Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Brezsnyev csókja ismét forró

A két hajdani kommunista pártvezető, Leonyid Brezsnyev és Erich Honecker ismét olyan forrón csókolja egymást, mint annak idején, legalábbis azon a berlini graffitin, amely csaknem két évtized után "új ruhába" öltözött.
Bármennyire is groteszk: a hírhedt berlini fal leomlásának huszadik évfordulójára felújították a fal egyetlen megmaradt, egybefüggő szakaszát, amelyet pénteken, a november 9-i évforduló előestéjén adtak át.

Valójában a fal leghosszabb fennmaradt részéről, egy csaknem 1,3 kilométeres falszakaszról van szó, ahol 1990-ben szabadtéri galéria jött létre. A hatóságok akkor azt találták ki, hogy ne csak a fal nyugati fele legyen tele rajzokkal, illetve festményekkel, hanem a keleti is. Az illetékesek ebből a célból hívtak meg festőket több mint 20 országból, köztük Magyarországról is. Innen az East Side Gallery elnevezés, és így jött létre a világ leghosszabb szabadtéri graffitigalériája.

Az Ostbahnhof közvetlen közelében húzódó, s igazi turistaattrakciónak számító falszakaszon hivatalos adatok szerint 118 német és külföldi művész festményeinek eklektikus kavalkádja és graffitik tömkelege látható. A krónikák szerint a monumentális falfestménysorozat 24 ország festőinek közös alkotása volt. Csakhogy a hosszú betonfalat megrágta az idő vasfoga, s a páratlan festmények is mind halványabb színekben tündököltek. A festék lekopott, a legnagyobb pusztítást azonban a turisták végezték. És mivel az East Side Gallery kezdettől fogva Berlin egyik legfőbb idegenforgalmi látványossága volt, jóformán egyetlen festmény sem akadt, amelyet a hazai és külföldi turisták ne firkáltak volna agyon.

Ez az oka annak, hogy a berlini hatóságok elhatározták a szabadtéri galéria, azaz a másfél kilométeres falszakasz felújítását. A "történelmi" munkára felkértek túlnyomó többsége már 1990-ben már kivette részét az East Side Gallery megfestéséből, így most legfőbb dolguk az volt, hogy egykori alkotásaikat felfrissítsék.

Leonyid Brezsnyev és Erich Honecker ismét forrón csókolja egymást...
Leonyid Brezsnyev és Erich Honecker ismét forrón csókolja egymást...

A munkában Győrffy Sándor vezényletével egy hétfős magyar "csapat" is részt vett, egytől-egyik olyan művészek, akik már 1990-ben is "falat festettek." A magyarok mellett többek között Japánból, Finnországból, Spanyolországból, Portugáliából, Iránból, Lengyelországból és Oroszországból érkeztek festők, de természetesen ecsetet ragadtak a hazai művészek is.

Az összesen 820 eredeti "falelem" felújítására 2,2 millió euró állt rendelkezésre. Előbb a betonfal került szanálására, és ezután következett a festmények helyreállítása, köztük a legismertebbé, amely az akkori főszereplők, Erich Honecker és Leonyid Brezsnyev híressé vált, testvéri csókját ábrázolja.

Az East Side Gallery felújítása egyébként csak egy részét jelenti a jubileumi megemlékezésekre való berlini készülődésnek. A történelmi határátkelő, a Checkpoint Charlie, továbbá a Brandenburgi kapu és a Bernauer Strasse környéke - ahol a fal egy-egy szakasza húzódott - ugyancsak megszépült az évfordulóra.

A berlini fal 1961 augusztusától 1989 novemberéig 155 kilométer hosszúságban választotta el egymástól az egykori Kelet- és Nyugat-Berlint. Lebontását a volt NDK végnapjaiban, 1989. november 9-én este kezdték meg a berliniek. S ma már csak az East Side Gallery, s még néhány mementóként megmaradt faldarab - s nem utolsósorban a Checkpoint Charlie melletti múzeum - emlékeztet az akkori hidegháborús és félelmetes betonkerítésre, amely mentén máig is vitatott adatok szerint legkevesebb 192 menekülőt lőttek le a keletnémet határőrök.

Olvasóink írták

 • 8. comet 2009. november 09. 13:45
  „Szetey Gábor anno a filmhiradót nézve lett meleg. Akkortájt a Brezsnyev ´nyelvesek´ jelentették a keménypórnót.
  És amikor Brezsnyev megállt a fogadására eléje ment pártelnök előtt, a reptéren felsorakozott tömeg egyszerre kántálta: Csókot, csókot, csókot...
  Aztán csak találgatni lehetett, mi történt a meleg fogadtatás után a ´zártajtós megbeszéléseken´.
  Mert ahogy az írás mondja: Politikusi szerelem, szenvedély melegen.”
 • 7. daveedbrown 2009. november 07. 14:40
  „fujjjj”
 • 6. maradando 2009. november 07. 12:52
  „Mára már az "altájéki"fórró csók a divat.A szájcsókos petting már a múlté. A jövó a 69-es formátomú forró csók.Erre már "eskűdhetnek"is a szabadelvű politikusaink !”
 • 5. abrakapokusz 2009. november 07. 08:29
  „Milyen álságos világban élünk!
  Groteszknek tarjuk a csókot váltó pártvezéreket a Falon.
  Pedig sokkal-sokkal groteszkebb. hogy hajdani talpnyalóik-párttársaik ma is ott ülnek a parlamentben, és
  városaink képviselőtestületében, csak kicsit átöltözködve...”
 • 4. KolompárRómeó 2009. november 06. 23:39
  „Ezt jól összebarmolták, 2005-ben hibátlan minőségű volt.”
 • 3. gerbera 2009. november 06. 23:27
  „Undorító,csókos bolsevikok.”
 • 2. banew 2009. november 06. 21:54
  „Melegfesztivál:))))”
 • 1. franzvon 2009. november 06. 20:57
  „Hátezcsakegypuszi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérti az emberi méltóságot a berlini Tegel börtön

A berlini alkotmánybíróság helyt adott egy egykori rab alkotmányos panaszának, miszerint túl kis… Tovább olvasom