Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Elhunyt a mindkét atomtámadást túlélő japán férfi

A történelem legszerencsétlenebb vagy ellenkezőleg, legszerencsésebb embere volt - merült fel a kérdés azt követően, hogy 93 évesen elhunyt Jamagucsi Comuto, az a japán férfi, aki a II. világháború végén egyedüliként túlélte először a hirosimai, majd a nagaszaki atomtámadást.
Az idős ember vasárnap halt meg, családja szerdán jelentette be a hírt. Jamagucsi gyomorrákban szenvedett, elhunyta előtt kórházban ápolták. Szűk körben temették el.

A mérnök Jamagucsi Comuto 1945. augusztus 6-án üzleti úton tartózkodott Hirosimában, ahová a Mitsubishi gyár megbízásából érkezett. Az Enola Gay amerikai repülő fedélzetéről ledobott első atombomba becsapódási helyétől mindössze három kilométer választotta el, súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Ennek ellenére útra kelt 180 kilométerre fekvő otthona felé, hogy újra feleségével, lányával és alig féléves kisfiával lehessen: ez az otthon pedig Nagaszaki volt. Jamagucsi augusztus 8-án vonattal tért vissza a városba, amelyet egy nappal később szintén atomtámadás ért. Az újabb robbanás miatt elvesztette hallását, később pedig akut leukémiával és más, a sugárzással kapcsolatban lévő betegségekkel kezelték.

A mérnök Jamagucsi Comuto 1945. augusztus 6-án üzleti úton tartózkodott Hirosimában.
A mérnök Jamagucsi Comuto 1945. augusztus 6-án üzleti úton tartózkodott Hirosimában.

Történetéről azonban csak azt követően kezdett széles körben mesélni, hogy fia - mindössze 59 évesen - rákbetegségben elhunyt. 2006-ban feltűnt a Nidzsu Hibaku (Kettős sugárzás) című dokumentumfilmben, az alkotásban rajta kívül más hibakusák, vagyis a mindkét robbanást túlélők is szerepeltek. Bár Japánban több olyan túlélő (mintegy 165) is van, aki hibakusának tekinti magát, mindezidáig Jamagucsi volt az egyetlen, aki hivatalos - a hatóságok által adott - igazolással rendelkezett arról, hogy Hirosimát és Nagaszakit is túlélte.

Az idős férfi az ENSZ New York-i székházába is elkísérte a filmet, amelyet jelenlétében mutattak be.

2009. júniusában készült kép a japán Jamagucsi Cutomuról, az egyetlen ismert személyről, aki túlélte mindkét amerikai atomtámadást a II. világháború végén. Fotó: MTI
2009. júniusában készült kép a japán Jamagucsi Cutomuról, az egyetlen ismert személyről, aki túlélte mindkét amerikai atomtámadást a II. világháború végén. Fotó: MTI

"Kétszer találkoztam az atombombával, és kétszer éltem túl. A sorsom az, hogy beszéljek róla" - jelentette ki egy alkalommal. Így is tett, élete vége felé beszédet mondott Nagaszakiban, rengeteg interjút adott, és még Barack Obama amerikai elnöknek is levelet írt, mert - mint fogalmazott - nagyon megérintette a politikus Prágában, a nukleáris fegyverek ellen mondott beszéde.

2009 decemberében még James Cameron filmrendezőt is fogadta, a direktor egy hamarosan megjelenő könyv szerzőjével együtt kereste meg Jamagucsit. A The Last Train from Hiroshima: The Survivors Look Back (Utolsó vonat Hirosimából: Túlélők visszaemlékezései) című könyv és az ebből esetlegesen készülő film természetesen szintén a nukleáris fegyverek által okozott tragédiákról szólna.

Olvasóink írták

 • 13. Johnson 2010. január 08. 23:00
  „Atombombát dobtak civilekre, ami háborús büntett...... Emberiség elleni büncselekmény...”
 • 12. Cactus 2010. január 07. 16:39
  „RIP ?? ? (???? ???)*

  * megjegyzés: lám a DM nem bír a keleti írásjelekkek :/ ...”
 • 11. Cactus 2010. január 07. 16:37
  „RIP ?? ? (???? ???)”
 • 10. Cactus 2010. január 06. 21:24
  „megjegyzés: a japán nemzetiségű emberekre használatos ´japcsi´ kifejezés a II. világháborús időszakból való; az USA-ban működött, (többek között) az amerikai japánok részére kialakított koncentrációs táborokban így nevezték őket; rasszista tartalommal bírt akkor ... bár ma más értelmezésban használjuk, attól még bántó lehet ... ;)”
 • 9. westwood 2010. január 06. 20:19
  „ez epic fail biza”
 • 8. Hmmm... 2010. január 06. 19:15
  „A haboruk mind egyformak, csak a technika valtozik. A szandek es az eljaras ismetlik onmagukat. Nincs jo es rossz haboru, csak kegyetlen. Ami jonak latszik, aljas szandekkal indul, csak szepre van festve. A katona pedig katona, barmely oldalon is all!”
 • 7. rantotthus 2010. január 06. 16:00
  „4.) apátfalvifaszagyerek

  "...de aki itt japán ártatlanságáról irkál..."

  - ha látok ilyen hozzászólást, rögtön jelentem ! :D

  "nincs tisztában a történelemmel"

  -mert mi, sokadik generáció, tisztában vagyunk mi is történt ott valójában ! Mi , akik könyvekből "tanultuk" meg a történelmet. Könyvekből, amik úgy mesélik el, mi történt, ahogy az beleillik a jelenlegi normába :D Nem kell itt sem messzire menni, elég átmenni Romániába és ott elolvasni egy történelem könyvet. Kíváncsi lennék, kínában mit tanítanak..

  "Japán háborús bűnök sorozatát követte el a háború előtt és alatt"

  -Mi az hogy háborús bűn ?! Mi az hogy háború ? Nem Rizikót, vagy Monopoly-t játszottak, itt nincsenek játékszabályok. Vietnámban sem voltak játékszabályok, de érdekes, arról senki nem tud/nem oktat semmit!! De nem kell messzire menni. Most mit csinál az USA Afganisztánban? Irakban? :) Mit csinál Izrael? Vannak itt fogós kérdések. A válasz pedig mindig más, attól függ, ki meséli a történetet...

  "De mondom, a civileket sújtó atomtámadás elfogadhatatlan."

  -köszönöm az egyetértésedet

  Minden jot!”
 • 6. Otaku 2010. január 06. 15:31
  „Hát ha valami, akkor az ez az über-pwned.

  R.I.P.”
 • 5. KolompárRómeó 2010. január 06. 12:00
  „Csak káros az a radioaktív sugárzás, mi?”
 • 4. apátfalvifaszagyerek 2010. január 06. 11:55
  „<moderálva>.

  Egyébként a japán civilek természetesen nem érdemelték meg az atomtámadást, de aki itt japán ártatlanságáról irkál, nincs tisztában a történelemmel. Japán háborús bűnök sorozatát követte el a háború előtt és alatt. De mondom, a civileket sújtó atomtámadás elfogadhatatlan.”
 • 3. samsung10 2010. január 06. 11:47
  „Ez semmi .A gázkamrákat töb százezren is tulélték .Igaz nekik nem volt igazolásuk csak bemondás alapján.”
 • 2. Carlo 2010. január 06. 11:09
  „a saját halálát nem élte túl, így leszünk ezzel valamennyien”
 • 1. rantotthus 2010. január 06. 10:56
  „Atombomba.. ugyan... Csináljunk egy 3. sírós filmet Pearl Harbor (katonai támaszpont??) letámadásáról. Ezek a szemét japcsik... megérdemelték(??) az atomot..
  képmutató USA..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan ölheti meg egy apa a gyerekét?

„Egy apa megölte négy gyermekét." „Egy apa kivégezte négyéves kislányát." Főcímek az… Tovább olvasom