Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Csillagokkal teli galaxist fedeztek fel az univerzum ˝gyermekkorából˝

Az Abell 2744äY1 nevű galaxis körülbelül 30-szor kisebb, mint a Földnek is otthont adó Tejútrendszer.
Csillagokkal teli, nagyon régi galaxist fedezett fel a Hubble - jelentették be amerikai csillagászok.

A távoli galaxisról úgy vélik, akkoriban keletkezett, amikor az univerzum még nagyon fiatal, mindössze 650 millió éves volt.

Az Abell 2744äY1 nevű galaxis körülbelül 30-szor kisebb, mint a Földnek is otthont adó Tejútrendszer. Ha kora beigazolódik, az újonnan felfedezett galaxis mintegy 100 millió évvel helyezheti korábbra a galaxisok keletkezésének idejét: a 13,8 milliárd évvel ezelőtti ősrobbanás után már 650 millió évvel kialakulhattak a legelsők.

Az Abell 2744äY1 az első távoli galaxis, amelyet az új Hubble űrteleszkóp-projekt keretében fedeztek fel. Az újabb projekt az úgynevezett gravitációs lencse jelenségét veszi igénybe. A jelenség akkor lép fel, amikor rendkívül nagy gravitációs erejű objektumok, például galaxiscsoportok meghajlítják és felnagyítják a náluk is távolabbi égitestekről érkező fényt.

Időnként az űr eltorzított képe egészen távoli objektumokat is láthatóvá tesz, ez történt az Abell 2744äY1 esetében is.

Nicolas Laporte, a Kanári-szigetek Asztrofizikai Intézetének munkatársa elmondta: a galaxiscsoportok úgy viselkednek, mint egy plusz optikai lencse, és a Hubble űrtávcső tükrét legalább tízszeresére is fel tudják nagyítani.

Az új projekt nemcsak a Hubble adatait használja fel, hanem más obszervatóriumoknak az infravörös fényt és a röntgensugárzást mérő távcsöveinek képeivel is kiegészíti őket.

A csillagászok azt remélik, ezzel a technikával akár az ősrobbanás után 300 millió évvel kialakult galaxisokat is felfedezhetnek. Tanulmányuk az Astronomy and Astrophysics Letters című tudományos lapban jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen indítanak missziót a Marsra a franciák és az amerikaiak

2016 márciusában indulna a vörös bolygóra egy kutatóberendezés. Tovább olvasom