy roncsdarabba kapaszkodva várta, hogy megmentsék.

A jemeni légitársaság, amely jemeni és Szaud-arábiai tulajdonban van, visszautasítja a franciák azon állítását, hogy a gép nem volt alkalmas repülésre.

A 152 áldozatot követelő szerencsétlenség okait egyelőre vizsgálják.

Olvasóink írták

 • 5. Truder 2009. augusztus 28. 09:42
  „Mekkora lélekjelenlétre és kitartásra volt szüksége,csodálom a kislányt!Az életösztön mindennél nagyobb erő.”
 • 4. Cukorfalat2 2009. augusztus 28. 09:12
  „Senki nem érti, hogy miért szajkózom azt, hogy nem akarok soha-soha repülőre ülni. Pont ezért. Meg különben is, ha egy hajó süllyedni kezdene valami oknál fogva, még mindig tud segítséget hívni. De egy repülő nem.
  Szegény kislány előtt megemelem a kalapom. Nem semmi energia kellett ehhez.”
 • 3. flexsnake 2009. augusztus 27. 22:47
  „NA ezért nem ülök repülőre. Tessék hajóval közlekedni.”
 • 2. Popi 2009. augusztus 27. 14:57
  „Sztem feküdt a roncson, gondolom, vagy mittomén.”
 • 1. Yucca 2009. augusztus 27. 14:48
  „Nem semmi! 13 óra a hideg vízben, -- még a gondolata is borzaszt! Hogy lehet alvás közben is kapaszkodni? Ezt föl nem foghatom.....szegény kis csaj, egy életen át emlékezni fog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos bolygót fedeztek fel csillagászok

Hatalmas "öngyilkos" bolygót fedeztek fel csillagászok; a Jupiternél tízszer nagyobb bolygó a… Tovább olvasom