Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Egy hónappal korábban halt meg Anne Frank az eddig véltnél?

Az új dátum keveset változtat Anne és testvére, Margot Frank tragikus sorsáról eddig kialakított képen.
Az eddig véltnél egy hónappal korábban halhatott meg tífuszban Anne Frank és testvére egy új holland kutatás szerint.

A naplója révén világhírűvé vált Anne Frank valószínűleg 1945 februárjában, 15 évesen hunyt el a németországi bergen-belseni koncentrációs táborban - közölte Erika Prins, az amszterdami Anne Frank Emlékmúzeum munkatársa kedden a lány halála hivatalosan nyilvántartott időpontjának 70. évfordulóján.

Az új dátum keveset változtat Anne és testvére, Margot Frank tragikus sorsáról eddig kialakított képen. A testvérpár családjával együtt bujkált egy amszterdami házban, míg végül elárulták és más zsidók millióihoz hasonlóan náci koncentrációs táborba hurcolták őket, ahol a családfő, Otto Frank kivételével mind életüket vesztették.

Korábban sokat emlegetett vélemény volt, hogy a testvérpár megélhette volna a tábor felszabadítását, ha kicsit tovább bírják. Erika Prins szerint a lányok halálának időpontjáról kialakított új vélemény megcáfolja ezt.

"Amikor azt mondjuk, március végén halhattak meg, azt érezhetjük, hogy éppen a felszabadítás előtt történt ez. Hacsak két héttel tovább éltek volna... Nos, ez többé nem igaz" - hangsúlyozta a kutató.

A szövetséges csapatok április 15-én szabadították fel a bergen-belseni koncentrációs tábort. Eddig március utolsó napját tekintették a lányok halála valószínűsíthető időpontjának. A dátumot a holland hatóságok állapították meg a háború lezárását követően. A pontosabb időpont megjelölésére akkor még nem állt rendelkezésre megfelelő adat.

A mostani kutatás a létező visszaemlékezéseket, dokumentumokat és levéltári anyagokat nézte át és egy új interjút is felhasznált. A szemtanúk szerint Anne és testvére már február elején a tífusz tüneteit mutatta. A holland egészségügyi szervek szerint a betegséggel fertőzöttek általában az első tünetek megjelenését követő 12. napon halnak meg.

"Ennek fényében sokkal valószínűbb, hogy a haláluk valamikor februárban történt. A pontos dátum ismeretlen" - mondják a kutatók.

Anne Frank naplóját a második világháború lezárását követően publikálták először. A nácik elől bujkáló család életét megörökítő feljegyzések a holokauszt szörnyűségeinek szimbólumává és egyben nemzetközi bestsellerré váltak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő repülőgépei a levegőben vehetnek fel üzemanyagot

A még távolabbi jövőben az is elképzelhető, hogy a levegőben a csomagokat, sőt akár az utasokat is… Tovább olvasom