Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Delfinszerű tengeri hüllő 170 millió éves maradványait fedezték fel

A 4,3 méter testhosszúságú lény a Dearmchara shawcrossi nevet kapta.
Delfinszerű tengeri hüllő 170 millió éves maradványait fedezték fel a skóciai Skye szigetén, a leletről a Scottish Journal of Geology legújabb számában jelentették meg tanulmányukat az Edinburghi Egyetem és a Glasgow-i Hunterian Múzeum paleontológusai.

A 4,3 méter testhosszúságú lény a Dearmchara shawcrossi nevet kapta. A Dearmchara skót gael nyelven tengeri hüllőt jelent, a shawcrossi pedig a fosszíliát felfedező és az értékes leletet a Glasgow-i Hunterian Múzeumnak adományozó Brian Shawcross amatőr paleontológus tiszteletére szerepel az elnevezésében.

A Dearmchara shawcrossi a "halgyíkok" közé, azaz az Ichthyosauridae nemhez tartozott, amelynek képviselői 150 millió éven át uralták a tengereket, míg 95 millió évvel ezelőtt el nem tűntek a Föld színéről. A jura időszakban élt, a sekély, meleg vizekben portyázott, halakkal és tintahalakkal táplálkozott.

Elülső uszonyai alapján a tudósok arra következtettek, hogy a delfinszerű lény igen gyors lehetett. A lelet jelentőségét méltatva Neil Clark, a Hunterian Múzeum paleontológusa rámutatott arra, hogy a jura időszak olyan periódusából származik, amelyből a tengeri élővilág csekély számú fosszíliája maradt fenn.

A Skye szigetén talált egyéb fosszíliák azt valószínűsítik, hogy a Dearmchara shawcrossi "társbérletben" élt a hosszú nyakú, evezőlapátszerű uszonyokkal rendelkező ragadozókkal, a Plesiosauria rend egyedeivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félig hím, félig nőstény pillangót fedeztek fel

Ritka, félig hím, félig nőstény pillangót fedeztek fel egy lepkekiállításon Philadelphiában. Tovább olvasom